TÉMA

Republikáni

Není to hra, pochopil šéf americké Sněmovny reprezentantů a žádá miliardy na pomoc Ukrajině

V sobotu večer místního času se ve Washingtonu sejdou členové Sněmovny reprezentantů, aby hlasovali o balíku zahraniční pomoci, který kromě peněz pro Izrael nebo Tchaj-wan zahrnuje i dlouho očekávanou miliardovou pomoc pro Ukrajinu. Republikánský šéf sněmovny s předložením balíku měsíce otálel, po důrazných varováních ze strany zpravodajských služeb ale otočil a své spolustraníky, kteří nejsou nakloněni Kyjevu, varuje, že situace je vážná a pokud Ukrajina prohraje, v nebezpečí se ocitne celá Evropa. Hlasování ve Sněmovně reprezentantů bude v noci ze soboty na neděli sledovat i ČT24.
před 18 h hodinami|

Česko se chopilo vůdčí úlohy v Alianci, soudí americký zpravodaj serveru Politico

„Trochu nám trvalo, když jsme o tom slyšeli poprvé, zjistit, zda je to pravda, nebo ne. A byla to pravda,“ vzpomíná na prvotní informace o české muniční iniciativě pro Ukrajinu zpravodaj serveru Politico Paul McLeary. Byl prvním, který ve Washingtonu o českém podnětu informoval. V rozhovoru pro ČT také zdůraznil, že tuzemská vláda vláda a další menší země musí doplnit zásoby za to, co poslaly Ukrajině.
15. 4. 2024|

Je důležité, že se Česko chopilo iniciativy, tvrdí kongresman Doggett

„Česká republika jednala nad rámec očekávání, jako první země, která pomohla Ukrajině po té nevyprovokované agresi,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT americký demokratický kongresman Lloyd Doggett. Ten spolu s dalšími zákonodárci usiloval o návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě, prezidentu Joeu Bidenovi kvůli tomu psal dopisy. Tvrdí také, že na něj udělalo dojem přijetí ukrajinských uprchlíků po ruském vpádu na Ukrajinu.
15. 4. 2024|

Mnoho evropských zemí by mělo následovat český příklad, říká kongresmanka McClainová

„Jen velmi málo evropských zemí se chopí vůdčí iniciativy, jako to udělala Česká republika,“ prohlásila v rozhovoru pro ČT jedna z nejvlivnějších republikánských kongresmanek Lisa McClainová. Ta se za přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě přimlouvala s dalšími zákonodárci dopisem prezidentovi Joeu Bidenovi. Je považovaná za druhou nejvýše postavenou republikánku v americké Sněmovně reprezentantů. Zasedá ve výboru pro ozbrojené složky.
15. 4. 2024|

Česko by mělo přimět USA k tomu, aby zůstaly v Evropě, míní expert Roháč

Česko by mělo využít návštěvy premiéra Pera Fialy (ODS) k tomu, aby tuzemská diplomacie vytvořila pro americkou stranu argument, který by ji přesvědčil k setrvání v Evropě. V rozhovoru pro ČT to uvedl Dalibor Roháč, který publikuje v prestižních světových médiích a působí jako seniorní expert v think-tanku American Enterprise Institute. Roháč zmínil také polarizaci uvnitř skupiny V4, kdy se Maďarsko a Slovensko odklánějí od bezpečnostních záruk Západu. „Je to prakticky sebevražedné,“ usoudil.
15. 4. 2024|

Republikáni hasí politický požár po šokujícím rozhodnutí arizonského soudu o potratech

Do amerického předvolebního klání se v USA s plnou silou vrací téma potratů. Před dvěma lety pomohlo při volbách do Kongresu demokratům odvrátit očekávanou „republikánskou vlnu.“ A nyní získalo novou razanci sporem o oživení zákazu potratů z roku 1864 v Arizoně – tedy v jednom ze států, který by mohl být letos rozhodující v listopadové volbě příštího prezidenta USA. Republikáni, včetně Donalda Trumpa, se proto horečně snaží zvládnout politické zemětřesení, které podlamuje jejich pozici.
12. 4. 2024|

Ukrajina prohraje válku, pokud Kongres neschválí pomoc, varuje Zelenskyj

Ukrajina prohraje válku s Ruskem, pokud pro ni americký Kongres neschválí další balík pomoci, prohlásil podle agentury AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bez podpory z USA podle něj bude pro bránící se zemi nejen těžké zvítězit, ale dokonce přežít. Schválení podpory ve výši šedesáti miliard dolarů (1,4 bilionu korun) už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory.
7. 4. 2024|

Zemřel americký senátor Lieberman. Nebál se překračovat hranici mezi stranami

Ve věku 82 let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:06|

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Haleyová vzdala souboj o Bílý dům, Trumpa přímo nepodpořila

Americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila konec kampaně poté, co ji Trump porazil v hlasováních napříč USA i během takzvaného superúterý. Svého soupeře přímo nepodpořila.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:14|

Trump získal republikánskou nominaci v Severní Dakotě

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil. Miliony amerických voličů se zapojují do takzvaného superúterý, během kterého se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v patnácti různých státech a na Americké Samoi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 13:16|

Haleyová zvítězila v republikánských primárkách v americkém hlavním městě

V republikánských primárkách poprvé zvítězila bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová, když exprezidenta Donalda Trumpa v neděli porazila v americkém hlavním městě – Washingtonu, D. C. Jde ale hlavně o úspěch symbolický, protože Trump nadále nominačnímu procesu dominuje.
4. 3. 2024|

V listopadu se vzdám funkce, řekl lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell

Dlouholetý lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell ve středu oznámil, že se v listopadu vzdá funkce. Republikán z Kentucky, který před týdnem oslavil 82. narozeniny, řekl, že je čas pro lídry nové generace.
28. 2. 2024|

Další triumf hlavních rivalů. Biden a Trump s přehledem vyhráli primárky svých stran v Michiganu

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v americkém státě Michigan. Původní odhady médií potvrdilo v noci na středu sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety nejspíše v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách, předpokládají analytici.
28. 2. 2024|

Trump vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně

Bývalý americký prezident Donald Trump se opět přiblížil k získání republikánské nominace pro podzimní souboj o Bílý dům. V Jižní Karolíně v primárkách porazil zbývající republikánskou vyzývatelku Nikki Haleyovou. Ta ale chce v souboji pokračovat, přestože Trump uspěl i ve státě, kde ona byla dříve guvernérkou.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 20:26|

Trump neskrývá odpor vůči podpoře Ukrajiny. A přirovnává se k Navalnému

Uchazeč o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta Donald Trump nepolevuje ve své neochotě ke schválení další finanční pomoci pro Ukrajinu, která se brání ruské invazi. Osud lídra ruské opozice Alexeje Navalného přirovnal k vlastním obtížím při soudních sporech. Trumpovy politické postoje i šance na znovuzvolení, které naznačují průzkumy i výsledky v primárkách, provokují úvahy o změnách v evropské bezpečnostní architektuře.
21. 2. 2024|

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů prosadili návrh impeachmentu na Bidenova ministra kvůli situaci na hranicích

Republikánská většina v americké Sněmovně reprezentantů schválila návrh ústavní žaloby, tedy impeachmentu, na ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase, píší tiskové agentury. Republikáni šéfa resortu, který má ve vládě prezidenta Joea Bidena na starosti migraci, obviňují z vyvolání krize na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Obžalobu nyní musí schválit americký Senát.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 07:12|

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Trump se nesmí účastnit primárek v Maine, rozhodla nejvyšší volební úřednice

Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 14:27|

Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, rozhodl nejvyšší soud v Coloradu

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svou někdejší funkci, rozhodl nejvyšší soud státu Colorado. Trumpa diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli exprezidentově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trumpovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 21:29|

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

Republikán Johnson se stal předsedou Sněmovny reprezentantů. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany. Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.
25. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 00:01|

Polští konzervativci slibují „dokončit reformy“. Cílí na další volební vítězství, většinu ale jistou nemají

Favoritem nedělních parlamentních voleb v Polsku jsou opět vládnoucí konzervativci. Právo a spravedlnost (PiS) se spojenci usilují o bezprecedentní třetí funkční období v řadě. Předseda strany Jaroslaw Kaczyński prohlašuje, že PiS hodlá dokončit změny započaté během předchozích osmi let, z nichž mnohé podle kritiků narušují v zemi principy demokracie a právního státu – s Varšavou kvůli nim vede několik sporů Evropská komise. Očekávané vítězství ale PiS a jeho spojencům tentokrát nemusí stačit k zisku většiny v parlamentu, a konzervativci by tak mohli mít problém sestavit vládu.
12. 10. 2023|

Američany dříve znechutila i jízda v opilosti, z desítek Trumpových obvinění ale otupěli, píše NYT

Obvinění bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze spiknutí, uchovávání tajných materiálů a dalších přečinů nejprve společnost šokovala, současných 91 obvinění vůči Trumpovi už ale Američany tolik nevzrušuje. Píše to v analýze list The New York Times. Republikáni v reakci na nejnovější kauzu hovoří o politicky motivovaném stíhání a „honu na čarodějnice“, lídři Demokratické strany zase zdůrazňují rovnost všech Američanů před zákonem.
16. 8. 2023|