TÉMA

Nájem

Brněnské Vinohrady zvyšují nájemné, někde až o 130 procent

Brněnská městská část Vinohrady zvyšuje nájem ve svých bytech. Ten stávající byl v řadě bytů výrazně nižší než jinde ve městě. Některým nájemníkům tak naroste až o 130 procent. Někteří se proto začali proti záměru radnice ohrazovat. Úřad namítá, že částka je stejná už řadu let a je tak nízká, že neumožňuje platit opravy a rekonstrukce bytů.
17. 2. 2024|

Pronájem nebytových prostor v Praze se prodraží. Radní schválili zvýšení o inflaci

Praha zvýší nájemné za nebytové prostory a objekty a pachtovné za pozemky o výši inflace. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Nájemné v bytech a nebytových prostorech zvyšují také radnice městských částí. Za celý loňský rok činila průměrná míra inflace podle Českého statistického úřadu 10,7 procenta.
12. 2. 2024|

Letos se rozestavělo méně bytů než loni. Budování těch obecních chce stát podpořit miliardami korun

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje podpořit výstavbu obecních bytů miliardami korun. V nájmu, ať už městském, nebo komerčním, bydlí v Česku asi pětina domácností. Nejvíce takových bytů je k mání v Praze, přes 30 tisíc. Magistrát teď vytipoval vhodné pozemky, kde by mohly vyrůst další.
10. 11. 2023|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|

Roste zájem o energeticky úsporné a malé bydlení. Developeři tak začali nabízet mikrobyty

Realitní trh v Česku se mění. Zájem kupujících o malé i energeticky úsporné bydlení znovu roste, poptávka po ostatních bytech ale stagnuje nebo klesá. Developeři hlavně ve velkých městech proto začínají nabízet i mikrobyty. Některé z nich jsou velké jen kolem deseti metrů čtverečních.
13. 9. 2023|

Za dlužníky mohou v některých případech platit i jejich sousedé. Počet lidí v potížích přitom stoupá

Podle dluhových poradců v Česku mírně stoupá počet lidí, kteří jsou na hraně svých rozpočtů a špatně vychází s měsíčním příjmem. Ministerstvo spravedlnosti za prvních osm měsíců letošního roku eviduje přes dvanáct tisíc žádostí o oddlužení. Může to ohrozit i finance jiných lidí, například v případě neplatičů v bytových domech. Jejich dluh, třeba na energiích, se totiž často rozdělí mezi ostatní nájemníky.
3. 9. 2023|

Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|

Liberec zdražuje nájemné městských bytů. Více zaplatí i někteří lidé v České Lípě

Města a obce zvyšují nájemné. V Praze zaplatí lidé za městský byt o 7,5 procenta více. Jinde ale přistoupili k růstu dokonce o průměrnou loňskou inflaci – tedy o patnáct procent. V České Lípě nebo Příboře pak měsíční platba v obecních bytech vzroste až o dvacet procent.
3. 7. 2023|

Stát chce od Ruska žádat nájemné za bytové domy v Praze a budovy konzulátů

Česko bude po Rusku žádat nájemné téměř u šedesáti pozemků, jde například o byty ve Schwaigerově ulici v Praze či budovy konzulátů v Karlových Varech a Brně. Vyplývá to z dokumentu ministerstva zahraničí. Rusko podle vlády pozemky využívá k jiným účelům a nevidí proto důvod je nadále poskytovat bezplatně. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) bude zároveň Česko po zemi vyžadovat navrácení peněz za poslední tři roky užívání.
2. 6. 2023|

Vydírání na státní úrovni, označila Moskva požadavek Česka na nájem za pozemky využívané ruskou diplomacií

Za vydírání na státní úrovni označila ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí požadavek českých úřadů, aby Rusko platilo i zpětně nájem za pozemky u svých diplomatických objektů v Česku. Porušuje to Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích z roku 1961, uvedla zároveň Marija Zacharovová na oficiálních stránkách ruské diplomacie. Podle mluvčí Moskva podnikne „obranná opatření“ a využije i „zákonné mechanismy“. Česká diplomacie naopak upozornila na to, že ona objekty v Rusku bez zvláštní právní úpravy nevlastní.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:07|

Bohumín má 52 nově opravených bytů. První licitace nájemného začínají v pondělí

V Bohumíně se bude rozhodovat o tom, kdo se nastěhuje do 52 bytů v opravených domech někdejší dělnické kolonie. Nájemníky město vybere v sérii licitací nájemného. První je v plánu právě v pondělí. Oprava domů, které pochází z počátku 20. století, a přilehlého okolí přišla město Bohumín na 174 milionů korun.
15. 5. 2023|

Stát podpoří nájemní bydlení. Z 800 milionů rozdá jen část v rámci dotací, zbytek peněz investorům půjčí

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun určených na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci. Zbytek bude k dispozici formou úvěru, takže vynaložené peníze se státu v budoucnu vrátí.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:29|

Bydlení nejspíš v blízké době nezlevní. Ministerstvo proto plánuje nový systém, má ho učinit dostupnějším

Nákladné bydlení bude nejspíš přetrvávat delší dobu. Plán centrální banky totiž počítá s udržováním aktuálně vysokých úrokových sazeb, od kterých se odvíjí i ceny hypoték. Kvůli tomu se přitom zvyšuje poptávka po nájemním bydlení, a to proto také zdražuje. Dle ministerstva pro místní rozvoj je přes milion lidí ohroženo bytovou nouzí. Resort tak chce vytvořit systém, díky kterému má být bydlení dostupnější.
11. 3. 2023|

Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.
18. 2. 2023|

Praha 3 hodlá zvednout nájem v obecních bytech o pětinu. Zdražovat plánují i jiné radnice

Radnice v Praze 3 chce, s výjimkou sociálního bydlení, zvýšit nájemné v obecních bytech o dvacet procent. Zdražovat má v úmyslu většina pražských městských částí i řada měst. Důvodem je zvyšování nákladů na údržbu, opravy závad nebo rekonstrukce společných prostor.
10. 2. 2023|

I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.
3. 1. 2023|

Starosta Londýna mluví o možnosti regulovat nájemné. Ceny závratně narostly

Londýn bojuje s extrémně drahými nájmy. Poptávka po bytech totiž výrazně víc než dřív převyšuje nabídku. Starosta britské metropole dokonce mluví o možnosti nájmy zmrazit.
29. 11. 2022|

Sazby hypoték v říjnu dál rostly

Sazby hypoték dál rostou. V říjnu nabízely banky průměrný úrok u nových smluv ve výši 5,86 procenta. Ten tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. I proto pokračuje taky nízký zájem o úvěry na bydlení. Meziročně klesl o 80 procent a v září i říjnu se pohyboval objem nově poskytnutých hypoték na nejnižším čísle od roku 2014. Podle bankovní asociace by navíc sazby měly klesat jen pomalu.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:45|

Drahé Česko: Jak postupovat při hledání bydlení?

Ceny nemovitostí jsou nadále vysoké a zajišťování bydlení je stále komplikovanější. Jaké jsou v současné době nejlepší možnosti? Jak správně dosáhnout na hypotéku? A jak se do hledání nového bydlení promítají ceny energií? Téma rozebral pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Expert radí, jak v ekonomické krizi přistupovat k cenám bydlení

Češi čelí složité ekonomické situaci. Nový projekt České televize Drahé Česko,…? má pomoci lidem se v ní zorientovat. Jednatel Dataligence.cz Milan Roček radí, jak na hypotéky, co dělat s růstem nájmu nebo kdy je vhodná doba na nákup nemovitosti.
25. 10. 2022|

Nájemní bydlení zdražuje. V Brně meziročně stouplo o čtvrtinu, v Praze je na šestiletém maximu

Ceny nájmů v Česku stoupají, dostaly se nad předpandemickou úroveň roku 2019 a očekává se další růst. Podle webu Realitymix.cz se průměrná cena pronájmu za metr v republice meziročně zvedla skoro o jedenáct procent, v Praze pak podle analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupl nájem o 15,6 procenta.
4. 8. 2022|

Povodí Labe lodníkům v Hradci Králové výrazně zvedlo ceny pronájmů. Likvidační, stěžují si

Skoro čtyřnásobek dosavadního nájmu mají platit lodníci v Hradci Králové. Státní podnik Povodí Labe poslal provozovatelům výletní plavby ve městě novou smlouvu. Pronájem břehů, plochy pro mola a lodě v ní zdražuje skoro čtyřikrát. Lodníci mluví o likvidačních podmínkách. Problémy s nájmem mají i další provozovatelé v povodí.
12. 7. 2022|

Možnou šikanu nájemníků v pražské vile řeší policie. Objekt dříve vlastnil lobbista Horáček

Policie vyšetřuje možnou šikanu nájemníků v památkově chráněné vile v městské části Praha 2. Lidé si stěžují, že je nový majitel chce vystěhovat. Původním vlastníkem budovy byl podnikatel Tomáš Horáček figurující v kauze zmanipulovaných nemocničních zakázek. Podle něj se vily nezákonně zmocnila jeho bývalá advokátka.
25. 12. 2021|

Lidé více volí nájemní bydlení, developeři se trendu začínají přizpůsobovat

Kvůli drahým hypotékám i bytům se na realitním trhu rýsuje změna. Roste počet lidí, kteří chtějí dlouhodobě žít v nájemním bytu. Ve městech se dokonce začínají stavět bytové domy určené pouze k pronájmu.
26. 11. 2021|