TÉMA

Dominik Feri

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|

Je nepravděpodobné, že by dívky v kauze Feri vypovídaly křivě, řekl Foldyna. Urbanová odmítá názor, podle kterého se oběti mohly chtít zviditelnit

Je nepravděpodobné, že by dívky, které bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho obvinily ze sexuálního napadení, tak učinily křivě. V pořadu Události, komentáře to uvedl prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. Podle poslankyně Barbory Urbanové (STAN) je česká společnost v současnosti částečně vnímavější vůči problematice znásilnění či domácího násilí, ale nepřisuzuje to pouze vlivu kauzy kolem Feriho.
3. 11. 2023|

Soud uznal Feriho vinným ve všech bodech obžaloby, uložil mu tři roky vězení

Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal bývalého poslance Dominika Feriho tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Bývalý politik svou vinu opakovaně odmítl.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:32|

Žalobkyně pro Feriho navrhuje okolo tří let vězení. Dle obhajoby je exposlanec jedinou obětí

Státní zástupkyně navrhla pro bývalého poslance Dominika Feriho obžalovaného ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění trest okolo tří let vězení. Uvedla to v úterní závěrečné řeči u Obvodního soudu pro Prahu 3, který se případem zabývá. Feriho obhájkyně Zuzana Smítková řekla, že jediným poškozeným v řízení je obžalovaný. Trestní senát požádala, aby exposlance v plném rozsahu zprostil obžaloby. Závěrečnou řeč by měl pronést i Feri, který v minulosti obžalobu popřel. Rozhodnutí by soud mohl vynést ve čtvrtek.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 14:39|

Závěrečné řeči u soudu s Ferim zazní v úterý. Rozsudek zřejmě padne ve čtvrtek

V případu bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho zazní u Obvodního soudu pro Prahu 3 závěrečné řeči v úterý. Předsedkyně trestního senátu ve čtvrtek vyslechla znalce a svědkyni a avizovala, že na příštím jednání ukončí dokazování. Rozhodnutí by soud měl vynést ve čtvrtek. Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění, vinu dlouhodobě odmítá. Čtvrteční jednání příliš komentovat nechtěl, zopakoval, že je nevinný.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 19:49|

Rozsudek v případu Dominika Feriho padne až na podzim, soud odročil červencové jednání

Obvodní soud pro Prahu 3 odročil jednání v případu Dominika Feriho z července na podzim, znalci potřebují na vyhotovení posudků více času. České televizi to sdělil mluvčí soudu Radek Mařík. Feri čelí stíhání kvůli dvěma znásilněním a jednomu pokusu o znásilnění. V jednom případě mělo jít o znásilnění spáchané na sedmnáctileté dívce, za což mu hrozí až 10 let vězení. Feri vinu odmítá.
25. 5. 2023|

Feri u soudu znovu popřel obžalobu ze znásilnění, podrobně rozebíral výpovědi

Bývalý poslanec Dominik Feri ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 3 znovu popřel obžalobu, která ho viní ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění. V doplnění své výpovědi velmi podrobně rozebíral údajné rozpory ve výpovědích dívek a svědků, které podle něj dokazují, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá. Bývalý poslanec už v únoru odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. K intimnostem podle něj došlo se souhlasem dívek.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 15:28|

Soud pokračoval v projednání Feriho případu, vyslechl znalkyně a svědky

Obvodní soud pro Prahu 3 v úterý pokračoval v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Za zavřenými dveřmi se konal výslech znalkyň a odpoledne dvou svědků. S přítomností veřejnosti soudkyně četla listinné důkazy. Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 15:52|

Soud s Dominikem Ferim pokračoval výslechy znalců a dalších poškozených žen

Obvodní soud pro Prahu 3 za zavřenými dveřmi ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Dopoledne vyslechl znalce, několik hodin také vyslýchal zbylé dvě poškozené ženy. Feriho se odpoledne na chodbě o přestávce pokusil napadnout muž, který vykřikoval rasistické urážky. Justiční stráž ho zpacifikovala a odvedla. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:50|

Začal soud s exposlancem Ferim. Čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další

Případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho začal v úterý projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Feri čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další. Soudkyně Lenka Hájková na počátku hlavního líčení rozhodla, že výpovědi poškozených dívek a výslechy znalců k jejich stavu budou provedeny s vyloučením veřejnosti. Hlavní líčení je nařízené i na čtvrtek. Exposlanec už při příchodu k soudu popřel, že by se dopustil sexuálního násilí.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 19:34|

Dvě znásilnění a pokus o třetí. Státní zástupkyně obžalovala Dominika Feriho

Bývalého poslance Dominika Feriho obžalovala státní zástupkyně ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Jako první na to upozornil web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací stíhala policie Feriho mimo jiné kvůli podezření z trestného činu spáchaného na dítěti, konkrétně sedmnáctileté dívce. Exposlanec obvinění odmítá, od začátku ujišťuje, že se před soudem dokáže očistit.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 13:54|

Policie navrhla obžalovat exposlance Feriho kvůli třem znásilněním

Policie dokončila vyšetřování kauzy, která ukončila politickou kariéru Dominika Feriho. V případu navrhla obžalobu pro tři případy znásilnění. Feri uvedl, že je připraven prokázat svou nevinu. Někdejší poslanec TOP 09 rezignoval na funkci a odstoupil také z kandidátky pro nadcházející sněmovní volby loni na jaře poté, co jej několik žen veřejně obvinilo ze sexuálního násilí. Jejich příběhy zveřejnily Deník N a A2larm.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 10:48|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|

Policie obvinila exposlance Feriho ze znásilnění, hrozí mu až deset let vězení

Policie obvinila exposlance TOP 09 Dominika Feriho z trestného činu znásilnění. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Bližší okolnosti k případu nebude podle mluvčího policie zatím sdělovat. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, protože je stíhaný i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti - v tomto případě má jít o osobu, které bylo sedmnáct let. Policie to uvedla na svém webu. Policisté Feriho prověřují od loňského června, kdy ho několik žen v médiích obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 13:55|

V Praze vzniká první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku, následovat mají další

V Praze vzniká první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Fungovat by mělo začít příští rok na podzim. Provoz zahájí či rozšíří i čtyři další centra pro oběti domácího násilí, a to v Brně, Mostě, Českých Budějovicích a Ostravě, oznámili šéf odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radan Šafařík a šéfky neziskových organizací, které budou provoz center zajišťovat. Na 25. listopadu připadá Mezinárodního den proti násilí na ženách.
22. 11. 2021|

Být lídrem neznamená nejsilněji bouchnout do stolu, říká nastupující rektorka UK Králíčková

Karlovu univerzitu povede vůbec poprvé v historii školy žena. Lékařka Milena Králíčková se funkce ujme v únoru příštího roku. Důraz klade především na týmovou spolupráci a vytvoření týmového ducha na univerzitě. Zavést by chtěla také institut ombudsmana, aby do budoucna nedocházelo k sexuálnímu obtěžování, jaké ukázala kauza Dominika Feriho. Byla hostem Událostí komentářů.
23. 10. 2021|

Kořanová volá po rozšíření definice znásilnění, Benda chce řešit hlavně násilí

Sněmovna debatovala o nové definici znásilnění a možném zpřísnění trestů za něj. Mimořádnou schůzi vyvolala skupina poslanců v čele s Barborou Kořanovou (ANO) i v souvislosti s kauzou nyní již bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho. Podle Kořanové je nutné legislativu změnit. Předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) je proti. Podle něj je důležitější se zaměřit na to, aby znásilnění bylo hlavně potrestáno. O redefinici znásilnění diskutovali Kořanová s Bendou v Událostech, komentářích.
9. 6. 2021|

Poslanci debatovali o trestech za sexuální násilí, chtějí zpřesnit jeho definici

Poslanci a poslankyně ve středu na druhé mimořádné schůzi řešili sexuální násilí. Poslankyně Barbora Kořanová v úvodu navrhla změnit definici znásilnění v českých zákonech tak, aby bylo jasné, že se o něj jedná i v případech, kdy oběť není schopná vyjádřit nesouhlas. Několik zákonodárkyň a zákonodárců poté mluvilo i o Istanbulské úmluvě, kterou Česká republika podepsala v roce 2016, ale dosud ji neratifikovala. Ta měla právě oběti domácího a sexuálního násilí chránit.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 14:02|

Pokud se Feri očistí, může se vrátit do TOP 09, prohlásila Pekarová Adamová

Kauza Dominika Feriho neoslabí podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové stranu ve sněmovních volbách. Myslí si, že ji vyřešila velmi rychle, a doufá, že takový krok voliči ocení. Je přesvědčena o tom, že pokud Feri prokáže svou nevinu, může se do TOP 09 vrátit, zřejmě ale až po letech. Pekarová Adamová byla hostem v Interview ČT24.
8. 6. 2021|

Novinář nemá být terapeutem. U některých rozhovorů s oběťmi závažných činů to ale jinak moc nejde

Tři desítky zdrojů stály za textem, který mladého politika Dominika Feriho obvinil z nevhodného sexuálního chování vůči ženám. Všechny vyslechl pár novinářů, kterému se po zveřejnění článku ozývají další dívky. Kauza navíc novinářům otevírá téma, jak u takových činů přistupovat k obětem. Jak s nimi mluvit, kdy být reportér s profesními zásadami a kdy z této role vystoupit a být spíš blízkým člověkem. Téma s novináři, kteří s takovými respondenty často pracují, rozebíral pořad Newsroom ČT24.
6. 6. 2021|

Feri je promarněný politický talent. Násilníka je ale vždy správné „bonzovat“, míní Sommerová

Poslankyně TOP 09 Olga Sommerová, která ve sněmovně nahradila Dominika Feriho, si myslí, že jeho „profesní konec“ je promarněný politický talent. Řekla to v Interview ČT24. Je však podle ní správné, že se svých funkcí vzdal. V souvislosti se sexuálním násilím, kvůli kterému policie zahájila trestní řízení, uvedla, že by se o této problematice mělo více mluvit veřejně, aby se ženy neschovávaly a o násilí mluvily.
2. 6. 2021|

Správa hmotných rezerv nebude moci kupovat ochranné pomůcky bez tendru

Správa hmotných rezerv (SSHR) bude moci nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru jednině v tendrech. Změnu navrhovala poslanecká novela, Senát ji ale vetoval a pro jeho přehlasování se v dolní komoře už nenašlo dost hlasů. Podle kritiků úprava navíc byla v rozporu s evropským právem. Sněmovna naopak odsouhlasila odklad automatických datových schránek.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 19:12|

Policie v případu Dominika Feriho zahájila úkony trestního řízení. Hledá případné další poškozené

Policie zahájila úkony trestního řízení v případu bývalého poslance Dominika Feriho, kterého několik žen v médiích minulý týden obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Prověřování podle něj policie vede pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. Policisté zároveň vyzvali případné poškozené, aby je kontaktovaly. V případu zatím nebyl nikdo obviněn.
1. 6. 2021|

„Veřejné tajemství“ Dominika Feriho odhalili dva novináři z různých redakcí. Napsali, co se už několik redakcí snažilo dokázat

Pro politické dění v Česku i pro fungování novinařiny je důležitý text, který obvinil čtyřiadvacetiletého politika Dominika Feriho ze sexuálního obtěžování. Na jeho základě Feri rezignoval na poslanecký mandát, kandidaturu v podzimních sněmovních volbách a vystoupil i ze strany TOP 09. Novinářům pak článek ukázal, že spolu můžou spolupracovat reportéři ze dvou odlišných redakcí a že na anonymních hlasech můžou postavit text s tak velkým společenským dopadem. Co stálo za vznikem tohoto článku a jak ho v kontextu jiných aktuálních kauz hodnotí mediální odborníci, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
29. 5. 2021|