TÉMA

Bangkok

Expremiér Šinavatra se vrátil z exilu do Thajska, odpyká si osmiletý trest

Do Thajska se po 15 letech v exilu vrátil 74letý expremiér Tchaksin Šinavatra, jehož armáda v roce 2006 zbavila moci pro údajnou korupci a neúctu vůči monarchii. Šinavatra v Bangkoku stanul před nejvyšším soudem, který potvrdil, že ho čeká osmiletý trest vězení za zneužití moci a další zločiny, za něž byl odsouzen v nepřítomnosti.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 12:29|

Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:26|

Bílá se mění na zelenou. Arktida se oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa

Arktida se za posledních čtyřicet let oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Vyplývá to z nové studie zveřejněné odborným časopisem Communications Earth & Environment. Rychlejší oteplování za severním polárním kruhem zjistily i předchozí studie, tempo však určily nižší, uvádějí vědci. Nové poznatky tedy vyvolávají obavy o závěry klimatických modelů na pólech, jejichž oteplování má zásadní vliv na zvyšování hladiny moří.
12. 8. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

V Česku začíná natáčení filmu The Gray Man za půl miliardy. Uzavře centrum Prahy

V Česku se od neděle točí hollywoodský akční thriller The Gray Man s rozpočtem dvě stě milionů dolarů (4,2 miliardy korun). Jde o jeden z největších filmů, které kdy v tuzemsku vznikaly. Měsíční natáčení obsadí hlavně centrum Prahy, kde se chystají rozsáhlé zábory ulic. Ve snímku z produkce Netflixu hrají Ryan Gosling a Chris Evans, filmaři by podle informací ČT24 měli v Česku utratit půl miliardy korun.
25. 6. 2021|

Thajce neodradil zásah policie, dál protestují proti vládě a monarchii

Thajci opět protestovali v sobotu v ulicích Bangkoku proti vládě i monarchii. Neodradil je páteční, první větší zásah proti demonstrantům, při němž policie použila vodní dělo. Podle agentury AFP se na třech různých místech v thajské metropoli shromáždilo zhruba deset tisíc lidí.
17. 10. 2020|

Thajský premiér odmítl rezignovat. V Bangkoku se opět protestovalo, policie použila vodní děla

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prohlásil, že nehodlá rezignovat na funkci. K demisi předsedu vlády opět vyzývaly tisíce lidí, kteří vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování pěti a více osob a varování premiéra, aby v demonstracích nepokračovali. Policie proti protestujícím zakročila vodními děly, informovaly zahraniční agentury.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 18:22|

Demonstranti v Thajsku požadují reformu monarchie. Vláda zakázala shromažďování v Bangkoku

Tisíce protivládních demonstrantů ve čtvrtek znovu vyšly do ulic Bangkoku i přesto, že thajská vláda vyhlásila v metropoli výjimečný stav a zakázala shromažďování pěti a více lidí. Účastníci demonstrace mimo jiné požadují propuštění vůdců protestů, které policie zatkla ve středu, reformu monarchie a novou ústavu. Tématu se věnovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 20:30|

„Nic nefunguje a lidi nemají peníze.“ Tisíce Thajců protestují v Bangkoku proti vládě

Přibližně dvacet tisíc lidí se v podvečer místního času (odpoledne SELČ) navzdory dešti zapojilo do další protivládní demonstrace v thajském hlavním městě Bangkoku. Organizátoři ale očekávají, že by se o tomto víkendu mohlo na demonstracích sejít mnohem více desítek tisíc Thajců. Opoziční aktivisté svolali nové protesty proti premiérovi Prajutchovi Čan-Očovi na výročí vojenského převratu z roku 2006.
19. 9. 2020|

Tři prsty za demokracii. Demonstranti v Thajsku žádají rozpuštění parlamentu a volby

V polovině srpna se do ulic Bangkoku vydaly tisíce Thajců na protivládní demonstrace. Mezi hlavní požadavky protestujících patřilo odstoupení nynějšího kabinetu, rozpuštění parlamentu a vyhlášení nových voleb. V zemi roste napětí od července a protestní shromáždění jsou téměř na každodenním pořádku. Víkendová demonstrace byla ale největší od zahájení protestů. Hlavním symbolem nespokojených Thajců jsou tři zdvižené prsty, které na snímcích ukazují mediální agentury z celého světa.
17. 8. 2020|

Tajemný život v jeskyních. Thajští vědci zkoumají původ virů u netopýrů

„Netopýří jeskyně“ v národním parku Sai Yok západně od Bangkoku nabízí možnost odchytu mnoha druhů netopýrů. Právě tady se thajští vědci snaží u létajících savců najít pravého původce koronavirových onemocnění. Ve spojitosti s onemocněním covid-19 se vědci zaměřili na výzkum netopýrů z čeledi vrápencovitých. Už v roce 2010 během analýz trusu u nich badatelé objevili téměř stoprocentní shodu ve stejných indikátorech, které u člověka prokázaly nákazu onemocněním SARS. Covid-19 i SARS spadají do podobné větve koronavirových onemocnění. Vědci se domnívají, že by podobným způsobem mohli nalézt i pravého původce covidu-19.
13. 8. 2020|
Rozhovor Newsroomu

Zpravodaj Českého rozhlasu: Po koronaviru začne Čína selektovat média, která jí byla nakloněná

Asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš odjížděl z Číny ve chvíli, kdy se koronavirus začal šířit rychlostí epidemie. V Asii ale zůstal, o nákaze teď informuje z thajského Bangkoku. Proč země vyměnil, jak zareagovali další novináři a co je nejspíš čeká, až nemoc odezní, nastínil Newsroomu ČT24 v rozhovoru přes Skype. Tématu se věnovalo nedělní vydání pořadu.
19. 2. 2020|

Thajský voják zastřelil dvacet lidí, stále je na útěku

Voják, který střílel na několika místech ve městě Nakchon Rátčchasímá na východě Thajska, zabil podle posledních informací místních úřadů nejméně dvacet osob. Dalších 31 lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters napsala, že pro Thajsko jde o neobvyklý případ, s násilím se potýkají spíše země na jih od něho. Útočník stále nebyl dopaden, podle některých informací se skrývá v nákupním centru.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 22:05|

Wuchanský koronavirus jako první předpověděla umělá inteligence. Předběhla WHO o víc než týden

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila veřejnost na vypuknutí epidemie wuchanského koronaviru 9. ledna. Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) bylo o něco rychlejší – s varováním přišlo už 6. ledna. Všechny experty ale v tomto případě překonala kanadská umělá inteligence, která varování vyslala už 31. prosince.
27. 1. 2020|

Neznámý virus se objevil už i v Thajsku a Japonsku. Čína hlásí dva mrtvé

Neznámý a potenciálně nebezpečný virus, který zaznamenaly úřady v Číně, se už objevil i v Thajsku a Japonsku. Peking hlásí dva případy úmrtí a čtyři desítky nemocných, všichni pocházejí z města Wu-chan. Ohledně nemoci vyvolávající dosud nepopsaný typ zápalu plic už vydala varování i Světová zdravotnická organizace. I když je virus zatím pod kontrolou, mohl by se podle ní rozšířit i do dalších oblastí.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 09:46|

Soud EU rozhodl ve prospěch kompenzací pasažérů ČSA. Neřekl ale, zda dostanou odškodné

Soud Evropské unie dal za pravdu 11 pasažérům Českých aerolinií (ČSA), kteří žádali odškodnění za více než osmihodinové zpoždění letu do Bangkoku, ačkoli ho zavinily jiné aerolinky z nečlenské země Evropské unie. ČSA jako smluvní dopravce provozovaly první část letu s mezipřistáním v Abú Dhabí, druhý let provozovala společnost Etihad Airways. Právě v druhé části cesty vzniklo zpoždění. O výklad unijního práva v této souvislosti požádal Městský soud v Praze unijní soudce v Lucemburku.
11. 7. 2019Aktualizováno11. 7. 2019, 13:42|

Přímý spoj mezi Prahou a Bangkokem by mohl začít létat do Vánoc

Prahu a Bangkok má spojit přímá letecká linka. Pro společnost Air Asia, s jejímiž zástupci v Bangkoku jednal český premiér Andrej Babiš (ANO), přitom půjde o první linku do Evropy. Mohla by začít fungovat do Vánoc. Spojení, o kterém Češi jednají již delší dobu, podle předsedy vlády pomůže turistice i obchodu.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 17:02|

Babiš podpořil snahu Thajska o obchodní dohodu s EU. Bangkok má podle něj zájem i o české letouny

Schůzkou s ministrem obrany Pravitem Vongsuvanem zahájil ve středu český premiér Andrej Babiš (ANO) dvoudenní návštěvu Thajska. V Bangkoku chce Babiš podobně jako během celé své týdenní cesty po Asii především podporovat obchod. Thajsko podle něj stojí o dvanáct českých cvičných letounů L-39NG. Po setkání se svým thajským protějškem Prajutchem Čan-Očou pak Babiš uvedl, že podporuje úsilí Thajska vyjednat s Evropskou unií dohodu o volném obchodu.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 14:46|

OSN udělila status uprchlice Saúdské Arabce, která utíká před rodinou

Saúdskoarabská dívka, která před několika dny utekla od své rodiny do thajského Bangkoku, získala od OSN status uprchlice. Osmnáctiletá Rahaf Kunúnová se obává, že by ji doma zabili, protože se zřekla islámu. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) požádal australskou vládu, aby zvážila přesídlení Kunúnové do své země.
9. 1. 2019|