TÉMA

Jared Kushner

Trump tvrdí, že je stíhán v souvislosti s útokem na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump podle svého prohlášení na sociálních sítích dostal uvědomění od zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe, že čelí dalšímu stíhání. Krok zřejmě souvisí se zkoumáním Trumpových snah zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb. Exprezidentovo oznámení potvrzovaly zdroje některých amerických médií, podle nichž vývoj signalizuje možnost nové obžaloby Trumpa.
18. 7. 2023|

Kushner vypovídal před vyšetřovateli. Volebnímu podvodu Trump věřil, řekl podle médií

Zeť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner vypovídal před velkou porotou federálního soudu o chování politika po prohraných prezidentských volbách v roce 2020. Napsaly to list The New York Times a server stanice CNN. Podle médií před porotou svědčili za zavřenými dveřmi i další lidé, kteří měli po volební porážce k Trumpovi blízko. Kushner ani Trump informace tisku nekomentovali.
14. 7. 2023|

Trump v textu projevu proškrtal zmínky o stíhání výtržníků po útoku na Kapitol

Někdejší americký prezident Donald Trump z návrhu projevu, který přednesl den po útoku svých stoupenců na sídlo Kongresu Spojených států, vyškrtal věty, ve kterých se měl distancovat od výtržníků a vyzvat k jejich stíhání. S odkazem na nově zveřejněný snímek ze svědectví před zvláštním výborem Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje útok na Kapitol z 6. ledna 2021, o tom informovala agentura Reuters.
25. 7. 2022|

Před rokem podepsaly Bahrajn a Spojené arabské emiráty průlomové dohody s Izraelem

Před rokem podepsali v Bílém domě představitelé Izraele, Spojených arabských emirátů a Bahrajnu mírové dohody. Byl to vrchol snahy tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa o sblížení židovského státu a sunnitských monarchií Perského zálivu.
15. 9. 2021|

Kushner se stáhl do pozadí. Trumpův zeť vyčkává na vhodnější politickou situaci

Patřil do úzkého kruhu nejbližších poradců Donalda Trumpa. V posledních týdnech se ale přestal objevovat po jeho boku. Vztah Trumpova zetě Jareda Kushnera a bývalého amerického prezidenta podle médií znatelně ochladl. Důvodem mohou být kromě lednového útoku na Kapitol také jeho politické ambice.
6. 3. 2021|

Trump se rozhodl omilostnit bývalého poradce Bannona, čelil obvinění z podvodu

Americký prezident Donald Trump se rozhodl omilostnit svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona. Ten čelil obvinění z podvodu v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Bílý dům to uvedl na svých webových stránkách, kde je Bannon uveden společně s dalšími desítkami omilostněných. Dále na seznamu figuruje jeden ze spolupracovníků první Trumpovy volební kampaně Elliott Broidy nebo rapper Dwayne Carter známý jako Lil Wayne.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 13:14|

Arabské země ukončily embargo vůči Kataru. Musíme se spojit před íránskou hrozbou, zní z Rijádu

Na Blízkém východě se podařilo ukončit tříletý spor mezi Katarem a čtyřmi dalšími arabskými státy, který vznikl kvůli údajné katarské podpoře teroristických skupin a jeho spolupráci s Íránem. Dohoda má umožnit zrušení obchodních a cestovních embarg. Podle úterního oznámení Bílého domu se na vyjednávání podílel prezidentův poradce a zeť Jared Kushner. Představitelé států Perského zálivu dohodu podepsali v úterý.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 15:31|

Trump omilostnil 26 lidí včetně svého exporadce a šéfa volebního štábu

Americký prezident Donald Trump udělil těsně před Vánoci milost 26 lidem včetně svých bývalých blízkých spolupracovníků, kteří skončili ve vězení, a třem lidem zmírnil tresty. Na svobodu propustil šéfa svého volebního štábu z roku 2016 Paula Manaforta, bývalého poradce Rogera Stonea nebo otce svého zetě Charlese Kushnera.
24. 12. 2020|

Všichni prezidentovi muži. Trump hledá spojence, někteří se od něj už odvrátili

Prezidentské volby ve Spojených státech zdaleka neskončily, míní Donald Trump. Jeho kolegové, někteří z nich přátelé, mu doporučují, aby uznal porážku. Jiní ale za ním pevně stojí. Jeden z prvních, kteří se za prezidenta postavili, byl Rudy Giuliani. Bývalý starosta New Yorku, ale hlavně ostřílený právník. Nejen on se bude Trumpovi v postvolebním období hodit.
12. 11. 2020|

Erdoganův zeť opustil vládu. Dlouho přitom platil za budoucího lídra země

Po černých týdnech hlásí turecká lira první dobré zprávy. Nejrychleji padající měna rozvojových zemí poskočila vzhůru a vůči dolaru zaznamenala nejvýraznější nárůst od loňského března. Důvěru investorů mohly obnovit dvě personální změny. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyměnil guvernéra centrální banky a svou rezignaci oznámil i ministr financí. O druhém z nich, prezidentově zeti Beratu Albayrakovi, se přitom mluvilo jako o budoucím lídrovi země.
10. 11. 2020|

Izraelská komerční linka poprvé přilétla do Perského zálivu. Nad kokpitem měla napsáno „mír“

Z Izraele přilétla první komerční linka do Spojených arabských emirátů. Na palubě byli vyjednavači včetně amerických, kteří mají finalizovat dohodu o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Poprvé také stroj izraelské společnosti El Al dostal povolení letu přes Saúdskou Arábii.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 15:40|

O Trumpově plánu pro Palestinu a Izrael se čile jedná. Izrael se dohodl se Súdánem i spojenci v Evropě

Izraelská vláda kvůli tlaku z Washingtonu odkládá anexi osad na Západním břehu Jordánu. Týden po zveřejnění Trumpova mírového plánu tak kabinet Benjamina Netanjahua musí mírnit svá vyjádření o rychlém připojení dalších území. Palestinská autonomie mezitím řeší, jak reagovat na diplomatickou porážku v podobě amerického návrhu na nové územní a politické uspořádání.
6. 2. 2020|

„Stojím tu obtěžkaný vinou.“ Steinmeier jako první poválečný německý prezident vystoupil v památníku holocaustu

Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi přiznal zodpovědnost Němců za vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. V jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem promluvil jako první poválečný prezident Německa. Do Izraele se sjeli nejvyšší představitelé pěti desítek států. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 20:07|

USA v Bahrajnu lákají arabské státy pro svůj plán na záchranu Palestiny. Potřebují bilion korun

V Bahrajnu začala dvoudenní mezinárodní konference věnovaná ekonomické stránce Trumpovy „mírové dohody století“, jež má ukončit izraelsko-palestinský konflikt. USA se pro svůj plán snaží nalézt investory na Blízkém východě. V přepočtu přes bilion korun má putovat na téměř dvě stovky rozvojových projektů, víc než polovina má směřovat do palestinských území. Palestinci přitom plán odmítli. Bez míru podle nich hospodářský rozvoj není možný.
25. 6. 2019|

Americký plán na mír ve Svaté zemi díky padesáti miliardám vyvolal posměch a zlobu

Arabský svět vesměs přijal americký blízkovýchodní mírový plán se směsicí posměchu a zloby, i když podle některých států Perského zálivu by mohl dostat šanci. Napsala to agentura Reuters. S plánem, jehož detaily mají být předloženy příští týden účastníkům mezinárodní konference v Bahrajnu, seznámil v sobotu novináře Bílý dům. Počítá s investicemi ve výši 50 miliard dolarů (přes 1,1 bilionu korun) během příštích deseti let.
23. 6. 2019|

Kushner chce nalít miliardy do Palestiny. Prý zdvojnásobí HDP a zajistí mír

Dlouho připravovaný hospodářský plán Bílého domu pro Blízký východ počítá s vytvořením investičního fondu s 50 miliardami dolarů (přes 1,1 bilionu korun) a zahrnuje 179 rozvojových projektů. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na Jareda Kushnera, poradce a zetě prezidenta USA Donalda Trumpa. Podrobnosti o plánu mají být zveřejněny příští týden, většina zemí v oblasti se k němu ovšem staví skepticky a palestinští představitelé v první reakci plán odmítli.
22. 6. 2019Aktualizováno22. 6. 2019, 19:44|

Sněmovna reprezentantů žádá od Bílého domu desítky dokumentů. Chce vyšetřovat Trumpa i jeho blízké

Tři výbory Sněmovny reprezentantů požádaly Bílý dům a ministerstvo zahraničí o podrobnosti o privátní komunikaci prezidenta Donalda Trumpa s kremelským šéfem Vladimirem Putinem. Žádost odeslaly zahraniční výbor, výbor pro kontrolu tajných služeb a výbor pro dohled a reformu. Právní výbor také žádá dokumenty o činnosti více než osmdesáti vládních úřadů a právnických a fyzických osob napojených na americkou exekutivu. Krok souvisí s vyšetřováním údajného maření výkonu spravedlnosti a dalších trestných činů, z nichž je podle demokratických kongresmanů podezřelý prezident Trump a jeho blízcí spolupracovníci.
4. 3. 2019|
Izraelsko-palestinský konflikt

Svět čeká na Trumpovu tajnou „dohodu století“. Ústupky jsou teď v Izraeli národní zrada, upozornil expert

Poradce Bílého domu Jared Kushner zamíří koncem února do oblasti Perského zálivu, kde se bude snažit získat podporu arabských lídrů pro mírový plán, o němž prezident Donald Trump hovoří jako o „dohodě století“. Její obsah zůstává do dubnových izraelských voleb tajný, Palestinci ale už teď mluví o spiknutí – a uniklé informace se nelíbí ani izraelské pravici. Podle expertů bude plán zřejmě silně proizraelský, mluví se o rozdělení Jeruzaléma či anexi osad na Západním břehu. „Izraelský politický a společenský mainstream se za poslední dvě dekády posunul natolik doprava, že takřka jakékoliv kompromisy jsou považovány za národní zradu,“ řekl webu ČT24 expert na Blízký východ Jakub Záhora z FSV UK.
22. 2. 2019|

V USA obvinili ruskou právničku, která se před volbami sešla s Trumpovými lidmi

Ruskou právničku Natalji Veselnickou obvinili ve Spojených státech z maření spravedlnosti. S odvoláním na úřad státního zástupce v newyorském Manhattanu o tom informovala agentura Reuters. Veselnická vešla ve známost schůzkou s několika členy kampaně Donalda Trumpa před prezidentskými volbami v roce 2016. Případ, ve kterém byla nyní obviněna, s Trumpem nijak nesouvisí, podle agentury AFP ale dokazuje její vazby na ruské úřady.
8. 1. 2019|