TÉMA

Trója

Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.
12. 1. 2023|

Soud osvobodil oba muže stíhané kvůli pádu pražské Trojské lávky. Verdikt není pravomocný

Soud v kauze zřícení pražské Trojské lávky osvobodil projektanta Jiřího Stráského i šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce pro oba muže žádal podmíněné tresty. Neštěstí se stalo v prosinci 2017, čtyři chodci při něm utrpěli vážná zranění. Lávka spojovala Troju s Císařským ostrovem, denně po ní procházely stovky lidí včetně rodin s dětmi mířících do zoo.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 16:51|

Pražská zoo chce jako první v zemi chovat tasmánské vombaty. Sameček Cooper už se zabydluje

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper, přibýt by měla i samice přímo z Tasmánie. Její příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemická situace.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 18:51|

Řečtí archeologové věří, že objevili starověké město, o kterém psal Homér

Řečtí archeologové se domnívají, že se jim podařilo objevit dávné město Meliboia, které ve svém eposu Ílias zmínil starořecký básník Homér. Nasvědčují tomu nápisy, které archeologové objevili v novém nalezišti, uvedlo řecké ministerstvo kultury. Podrobný archeologický průzkum bude pokračovat na jaře příštího roku, informovala agentura DPA.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:30|

Heinrich Schliemann uvěřil legendě a objevil Tróju. Jeho práce ale dodnes vyvolává kontroverze

Před 150 lety začal německý podnikatel Heinrich Schliemann s vykopávkami na místě, kde podle něj stála starověká Trója. Přes výsměch okolí se mu podařilo objevit základy rovnou několika měst.
11. 10. 2021|

V Nymburce roste nová lávka přes Labe. Vydrží až sto let

Nová lávka přes Labe v Nymburce vzniká pomocí speciální technologie. Pracovníci stavební firmy osadili středovou část mostní konstrukce. Na místo ji od břehu dopravili nákladní lodí. Původní lávku muselo město nechat před třemi lety strhnout, protože hrozilo její zřícení.
29. 6. 2021|

Nejstarší příběh lidstva vypráví o sedmi sestrách. Astronomové naznačují, že je starý sto tisíc let

Na severní obloze je v prosinci vidět výrazný shluk hvězd známých jako Plejády. U nás se jim říká Kuřátka, ale většina kultur je zná jako Sedm sester. Problém je ale v tom, že hvězd je v tomto souhvězdí jenom šest. Proč tedy nesmyslný název? Je možné, že příběh o sedmi sestrách je tak starý, že vypráví o dobách, kdy obloha vypadala zcela jinak, naznačuje výzkum.
23. 12. 2020|

Silničáři kvůli údržbě uzavřou v noci Bubenečský tunel v Praze

Řidiči v Praze musí v noci na pátek počítat s omezením dopravy v Bubenečském tunelu. Kvůli pravidelné údržbě a kontrole technologií ho silničáři uzavřou ve čtvrtek ve večerních hodinách do pátečního rána. Informuje o tom na svém webu Technická správa komunikací hlavního města Prahy.
19. 11. 2020|

Praha omezí silvestrovskou pyrotechniku či lampiony štěstí

Pražský magistrát zakáže na vybraných místech používat na silvestra a Nový rok pyrotechniku. Nebude to možné v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoologické zahrady a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, který schválili pražští radní. Pokud vyhlášku schválí rovněž zastupitelé, bude platit od 1. prosince.
2. 11. 2020|

V noci ze čtvrtka na pátek se uzavře tunel Blanka, dostane lepší technické vybavení

Tunelový komplex Blanka v Praze se zcela uzavře ve čtvrtek ve 23 hodin, řidiči jím znovu budou moci projet v pátek ráno. Důvodem uzávěry je podle pražské Technické správy komunikací přechod na modernější technologické vybavení. Tunel, který nedávno oslavil pět let od svého otevření, dostane novou videodetekci.
29. 10. 2020|

Pátrání po babočce a ohniváčkovi. Pražané pomáhají entomologům mapovat motýly do nového atlasu

S přípravou vůbec prvního atlasu denních motýlů Prahy pomáhají entomologům Pražané. Stačí fotka nahraná do aplikace nebo na Facebook projektu Hledejte pražské motýly a GPS souřadnice nálezu. Za tři měsíce přišlo od Pražanů téměř čtyři sta fotografií, nejvíce z nich bylo z Prokopského údolí nebo z Šárky. Kvůli vůbec prvnímu atlasu denních motýlů Prahy entomologové prosí veřejnost i o zmapování východních pražských částí.
20. 6. 2020|

Pražské slůně se poprvé prošlo ve výběhu. Společnost mu dělá o pár týdnů starší sestra

Novorozené slůně v pražské zoo váží nyní 128 kilogramů, to je o čtyři kilogramy více než byla jeho porodní váha. Podle mluvčí Zoo Praha Heleny Petákové sloní samička prospívá dobře. V těchto dnech poprvé navštívila venkovní výběh za doprovodu dospělých samic a mláděte narozeného v březnu.
13. 5. 2020|

Pražská developerská společnost pomůže řešit bytovou krizi. Magistrát do ní nalil třináct milionů

Praha zřídí novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek třináct milionů korun. Organizace vznikne k letošnímu 1. červnu a bude se zabývat zejména využitím pozemků v hlavním městě, jejich rozvojem a výstavbou bytových domů.
27. 4. 2020|

Bourání Hlávkova mostu v Praze není nutné, ukázala diagnóza. Výjimkou je část u Vltavské

Základy, pilíře a nosné oblouky pražského Hlávkova mostu jsou v pořádku a není tak nutná jeho demolice. Musí se však zbourat jedna část u Vltavské, která je ve špatném stavu. Vyplývá to z odborné diagnózy, kterou ve středu představili náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) a ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. Praha momentálně připravuje projekt opravy mostu.
11. 3. 2020|

Písecká radnice uzavřela lávku přes Otavu. Podobá se zřícené v pražské Tróji

Město Písek zavřelo na doporučení odborníka lávku pro pěší přes řeku Otavu. Na stavbě staré 16 let je nutné zkontrolovat technický stav nosných lan. Lávka je podobného typu jako lávka v pražské Tróji, která se zřítila 2. prosince 2017. Výsledky sond bude mít město nejdřív na jaře, teprve pak rozhodne o případné demolici a stavbě nové lávky.
18. 12. 2019|

Stavba nové Trojské lávky začne ve čtvrtek. Bude stát téměř 130 milionů

Nová Trojská lávka se začne stavět 7. listopadu. České televizi to potvrdila asistentka pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) Julie Kochová. Lávku pro Prahu postaví za 128,3 milionu korun firma SMP CZ.
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 14:29|