TÉMA

Zbrojovka

Lipavský chce sehnat munici pro Ukrajinu i mimo země EU. Evropské zbrojovky nestíhají

Česká republika chce, aby Evropská unie nakupovala munici pro Ukrajinu i mimo členské státy EU. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informoval bruselský server Politico. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tyto snahy v sobotu potvrdil. Podle něj je cílem, aby Ukrajina měla dost munice a mohla se bránit ruské agresi.
3. 2. 2024|

Írán tvrdí, že sestřelil bezpilotní letouny u zbrojovky

O sestřelení tří bezpilotních letounů ve městě Isfahán v centrální části země informovaly íránské úřady. Pohybovaly se poblíž místní zbrojovky, íránské ministerstvo obrany připustilo, že na ni zaútočily, tvrdí však, že byl útok neúspěšný. Místní média ovšem několik hodin předtím informovala o hlasitém výbuchu.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 16:44|

Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku na Olomoucku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) před časem získala kontrakt na modernizaci bezmála stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.
9. 1. 2023|

Albánie zadržela čtyři Čechy. Podle úřadů fotografovali u zbrojovky

V Albánii byli v neděli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan. S odvoláním na místní úřady o tom informovala albánská média. Podle nich zadržení uvedli, že jsou turisté. Zpráva přichází den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh. Podle albánského premiéra Ediho Ramy je tato trojice podezřelá ze špionáže.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 23:16|

Obětí střelby v ostravské nemocnici mohlo být víc, tvrdí policie. Zbraň útočníka se zasekávala

Dvaačtyřicetiletý střelec z ostravské nemocnice, který při prosincovém útoku zabil sedm lidí, použil zbraň, která nebyla plně funkční. Podle výpovědí svědků z místa činu i expertů se opakovaně zasekávala. Policie tvrdí, že kdyby fungovala správně, mohlo být obětí střelby ještě víc. Policisté i nadále zjišťují motiv útočníka, vyšetřování by tak mohlo probíhat zhruba do poloviny tohoto roku.
21. 1. 2020|

Oprýskané tovární zdi se odráží ve vyleštěném ledu. Ve Zbrojovce vznikly curlingové dráhy

V Brně začala fungovat teprve druhá curlingová hala v republice. Dráhy, které město koupilo u příležitosti Olympijského festivalu v roce 2018, našly své místo v jedné z výrobních hal areálu bývalé Zbrojovky. Sportoviště bude sloužit profesionálům i veřejnosti, která si ho může o víkendu přijít vyzkoušet zdarma.
18. 10. 2019|

CZ Arkansas. Česká zbrojovka postaví v USA továrnu za dvě miliardy

Uherskobrodský výrobce zbraní Česká zbrojovka postaví přes dceřinou firmu továrnu v Little Rocku – metropoli amerického státu Arkansas. Oznámila to Arkansaská komise pro hospodářský rozvoj (AEDC) s tím, že půjde v přepočtu o dvoumiliardovou investici (90 milionů dolarů). Výstavba továrny začne okamžitě, firma už zveřejnila inzeráty, ve kterých hledá nejen dělníky, ale i techniky, administrativní pracovníky či zkušební střelce.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 12:47|

Rychlopalná košťata budou mít kde trénovat. Brno chce zprovoznit dvě dráhy na curling

Vedení Brna chce zprovoznit dvě dráhy na curling. Sport, který loni při Olympijském festivalu nalákal tisíce zájemců, zatím nemá v Brně žádné stabilní zázemí. Profesionální hráči proto musí jezdit trénovat jinam. Radní ovšem počítají i s hodinami pro veřejnost.
8. 1. 2019|