TÉMA

Galerie Rudolfinum

Ukrajinská umělkyně Žanna Kadyrova přivezla kamenný chleba pro okupanty a květiny pro uprchlíky

Pražská Galerie Rudolfinum pořádá výstavu ukrajinské umělkyně Žanny Kadyrovy. Nese název Unexpected. Autorka prostřednictvím instalací, artefaktů a fotografií do konce června vypráví příběh ukrajinského boje za svobodu proti Rusku.
1. 3. 2024|

Pražská Galerie Rudolfinum změní po třech desetiletích vedení, povede ji Julia Tatiana Baileyová

Vedení Galerie Rudolfinum se od ledna příštího roku ujme britská historička umění a kurátorka Julia Tatiana Baileyová, která žije v Praze. Nahradí Petra Nedomu, který se rozhodl z této pozice po třiceti letech odstoupit. Galerie Rudolfinum funguje od roku 1994, zaměřuje se především na prezentaci současného zahraničního, ale i českého umění.
6. 11. 2023|

Brian Eno vystavuje hudbu. V chrámové lodi a prázdných sálech

Spolupracoval s takovými jmény jako Talking Heads, David Bowie, Depeche Mode nebo Coldplay. Podílel se na produkci šesti alb irských U2. Ale také vytváří hudbu pro veřejné prostory, třeba letiště, anebo galerie. Brian Eno teď své skladby nabízí k poslechu v pražské Galerii Rudolfinum. O výtvarnou stránku se postaral Jiří Příhoda.
28. 7. 2023|

Jiří Příhoda stvořil prázdnotu. Návštěvník nebude vědět, kde je, doufá

Pražská Galerie Rudolfinum připravila dosud nejrozsáhlejší výstavu všestranného výtvarníka Jiřího Příhody. Prostory výstavního prostoru proměnil umělec téměř k nepoznání, pomocí svých objektů přestavěl jednotlivé sály.
1. 5. 2022|

Umělci v Mezipaměti ověřují svět

Pražská galerie Rudolfinum je prostorem pro Mezipaměť. Česko-německý projekt zkoumá možnosti lidského vnímání i vzájemný vztah tradičních a nových médií. Obrazy a kresby na výstavě tak sousedí s audiovizuálními instalacemi.
31. 8. 2021|

Galerie Rudolfinum ví, jak se zbavit únavy ze soucitu

Nekončící proud zpravodajských relací nás zahlcuje informacemi. Nad otázkou, zda ještě vůbec vyvolávají nějaké emoce, se zamýšlejí umělci na nové výstavě pražské Galerie Rudolfinum, a to prostřednictvím narativních videí a filmů. Zatím za zavřenými dveřmi.
10. 2. 2021|

Umění klade otázky. V době pandemie se ptá, jak vystavovat virtuálně

Stejně jako na jaře se muzea a galerie pokouší vymyslet náhradní způsoby, jak dostat návštěvníky za zavřené dveře výstavních síní. Virtuální prohlídky a on-line prezentace sbírek připravují například v Národní galerii, Muzeu umění v Olomouci či pražské Galerii Rudolfinum.
26. 10. 2020|

Galerie Rudolfinum vystavuje unplugged, umělcům musel stačit koňský povoz a denní světlo

Ochrana životního prostředí je tématem i pro svět umění. Pražská Galerie Rudolfinum oslovila české i zahraniční umělce, aby připravili svá díla za minimálního užití energie na výrobu a transport. Pro název výstavy zvolila galerie výraz označující hraní na akustické nástroje, tedy bez elektřiny – Unplugged.
26. 8. 2020|

Arthur Jafa se v Praze vyrovnává se stockholmským syndromem Afroameričanů

Jako kameraman natáčí Arthur Jafa videa s Beyoncé nebo její sestrou Solange, spolupracoval i na posledním filmu Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut. Jako vizuální umělec si skládá svůj názor na svět z útržků časopisů i videí, které najde na internetu. Své hlavní téma – vztah černošské menšiny ke společnosti ve Spojených státech – teď rozvíjí i na výstavě v pražské Galerii Rudolfinum.
23. 1. 2019|

Výstavní plány roku 2019: Slíva i Trnka, Monet i money

Odpověď na to, co nás v novém roce čeká, celkem přesně znají galerie, muzea a výstavní síně. Výstavy totiž mnohé z nich plánují na dlouho dopředu. Co některé pro zájemce o výtvarné umění chystají, prozrazuje následující fotogalerijní přehled.
10. 1. 2019|