TÉMA

Jiří Trnka

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game

Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Rozhlasoví symfonici nahrávají hudbu z Trnkova filmu, ve Snu noci svatojánské zní i sobot

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) nahrává hudbu z filmového Snu noci svatojánské od Jiřího Trnky. Loutková adaptace Shakespearovy komedie měla premiéru v roce 1959, rozhlasoví symfonici se nahrávku chystají vydat na CD a hudbou živě navíc doprovodí projekci Trnkova snímku v říjnu v pražském Kongresovém centru.
3. 9. 2020|

Potomci Jiřího Trnky připravili výstavu o velikánovi loutkářského řemesla

V prosinci uplyne padesát let od úmrtí Jiřího Trnky. Velkorysé ohlédnutí za tvorbou krále českého loutkového filmu připravili jeho potomci ve Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Výstava V zahradách imaginace představuje Trnkovu tvorbu v desítkách ilustrací a obrazů, návštěvníky ale láká taky na nově zrestaurované loutky.
29. 10. 2019|

Kdo byl Jiří Trnka? Nalezeného přítele poznává česko-francouzský dokument

„Chtěl jsem si prostě hrát, a tak jsem se snažil, abych si mohl hrát celý život. No tak si hraju,“ přiznává Jiří Trnka na jednom z archivních záběrů. Tak prosté to ale s jeho životem a tvorbou není, jak chce ukázat nový dokument o tomto slavném výtvarníkovi a ilustrátorovi. Česko-francouzský snímek Jiří Trnka: Nalezený přítel se nyní představuje trailerem, do kin vstoupí 28. listopadu. Téměř přesně padesát let po umělcově smrti.
16. 10. 2019|

ČT i na podzim dokumentuje život kolem nás: Pivo, manželství, trabant a revoluce

Nová generace Manželských etud a poslední cesta žlutých trabantů patří k dokumentům, které Česká televize uvede ve svém podzimním programu. Z novinek diváky zve také k putování za pivem s Matějem Ruppertem, seznámení s „králem obuvi“ Baťou či k analýze třiceti porevolučních let nebo k dalším osudům převážně romských Ptáčat.
23. 7. 2019|

Výstavní plány roku 2019: Slíva i Trnka, Monet i money

Odpověď na to, co nás v novém roce čeká, celkem přesně znají galerie, muzea a výstavní síně. Výstavy totiž mnohé z nich plánují na dlouho dopředu. Co některé pro zájemce o výtvarné umění chystají, prozrazuje následující fotogalerijní přehled.
10. 1. 2019|