TÉMA

Rada vzájemné hospodářské pomoci

Putin chce invazí ukázat, že je Rusko světovou mocností, shodují se političtí geografové

Do jaké míry mění válka na Ukrajině fungování světa? Jak může změnit vztahy mezi velmocemi a proč Rusové mluví o změně světového řádu? Na tyto a další otázky hledali  odpovědi v pořadu Devadesátka ČT24 političtí geografové Michael Romancov a Vladimír Baar.
15. 4. 2022|

Senát odsouhlasil vystoupení Česka z postsovětských bank. Schválil i daňovou novelu

Vystoupení Česka ze dvou postsovětských mezinárodních bank, jimiž jsou Mezinárodní investiční banka (MIB) a Mezinárodní banka hospodářské spolupráce (MBHS), na čtvrteční schůzi odsouhlasil Senát. Podpořil také návrh zákona týkající se panevropského penzijního osobního produktu či daňovou novelu. Horní komora odhlasovala i změny na finančním trhu, které vycházejí z unijních předpisů. Podpořila také ochranu Evropské unie a jejích členů před hospodářským nátlakem třetích zemí.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:22|

30 let zpět: Podpis protokolu o zrušení RVHP

V Budapešti se před 30 lety konalo historicky poslední zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci. Zúčastnili se ho zástupci devíti členských zemí organizace, mezi nimiž bylo i Československo. Schůzka, která vedla k dohodě rozpustit RVHP do 90 dnů, tak byla definitivní tečkou za jeho dvaačtyřicetiletou existencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 6. 2021|

Snůška lží a útok na mě, reaguje Klaus na informace o tajné polistopadové půjčce Rusku

Ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku, napsaly Hospodářské noviny (HN). Deník následně vydal doplnění, ve kterém píše, že úředníci později zdůvodňovali, proč pro usnesení vlády nebylo potřeba do rozhodnutí zahrnovat tehdejší parlament. Půjčka podle pozdějšího souhrnného přepočtu odpovídala částce asi 1,3 miliardy amerických dolarů. Deník se odkazuje na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter. Klaus pro HN popřel, že by o půjčce věděl.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 23:00|

Trolejbusy jezdí Plzní 80 let. Nebyla prvním „trolejbusovým“ městem, ale vydržely jí nejdéle

Trolejbusy se do mnoha měst, kde dnes jezdí, dostaly ve druhé polovině minulého století jako náhrada tramvají. Nebylo to tak bez výjimky, někde tramvaje nikdy nejezdily, jinde zůstaly a trolejbusy je doplnily. Zůstaly i ve dvou z nejstarších trolejbusových provozů, které letos shodně jubilují. Ten starší, pražský, by v létě oslavil 85 let od svého otevření, kdyby ovšem v 70. letech nezanikl. Kulatější výročí však slaví plzeňské trolejbusy. Provoz, který funguje vůbec nejdéle ze všech v republice, začal před 80 lety.
9. 4. 2021|

Od založení socialistické RVHP uplynulo 70 let. Provázela ji řada absurdit i lidová tvořivost

„Komu není vzájemné rady, tomu není hospodářské pomoci.“ Nebo: „Co bychom měli, kdyby neexistovala RVHP?“ … „V principu všechno.“ Z obchodní unie socialistického bloku, Rady vzájemné hospodářské pomoci, si zkrátka dělali kdysi Češi legraci. Přitom na RVHP záleželo, jestli na trh půjdou gramofony ze Sovětského svazu, košile z NDR nebo uhlí z Polska.
8. 1. 2019|