TÉMA

Jozef Gabčík

Stovky lidí si v Praze připomněly památku československých parašutistů

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si v neděli v Praze připomněly stovky lidí. U pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se pietního aktu zúčastnili příslušníci armády, vojenští veteráni, příbuzní zemřelých parašutistů, politici i veřejnost. V chrámu se uskutečnila pravoslavná bohoslužba (panychida) za parašutisty zemřelé v kryptě kostela a všechny oběti následných represí.
18. 6. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|

Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády

V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

Zlu je potřeba se postavit, jako to udělali parašutisté, prohlásila Čaputová

Historické propojení Česka a Slovenska zdůraznila při návštěvě Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijela při příležitosti 80. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Památku hrdinů odboje připomněla mimo jiné na Žižkově, kde promluvila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba přirovnali odboj vůči nacismu k odporu Ukrajinců vůči ruské invazi.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 18:45|

Do kin se vrací Atentát. Režisér Sequens chtěl odbojovou akci proti Heydrichovi natočit co nejvěrněji

K nejpůsobivějším filmovým zpracováním atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha patří film Jiřího Sequense. Premiéru měl v roce 1964, nyní se do kin opět vrací v digitalizované podobě. Na plátna se dostane 26. května, den před osmdesátiletým výročím zásadního odbojového činu.
26. 5. 2022|

Černochová udělila vyznamenání válečným odbojářům i vojákům

Odbojáři z druhé světové války, vojáci i lidé pomáhající s propagací armády a jejích tradic v pátek na ministerstvu obrany obdrželi vysoká vyznamenání. Udělila jim je šéfka resortu Jana Černochová (ODS). Ocenění dostaly téměř dvě desítky osobností.
6. 5. 2022|

Nikdy se nevzdáme! Výročí útoku na Heydricha připomene výstava i další akce

Výročí 80 let od operace Anthropoid a útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha připomene v Národním muzeu výstava Nikdy se nevzdáme! Zahájena bude 27. května, tedy v den výročí útoku. Národní muzeum spustilo web www.1942.cz se seznamem dalších akcí, které se v souvislosti s operací Anthropoid budou po celém Česku konat.
3. 5. 2022|

Muži, kteří se v prosinci 1941 snesli z nebe, museli ukrýt nejen sebe. Prozradit je mohl i padák

Přesně před osmdesáti lety seskočili u Nehvizd nedaleko Prahy parašutisté ze tří výsadků. Mezi nimi i Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Exilová vláda v Británii je na území tehdejšího protektorátu vyslala s jasným cílem: zabít zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Úspěch atentátu závisel i na tom, jak si parašutisté hned po výsadku poradí s řadou problémů, například museli dobře ukrýt šedesátimetrové padáky.
29. 12. 2021|

Před 80 lety seskočili nad protektorátem Kubiš a Gabčík. Zásadní akci připomíná nový památník

Uplynulo osmdesát let od výsadků Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše nad tehdejším protektorátem. O pět měsíců později provedli atentát na Reinharda Heydricha. Vzpomínkovou akci ve středu završilo odhalení nového památníku v Nehvizdech, kde muži ze skupiny Anthropoid seskočili.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 16:50|

Čekal, že se rodiče na Vánoce vrátí domů. Jejich úmrtní listy našel Svatopluk Bauman až mnohem později

Rodiče Svatopluka Baumana byli zatčeni a transportováni do koncentračního tábora v létě roku 1942. Svatoplukovi byly tenkrát dva roky. Jeho otec pomáhal Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi. Rodiče už nikdy neviděl, byli popraveni v Mauthausenu. Malého chlapce gestapo odvezlo do zámečku na Jenerálce, kde bylo internováno téměř pět desítek dětí popravených odbojářů.
26. 12. 2021|

Nacisté zavraždili odbojáře Piskáčka s celou rodinou. Teď jejich jméno nese pražská ulice

Na konci října to bude devětasedmdesát let, co nacisté v Mauthausenu zavraždili rodinu odbojáře Jaroslava Piskáčka. Gestapo je zadrželo, protože pomáhali parašutistům Gabčíkovi s Kubišem. Teď po rodině Piskáčkových byla pojmenovaná ulice v pražských Vysočanech.
17. 10. 2021|

Pieta připomněla hrdinství československých výsadkářů, zahynuli před 79 lety

Hrdinství československých parašutistů, kteří před 79 lety zahynuli v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje, v pátek u místa jejich posledního boje připomněl pietní akt. Zúčastnili se ho politici, vojáci i zástupci spolků nebo církví. Uctít památku výsadkářů, mezi nimiž byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, přišla také veřejnost. Sedm parašutistů bojovalo se stonásobnou přesilou sedm hodin.
18. 6. 2021|

Lidé si připomněli památku československých výsadkářů. V kryptě kostela zemřeli před 78 lety

Před 78 lety skončil hon na parašutisty, kteří zaútočili na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jejich hrdinnou smrt si v úterý přišly na pietní akt v Resslově ulici u chrámu svatých Cyrila a Metoděje připomenout asi dvě stovky lidí. Právě tam Jozef Gabčík a Jan Kubiš společně s dalšími pěti výsadkáři po boji s německou přesilou zemřeli. Některé detaily toho, jak v kostele bojovali, dodnes neznáme, říká historik Zdeněk Špitálník.
18. 6. 2020|

„Naše historie má okamžiky, na které můžeme být hrdí.“ Lidé si připomněli Gabčíka a Kubiše

Před 78 lety utrpěl šéf policie nacistického Německa a zastupující říšský protektor v Čechách a na Moravě Reinhard Heydrich zranění, kterým o osm dní později podlehl. Hrdiny, kteří útok na něj provedli, si připomněli lidé u památníku parašutistů v pražské Libni.
27. 5. 2020|

Z berlínského Heydrichova hrobu se někdo pokusil odnést ostatky

Z berlínského hrobu někdejšího zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha, který zemřel na následky zranění způsobených československými výsadkáři, se někdo pokusil odnést ostatky tohoto válečného zločince. Případ vyšetřuje policie, podle které v hrobu všechny ostatky zůstaly, napsal list Der Tagesspiegel. Německá média uvádějí, že pachatel či pachatelé museli o místu uložení Heydricha vědět zřejmě z povolaných míst, neboť hrob byl po válce srovnán se zemí a anonymizován.
15. 12. 2019|

Oběti heydrichiády připomněla tradiční zádušní mše. Manželé Jesenští mají novou pamětní desku

Památce tří stovek příbuzných a spolupracovníků parašutistů, kteří se v květnu 1942 podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, se v sobotu v katedrále svatého Víta poklonili zástupci církví, armády, válečných veteránů, sokolů a dalších organizací. Zádušní mši v chrámu sloužil podobně jako v minulých letech kardinál Dominik Duka, který zdůraznil hrdinství zavražděných a konstatoval, že se na ně zapomíná. Na mši navázalo odhalení desky, která připomíná zavražděné odbojáře manžele Jesenské.
19. 10. 2019|

Pomáhali Gabčíkovi s Valčíkem. Statečnost manželů Jesenských připomene pamětní deska

V Praze budou mít pamětní desku další hrdinové protinacistického odboje. Manželé Jesenští pomáhali těm, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Upomínka na ně je za posledních pět let devatenáctou pamětní deskou odhalenou v Praze zapomenutým odbojářům.
14. 10. 2019|

Hořící tank z filmu Němá barikáda měl předlohu. Stroj zničil pancéřovou pěstí dvaadvacetiletý mladík

Když Pražané povstali v závěru války proti nacistům, měli většinou jen lehké zbraně, zatímco Němci používali těžké zbraně a letectvo. Hlavní protitankovou zbraní povstalců se staly ukořistěné „pancéřové pěsti“. S jednou z nich se podařil husarský kousek mladíkovi ze Žižkova.
5. 5. 2019|

Gombitová nechce být Největší Slovenka. Místo v anketě přenechala Gabčíkovi

Zpěvačku Mariku Gombitovou ve finálové desítce ankety Největší Slovák nahradí Jozef Gabčík, který se v roce 1942 podílel na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Oznámil to pořadatel, veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který vyhověl přání Gombitové z ankety se stáhnout. Kontroverze provázejí i další nominované včetně Cyrila a Metoděje, Jánošíka nebo Andreje Hlinky.
8. 1. 2019|