TÉMA

Rozhlas a televize Slovenska

Změny RTVS jsou účelové, říká ředitel Machaj. Kolidují s evropským aktem o ochraně médií, upozorňuje Souček

Vláda Roberta Fica (Smer–SD) chystá výrazné změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Návrhy vzbudily ostrou kritiku jak na slovenské, tak české mediální scéně, nevole zní i z Bruselu. Podle stávajícího ředitele RTVS Ľuboše Machaje jsou změny účelové, vláda si chce vybrat nové vedení média. Generální ředitel ČT Jan Souček vidí jako největší problémy návrhu odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu a vznik programové rady, která bude počínání média pravidelně vyhodnocovat. Poslanec vládní SNS Roman Michelko v Událostech, komentářích popřel, že by si Ficův kabinet chtěl vytvořit státní médium a ujistil, že odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu nakonec v novele zákona nebude.
15. 3. 2024|

Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|

Zahraniční zpravodajové: O informace z Česka je enormní zájem, naše země se chtějí poučit z vašich chyb

Kolabující nemocnice, vysoké počty nemocných, naopak nízké počty naočkovaných a nařízení, která se často mění stejně rychle, jako je vláda vyhlašuje. To vše v Česku sledují korespondenti zahraničních médií. V jejich rodných zemích je po těchto zprávách velká poptávka. Sousední země se obávají přenosu, vyhlíží ale také otevření hranic. Jaká je teď práce zahraničních zpravodajů z Česka a o čem především informují, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
7. 3. 2021|

V nynější krizi je třeba držet spolu stejně jako v roce 1989, uvedla Čaputová

Slovensko podle prezidentky Zuzany Čaputové zvládne stávající koronavirovou krizi lépe, pokud stejně jako za sametové revoluce na podzim roku 1989 budou lidé držet spolu. Pravidla je nevyhnutelné respektovat zejména tehdy, když se nacházíme v kritické situaci, jakou řešení pandemie nemoci covid-19 bezpochyby je, řekla Čaputová v televizním projevu k úternímu 31. výročí událostí, které v tehdejším Československu vedly k pádu komunismu.
16. 11. 2020|

Kočnerův bratr odmítl u soudu vypovídat. Dříve řekl, že se bavili o „sejmutí“ novinářů

Podnikatel Marian Kočner, který čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka, v minulosti prohlásil, že bude třeba „sejmout“ dva novináře a pak žurnalisté dají pokoj. Vyplývá to ze starší výpovědi Kočnerova bratra Ivana před vyšetřovatelem, kterou v pondělí přečetla předsedkyně senátu v procesu s obžalovanými v případu Kuciakovy vraždy. Stíhaný Kočner to v reakci označil za lež.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 13:38|

Slovenská veřejnoprávní média podle kritiků přehlížela intimní rozhovory mezi Dankem a Zsuzsovou

V minulém týdnu to bylo jedno z hlavních témat většiny slovenských médií: zveřejněná osobní komunikace mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem a Alenou Zsuzsovou obžalovanou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mnohem úsporněji o tématu informovala veřejnoprávní televize a rozhlas (RTVS). Podle některých komentátorů navíc veřejnoprávní média informují o Dankovi dlouhodobě nevyváženě – a to převážně pozitivně. Z RTVS kvůli tomu ve čtvrtek odešli dva novináři.
8. 2. 2020|

Slovenští autodopravci plánují obnovit blokády hranic. Dotknou se i přechodů s Českem

Slovenští autodopravci plánují v úterý dopoledne po dvou týdnech obnovit blokády hraničních přechodů s Českem, Polskem a Maďarskem. Oznámil to veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Důvodem je, že ministerstva dopravy a financí zatím nepřistoupily na požadavky dopravců upravit silniční daň a mýtné. Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v prohlášení uvedla, že protesty neomezí provoz osobních aut. Zatím není známo, které hraniční přechody dopravci zablokují.
27. 1. 2020|

Loučení s národním symbolem a legendou šlágrů si všímají i u sousedů

O loučení s národním symbolem, garantem stálosti i nejoblíbenější českou popovou hvězdou informují německá média v souvislosti s veřejným loučením tisíců fanoušků s Karlem Gottem. Podrobně o pietní akci v Žofínském paláci informují také slovenská média a rakouská agentura APA píše o rozloučení s „legendou šlágrů“. Polská tisková agentura PAP informovala o dlouhé frontě, kterou musejí zájemci o poslední rozloučení se zpěvákem vystát.
11. 10. 2019|

Zemřel na vrcholu sil. Slovensko si připomnělo sto let od tragické smrti Milana Rastislava Štefánika

Generál, astronom a mnohovrstevnatý člověk, do jehož retušovaného portrétu si Slováci i Češi promítají své ideály. Tak hodnotí odborníci Milana Rastislava Štefánika, od jehož tragického úmrtí v sobotu uplynulo 100 let. Vzpomínkových akcí se zúčastnili i zástupci Česka a Francie.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:48|

Největším Slovákem se stal spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik

Slováci za svého nejvýznamnějšího krajana vybrali jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika, od jehož tragické smrti v sobotu uplyne sto let. Poslali mu téměř 49 tisíc hlasů. Jako druhý se umístil buditel Ľudovít Štúr a na třetím místě skončil kněz a spisovatel Anton Srholec. Celkem v anketě hlasovalo víc než sto tisíc lidí, výsledky vyhlásil veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).
2. 5. 2019|
Slovenské prezidentské volby

Poslední duel: Čaputová přiznala chyby a Šefčovič mluvil o rozdělené zemi

Poslední duel finalistů slovenských prezidentských voleb Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče před sobotním druhým kolem přímé volby se obešel bez vzájemných ostrých výpadů. Ke Slovákům se před volbami také s projevy obrátili prezident a premiér.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 22:03|

Prezidentská kampaň na Slovensku je klidnější než před pěti lety

Týden před rozhodujícím kolem přímé volby slovenského prezidenta pokračuje kampaň kandidátů na vrcholnou politickou funkci v zemi bez dalších vzájemných ostřejších slovních výpadů. Potvrdila to i sobotní rozhlasová diskuse favoritky na zvolení hlavou státu Zuzany Čaputové a místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče ve veřejnoprávním Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS). Oba kandidáti zejména opakovali své dřívější postoje.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 20:20|

Průzkum: Před rozhodujícím kolem prezidentských voleb na Slovensku jasně vede Čaputová

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před  druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 15:06|

Gombitová nechce být Největší Slovenka. Místo v anketě přenechala Gabčíkovi

Zpěvačku Mariku Gombitovou ve finálové desítce ankety Největší Slovák nahradí Jozef Gabčík, který se v roce 1942 podílel na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Oznámil to pořadatel, veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který vyhověl přání Gombitové z ankety se stáhnout. Kontroverze provázejí i další nominované včetně Cyrila a Metoděje, Jánošíka nebo Andreje Hlinky.
8. 1. 2019|