TÉMA

Anketa

Nejoblíbenějším učitelem v anketě Zlatý Ámos se stal Dominik Simon

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku v pátek získal Dominik Simon ze Základní školy Antonína Baráka v Lovosicích. Převzal tak putovní korunu od loňské vítězky, češtinářky Daniely Krátké z České lesnické akademie Trutnov. Ocenění Dětský Ámos, které uděluje dětská porota, putuje k Adéle Popelkové ze Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára v Praze. Finálového kola se zúčastnilo šest soutěžících.
22. 3. 2024|

Cenu Michala Velíška dostal David Studnica, který zachránil dva lidi z hořící budovy

Letošní Cenu Michala Velíška ve čtvrtek převzal sedmatřicetiletý brněnský automechanik David Studnica, který s nasazením vlastního života zachránil dva lidi z hořící budovy. O vítězi rozhodlo hlasování veřejnosti. Ocenění získali i dva zbývající finalisté ankety – další Brňan Daniel Ziman, jenž zadržel sexuálního násilníka, a zpěvák Michal Hrůza. Ten přemohl mladíka, který v Praze bezdůvodně napadl několik žen a dětí.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 16:59|

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:59|

Neobjevilo se nic, co by oslabovalo Blažkovu pozici, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala si počká, co mu o pirátském on-line hlasování o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS) řekne šéf Pirátů Ivan Bartoš. Míní však, že se neobjevilo nic, co by oslabovalo Blažkovu pozici. Piráti se usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Podle Fialy podobná forma uplatňování přímé demokracie nepřispívá ke kvalitě koaliční spolupráce.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:11|

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Anketa s Tomášem Zimou: Prezident by mohl získat zákonodárnou iniciativu, je to k diskusi

Diskusi o zákonodárné iniciativě prezidenta republiky by chtěl kandidát na tuto funkci Tomáš Zima, kdyby uspěl v lednových volbách. Ostatní pravomoci hlavy státu jsou podle něj nastavené správně. Úřadovat by chtěl na Pražském hradě, bydlet však nikoli, řekl Zima v anketě České televize. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídali všichni kandidáti na post hlavy státu.
22. 12. 2022|

Anketa s Karlem Divišem: Jako prezident bych chtěl častěji vystupovat na vládě nebo v parlamentu

Kandidát na prezidenta a podnikatel Karel Diviš v anketě České televize uvedl, že by jako hlava státu chtěl častěji vystupovat na jednání vlády či parlamentu. Prezident by totiž podle něj měl vládě domluvit a pokusit se pomoci, pokud neplní to, co slíbila. Na Pražském hradě by Diviš nechtěl bydlet a ani tam příliš úřadovat. „Chtěl bych být co nejvíce v terénu mezi lidmi,“ uvedl. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
21. 12. 2022|

Anketa s Petrem Pavlem: Prezident by měl aktivněji využívat svoje pravomoci a nepřekračovat je

Bývalý náčelník generálního štábu a kandidát na prezidenta Petr Pavel uvedl, že by se pravomoci prezidenta neměly měnit, ale sám by aktivněji využíval jejich možností. V případě zvolení předpokládá, že by na Pražský hrad dojížděl pracovat a bydlel ve svém nynějším bytě. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
19. 12. 2022|

Anketa s Pavlem Fischerem: Prezident by měl být pod lepší kontrolou, než je dnes

Kandidát na prezidenta republiky a nezávislý senátor Pavel Fischer v anketě České televize uvedl, že by chtěl, aby se zákonodárci podívali na části ústavy, které se týkají volby prezidenta a kontroly jeho fungování. Na samotných pravomocích hlavy státu by ale nic neměnil. Kdyby byl zvolen, pracoval by na Pražském hradě, předpokládá, že by v jeho areálu i bydlel. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post prezidenta.
16. 12. 2022|

Anketa s Josefem Středulou: Byl bych velmi aktivním prezidentem ve vztahu k regionům, zahraničí i vládě

Kandidát na prezidenta republiky, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v anketě České televize uvedl, že by chtěl být aktivním prezidentem ve vztahu k regionům, zahraničí i vládě a parlamentu. Současné pravomoci hlavy státu považuje ale za dostatečné. Pracovat chce na Pražském hradě, bydlel by ale nejraději dál v panelákovém bytě. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
15. 12. 2022|

Anketa s Danuší Nerudovou: Na Hradě bydlí král, já bych tam pouze pracovala

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová v anketě České televize uvedla, že by v případě zvolení do úřadu ráda bydlela mimo areál Pražského hradu a docházela by tam pouze do práce, jelikož podle ní má na hradě bydlet král. Podle ní jsou současné pravomoci prezidenta republiky dostačující, podotkla však, že by měl dodržovat Ústavu a zákony České republiky. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
13. 12. 2022|

Anketa s Markem Hilšerem: Komunikoval bych s vládou i členy opozice. Budoucí prezident musí spojovat národ

Kandidát na prezidenta a senátor Marek Hilšer (MHS) v anketě České televize uvedl, že by v případě svého zvolení na post hlavy státu rád nadále bydlel u sebe doma – v blízkosti Pražského hradu. Je ale ochoten se přizpůsobit. Rozsah pravomocí hlavy státu by dle svých slov zachoval. Chtěl by také vést dialog s vládou, ale i opozicí. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
8. 12. 2022|

30 let zpět: Co říkali občané na chystané změny ve zdravotním a sociálním pojištění?

V rámci nového systému zdravotního a sociálního pojištění činily minimální odvody 990 korun měsíčně, přičemž průměrná měsíční mzda dosahovala zhruba 4600 korun. Pro živnostníky s více činnostmi navíc platilo, že pojištění museli odvádět za každou činnost zvlášť. Někteří lidé se proto obávali, že nová pravidla budou pro mnohé drobnější soukromníky likvidační.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 12. 2022|

Anketa s Jaroslavem Baštou: Hlava státu by měla mít víc pravomocí. Jako prezident bych politiky obtěžoval

Kandidát na prezidenta a poslanec opozičního hnutí SPD Jaroslav Bašta v anketě České televize vyjádřil přání, aby v případě zvolení mohl i nadále bydlet na své současné adrese. Uvítal by rovněž, kdyby prezident republiky disponoval větším množstvím pravomocí. Ústava i politici by podle Bašty měli vzít v úvahu, že nyní je hlava státu volena přímo. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
7. 12. 2022|

Anketa s Andrejem Babišem: Jako prezident bych bydlel v Průhonicích a na Hradě jen pracoval

Kandidát na prezidenta a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v anketě České televize uvedl, že by v případě zvolení do čela státu úřadoval z Pražského hradu, bydlet ale nadále hodlá ve svém domě v Průhonicích. V nejvyšší ústavní funkci by chtěl navázat komunikaci s vládou, nabízí možnost zastupovat premiéra v záležitostech ekonomické diplomacie. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
6. 12. 2022|

30 let zpět: Co bude s poslanci Federálního shromáždění po rozpadu Československa?

Nová ústava České republiky počítala s dvoukomorovým parlamentem a jednou ze zvažovaných variant bylo, že nově vzniklý Senát obsadí čeští poslanci zanikajícího Federálního shromáždění. Občané oslovení v anketě ČST se k této možnosti stavěli značně skepticky.
4. 12. 2022|

Muskův „mírový plán“ naštval Ukrajince. Byznysmen čelí kritice, Zelenskyj reagoval vlastní anketou

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině „mírový plán“, který v pondělí představil na Twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu uspořádal vlastní anketu, Musk na sociální síti čelí ostré kritice.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 12:48|

30 let zpět: Názory občanů na rozdělení Československa

V roce 1992 českou a slovenskou politikou i společností čím dál více rezonovaly debaty o rozdělení Československa na dva samostatné státy. Co si o rozdělení státu mysleli občané Ústí nad Labem, ukázala malá anketa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 6. 2022|

30 let zpět: První den druhých svobodných voleb

Ve dnech 5. a 6. června 1992 rozhodovali voliči v Československu o příštím složení parlamentů. Zatímco první polistopadové volby, konané v roce 1990, se nesly v duchu euforie z rychlého pádu komunismu, ty druhé byly doprovázeny velkou nejistotou ohledně pokračování česko-slovenské federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 6. 2022|

Koněv pozbyl čestného občanství Prahy. Nebyl to čestný člověk, řekl primátor Hřib

Sovětský maršál Ivan Koněv přestal být čestným občanem Prahy, kterým byl od června 1945, rozhodli o tom zastupitelé. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956. Odebrání občanství kritizovali někteří opoziční zastupitelé ANO, kteří to považují za zbytečné gesto a populistický krok.
26. 5. 2022|

30 let zpět: Co Vám říká 18. květen?

Na to, co se stane 18. května, se necelý týden před zahájením prvního kola kuponové privatizace ptali redaktoři ČST. V kuponové privatizaci mohli občané prostřednictvím takzvaných kuponových knížek získat podíl v nově zapsaných akciových společnostech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 5. 2022|

Znojemské Horní náměstí se má stát centrem dění. Stromy poskytnou stín, parkovat se bude jinde

Horní náměstí ve Znojmě čeká velká proměna. Namísto prázdné plochy by se měly podle vedení města objevit na náměstí stromy, které poskytnou stín. Prostranství se má také stát jakýmsi centrem dění, kde bude rušno až do večera. Z náměstí se rovněž mají přesunout parkovací stání, na jejich místě budou platany a vznikne tam kryté posezení. Přestavbu chce druhé největší město Jihomoravského kraje stihnout ještě letos.
11. 5. 2022|