TÉMA

Festival

Oscarový dokument z Mariupolu či pohled do Talibanu. Začal festival Jeden svět

Změna klimatu, svoboda slova, nezávislá justice i mezilidské vztahy se objevují mezi tématy letošního Jednoho světa. Mezinárodní filmový festival o lidských právech začal v Praze, následně se bude promítat v regionech až do 21. dubna. Jeden svět se zaměřuje na dokumentární tituly, tentokrát ale zařadil i hrané snímky s lidskoprávní tématikou.
20. 3. 2024|

Hudební festivaly se cítí ohroženy kvůli zvyšování mzdových nákladů na dohodáře

Komerční hudební festivaly jsou podle své asociace v ohrožení. Obávají se, že zavedením konsolidačního balíčku jim stoupnou mzdové náklady o desítky procent, přitom prostor na zdražování vstupenek se už podle pořadatelů vyčerpal. Asociace se snaží situaci zvrátit. Bude jednat s ministerstvy kultury a práce a sociálních věcí.
15. 3. 2024|

V Nepálu začaly oslavy měsíc trvajícího festivalu Swasthani Brata Katha

V nepálském městě Bhaktapur začal celoměsíční hinduistický festival Swasthani Brata Katha. Každý den v měsíci se čte kapitola z knihy se stejnojmenným názvem. Svátek je rituálem třicetidenního půstu, který vrcholí na konci měsíce oslavami. Součástí půstu je například brzké ranní vstávání, koupel v řece Salinadi či konzumace pokrmu bez soli.
29. 1. 2024|

Na severu Číny vyrostly pohádkové kulisy. Charbin hostí festival sněhu a ledu

Složité ledové sochy a vysoké stavby v posledních dnech lákají do města Charbin desetitisíce lidí. V zasněžené severní Číně se od pátku koná čtyřicátý ročník Festivalu ledu a sněhu. Park se rozkládá na ploše 80 hektarů a návštěvníci v něm najdou 250 tisíc krychlových metrů ledových soch. Některé atrakce jsou vysoké několik pater, představují budovy a mosty v čínském stylu, pohádkové hrady nebo věže. Od roku 2018 je to poprvé, co si Číňané užívají Vánoce bez koronavirových opatření.
5. 1. 2024|

Přeživší masakru na festivalu Supernova žalují izraelské bezpečnostní složky za podcenění hrozby z Gazy

Čtyři desítky přeživších z hudebního festivalu Supernova vymáhají na izraelských úřadech odškodné v celkové výši 1,23 miliardy korun kvůli tomu, že podle nich zanedbaly bezpečnost účastníků akce. Na žalobu upozornil server The Times of Israel. Přeživší tvrdí, že se akce neměla konat tak blízko hranic s Pásmem Gazy a měla být okamžitě zrušena ve chvíli, kdy bezpečnostní síly odhalily hrozící útok. Proti konání akce se tehdy postavili i někteří vysoce postavení činitelé armády, kteří upozorňovali na možné nebezpečí, dostali však rozkaz festival povolit.
2. 1. 2024|

Indy nezastavily od oslav boha Slunce ani nebezpečný smog a toxická pěna

Nejvíce znečištěné hlavní město světa Nové Dillí obnovilo tento měsíc každoroční boj s nebezpečnými látkami. A i když se index kvality ovzduší v pondělí od toho čtvrtečního z hodnoty 509 snížil na 336, švýcarská skupina IQAir stále považuje situaci za nebezpečnou. Hustý smog a pěna na řece Jamuna, kterou tamní úřady označily za toxickou, však nezastavily hinduistické věřící. Ti se v rámci starobylého festivalu slunečního boha Chhath Puja nořili do znečištěné vody zdraví navzdory. „Pěna není od přírody smrtící. Při její konzumaci nezemřete, ale onemocníte,“ řekl ekologický inženýr Ankit Srivastava.
20. 11. 2023|

Jak se cítí houba nebo migrant? Festival zkoumá virtuální realitu jako stroj na empatii

Může nám virtuální realita pomoci pochopit třeba klimatickou změnu? Odpověď zkoumá první ročník mezinárodního festivalu VR filmů ART*VR, který se do 3. prosince koná v pražském Centru současného umění DOX. Zaměřuje se na tvorbu ve virtuální realitě, zejména na téma empatie v digitálním umění.
3. 11. 2023|

Když Hamás vyšle rakety, není se kam schovat. Útok teroristů poznamenal i opomíjené Beduíny

Mezi mrtvými po útoku teroristů z palestinské teroristické organizace Hamás jsou také Beduíni. Arabská menšina, které Jeruzalém podle jejích členů nevěnuje příliš pozornosti a ochrany, žije v oblasti u Pásma Gazy. Říjnový útok tak mnozí z nich zažili osobně, na jiné dopadl ztrátou blízkých. Mezi Beduíny jsou také hrdinové, kteří při pomoci druhým neváhali nasadit svůj život.
2. 11. 2023|

Česko stojí na rozcestí, připomíná ředitel queer filmového festivalu Mezipatra

Každodenní malá rozhodnutí, ale i velké životní křižovatky, které nečekaně dokáží zahýbat životy, vystihuje téma „na rozcestí“, které zastřešuje program letošního queer filmového festivalu Mezipatra. Přehlídka nabízí do 9. listopadu v Praze a následně do 17. listopadu v Brně výběr z hraných snímků i dokumentů o LGBTQ+ komunitě.
2. 11. 2023|

Jihlava ocenila film Loď o zaniklých docích v Chorvatsku. V české soutěži uspěla Světloplachost

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě zná své vítězné snímky. Poroty v jednotlivých sekcích ocenily třeba osudy dětí žijících v charkovském metru nebo příběh jedné z největších chorvatských loděnic.
30. 10. 2023|

Jak se mění svět, ukážou na Ji.hlavě únosci rukojmí, Havel i jeden z bratří Mašínů

Umělá inteligence a nové technologie, měnící se planetární klima, migrace, proměna demokratického systému i společnosti, ale i hledání nových cest ke svobodě a štěstí. Snímky letošního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava odrážejí dynamické změny současného světa. Od 24. do 29. října jich promítne více než tři sta padesát. Osobně aktuální témata probere s maďarským filmařem Bélou Tarrem, on-line pak s režisérkou Agnieszkou Hollandovou a protikomunistickým odbojářem Josefem Mašínem.
24. 10. 2023|

Stříleli všemi směry, čekali u východů, říkají přeživší o útoku Hamásu na izraelský festival

Místem zřejmě nejhoršího masakru během útoku teroristů z Hamásu na Izrael se stal hudební festival poblíž Pásma Gazy, kde extremisté zabili přes 260 lidí. Další odvlekli do zajetí. Na akci poslal Hamás přitom nejméně padesát ozbrojenců a auta plná zbraní. Výpovědi přeživších přinesl server BBC News. Na hudebním festivalu bylo kolem tří tisíc lidí.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 18:06|

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Televizní festival Zlatá Praha uvede dokumenty o Pavlicovi a Dashe a promítne filmy i on-line

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha představí přes osmdesát soutěžních a pět nesoutěžních snímků o hudbě, tanci i divadle. Na Nové scéně pražského Národního divadla program zahájí dokumenty režiséra Jana Mudry o hudebníkovi Jiřím Pavlicovi a zpěvačce Dashe. Sledovat festivalové dění bude možné nejen přímo na Nové scéně, ale letos poprvé i na webu Zlaté Prahy. Vybrané přímé přenosy odvysílá také program ČT art. Festival se uskuteční od 20. do 23. září.
14. 9. 2023|

Slovenská přehrada, rozbíjení ruské klasiky a polské zúčtování. V Plzni začíná festival Divadlo

Antické drama Trójanky zahájí festival Divadlo, který do Plzně dovezl zahraniční divadelní soubory. Svou interpretaci Eurípidovy tragédie o válce, osudu žen a barbarství vítězů odehraje gdaňské divadlo Teatr Wybrzeze. Do 20. září se návštěvníci setkají i s tvorbou ze Slovenska, Litvy, Itálie a Ukrajiny. Součástí festivalu je také výběr z českých scén a venkovní představení přístupné zdarma.
13. 9. 2023|

Hollandová požaduje omluvu od polského ministra, označil její film za nacistickou propagandu

Režisérka Agnieszka Hollandová požaduje omluvu od polského ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra za to, že přirovnal její film Hranice k nacistické propagandě. Téma snímku, který měl tento týden premiéru na festivalu v Benátkách, se dotýká migrační krize na polsko-běloruském pomezí. V případě, že se ministr neomluví, zvažuje režisérka žalobu na ochranu osobnosti.
7. 9. 2023|

Zapršelo v poušti. Bahno uvěznilo návštěvníky Burning Mana

Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na končícím festivalu Burning Man v americké Nevadě poté, co oblast zasáhly silné deště. Jeden člověk zemřel. Obvykle vyprahlou Nevadu zasáhly lijáky už podruhé za deset dní. V Las Vegas způsobily záplavy. Čtyři tisíce lidí zůstaly bez proudu. Úřady během prodlouženého víkendu zrušily přes sto letů a téměř sedm set jich mělo zpoždění.
3. 9. 2023|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.
11. 8. 2023|

Příznivci tvrdé hudby se sjeli na Brutal Assault do Josefova. Zahraje na něm přes 150 kapel

Hudební festival Brutal Assault začal ve středu v barokní pevnosti v Josefově u Jaroměře na Královéhradecku. Patří mezi jeden z největších metalových svátků v Evropě, organizátoři očekávají příjezd zhruba 18 tisíc návštěvníků. Festival skončí v neděli po půlnoci.
9. 8. 2023|

„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|

Policie při kontrole na festivalu v Milovicích zadržela vězně

Policisté spustili v souvislosti s hudebním festivalem v Milovicích na Nymbursku kontroly, zadrželi při nich i uprchlého vězně a řešili několik přestupků. Festival Let It Roll potrvá do neděle. Dosud policie udělala přes pět set kontrol lidí, loni za celý festival to bylo tři tisíce. Hledaný vězeň ve středu opustil skupinu, která se přesouvala na pracoviště v Jiřicích na Nymbursku, sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová.
3. 8. 2023|

Letní filmová škola promítne nové české filmy, připomene Almodovára a ocení Trojana

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. I letos je festival vhledem do novinek tuzemské kinematografie. Například jak zahajovací sci-fi Bod obnovy, tak závěrečný Úsvit je možné na festivalu vidět ještě před uvedením do kin. Ze zahraniční tvorby se aktuální ročník ohlíží například za filmy Pedra Almodovára, připomene také snímky letošního hlavního zahraničního hosta – artového filmaře Lava Diaze. Výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) převezme nejen on, ale také třeba herec Ivan Trojan. Program Letní filmové školy trvá do 3. srpna.
28. 7. 2023|

Hollandová bude soutěžit v Benátkách s dramatem o uprchlících na hranici. Natočila ho v české koprodukci

Zlatého lva z filmového festivalu v Benátkách si letos může odvézt i režisérka Agnieszka Hollandová. Do hlavní soutěže byl vybrán její nový film Hranice. Polská filmařka má blízký vztah k Česku, rovněž její novinka vznikla v české koprodukci, mimo jiné s přispěním České televize.
25. 7. 2023|