TÉMA

Surrealismus

Obraz Monte Carlo od Toyen se vydražil téměř za 65 milionů korun

Obraz malířky Toyen nazvaný Monte Carlo z roku 1926 se na nedělní aukci v Praze prodal za 64,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena díla byla osmnáct milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad. V nabídce dražby bylo ještě jedno dílo u českých sběratelů mimořádně oblíbené autorky, poválečné plátno Il s’anime z roku 1957, které se nabízelo za sedm milionů korun a prodalo za 13,4 milionu korun.
26. 11. 2023|

Toyen se vrátila do Paříže díky výstavě

V roce, kdy si Francie a Česko předávají předsednictví Evropské unie, si Paříž připomíná umělkyni, která byla doma v obou zemích. Do francouzské metropole se po Praze a Hamburku přestěhovala velká výstava o surrealistické výtvarnici Toyen. Doplnila ji další díla ze soukromých sbírek.
8. 4. 2022|

Rty jako pohovka. Výstava v Madridu ukazuje, že surrealismus chtěl měnit design i svět

Madridské muzeum CaixaForum rozebírá vztahy surrealismu a designu. Výběr téměř tří set exponátů ilustruje vliv surrealistického uměleckého hnutí na kulturu a design v posledních sto letech. Výstava nese název Předměty touhy.
11. 1. 2021|

Recenze: Mikuláš Medek v Národní galerii je jako nahý v trní, vystaven ze všech stran

Národní galerie připravila malíři Mikuláši Medkovi retrospektivu příznačně nazvanou Nahý v trní. Je poctou vskutku důstojnou, a to nejen počtem vystavených děl, ale také svým záběrem.
5. 10. 2020|

„Cele se poddej svým obsesím.“ Dokument přiblíží filmaře Jana Švankmajera

Jan Švankmajer už prý žádný další film nenatočí, protagonistou snímku se ale sám stal. Dokument Alchymická pec zachycuje originálního surrealistického tvůrce během uplynulých tří let, od dokončení posledního celovečerního počinu Hmyz. Jeho úvahy o umění i životě zachytili slovenští filmaři Adam Oľha a Jan Daňhel. Film právě dokončují.
8. 1. 2020|

Dáma v klobouku i surrealismus. Výstava ukazuje 200 let českého portrétu

Tváře lidí dneška a těch, kteří žili před dvěma staletími. Zajímavé portréty napříč styly i rozdílnými epochami ukazuje nová výstava na Pražském hradě. Portrét v Čechách pohledem dvou staletí nabízí průřez tvorbou českých špiček malby. Poslední z obrazů pověsili kurátoři v úterý dopoledne.
18. 12. 2019|

Uvnitř Magritta. Unikátní výstava umožňuje vstoupit do maleb slavného surrealisty

Neláká na originální plátna slavného malíře, ale nabízí vstup do jeho světa. V prostoru Fabbrica del Vapore v italském Miláně probíhá výstava Inside Magritte, tedy Uvnitř Magritta. Život a dílo Reného Magritta představuje jinak, než jak ho milovníci umění dosud znali z publikací a klasických galerií. Nový zážitek umožňuje spojení se současnými technologiemi, projekcemi, animací, grafikou nebo 3D.
7. 1. 2019|