TÉMA

Katolická církev

Irové hlasují o další modernizaci konzervativní ústavy. Referenda se týkají postavení žen a nesezdaných párů

V Irsku má v pátek 3,5 milionu registrovaných voličů možnost se vyjádřit ve dvou referendech, která mají vést k modernizaci pohledu na ženy a rodinu v konzervativní katolické ústavě. Pokud vládní návrhy uspějí, z ústavy zmizí formulace o ženách v domácnosti a nesezdané páry budou nově uznávány jako rodiny. Sčítání začne v sobotu ráno a výsledky se očekávají v sobotu večer.
8. 3. 2024|

Závišův kříž, jednu z nejcennějších zlatnických památek v Česku, doplní haptický model

Závišův kříž, který bude v létě opět vystavený ve vyšebrodském klášteře, doplní jeho haptický model. Vytvořil jej výtvarník Jaroslav Svoboda. Model bude sloužit nevidomým nebo návštěvníkům s poruchou zraku. Kříž je po korunovačních klenotech a relikviáři svatého Maura třetí nejcennější zlatnickou památkou v Česku.
5. 3. 2024|

Církev rozšíří vyšetřování vlivného kněze, který radil i papežům. Desítky žen ho viní ze sexuálního zneužívání

Katolická církev rozšiřuje vyšetřování slovinského kněze Marka Rupnika. Dříve respektovaný duchovní a vlivný umělec, který utvářel moderní výtvarný styl katolické církve ve službách papežů, je obviňován ze sexuálního zneužívání a duševního nátlaku. Stálo ho to už členství v jezuitském řádu i postavení ve Vatikánu. Přitom ale nadále pracuje ve Slovinsku jako kněz.
23. 2. 2024|

Církevní fond v Polsku skončí. Nová vláda chce i omezení náboženství ve školách

Nová polská vláda chce přísnější odluku církve od státu. Zlikvidovat hodlá církevní fond, který nahradí daňovými odpisy. Duchovní se obávají, že přijdou o část peněz na provoz. Zemi, v níž rychle ubývá věřících, čeká i omezení výuky náboženství na základních školách.
20. 1. 2024|

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Čekali „nějakou nitku“, před čtvrtstoletím ale v Broumově objevili celou kopii Turínského plátna

„Objevili jsme tam složený pruh látky. Nejdříve jsme byli zklamáni, ale k našemu údivu po rozbalení byl vidět otisk lidského těla,“ popsal někdejší správce broumovského kláštera Přemysl Sochor okamžik ze 17. ledna 1999. Přesně před čtvrtstoletím se našla kopie Turínského plátna, do něhož byl údajně zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Přiložený dokument mimo jiné tvrdil, že se kopie, vytvořená v polovině sedmnáctého století, dotýkala originálu. Na rozdíl od něj je tak známo, jak a kdy vznikla.
17. 1. 2024|

Olomoucké kapitule se vrátila dlouho ztracená kniha z 16. století. Našli ji a přivezli italští policisté

Do Olomouce se vrátila historická kniha Postilla super epistolas et evangelia, je stará přes šest set let. Z metropolitní kapituly zmizela ve 40. letech minulého století. Předloni ji zadrželi italští celníci v aukční síni a nyní ji velitel italských četníků předal děkanovi svatováclavské metropolitní kapituly.
16. 1. 2024|

Jedno z papežových přelomových rozhodnutí, hodnotí historik možnost žehnat homosexuálním párům

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku ani mít jeho prvky, uvádí dokument schválený papežem Františkem, který v pondělí zveřejnil Vatikán. Duchovní udělit požehnání nemohou během bohoslužby a homosexuální partneři při něm nesmí být oblečeni jako na svatbě. Akt nelze uskutečnit ani v souvislosti s civilním obřadem. Historik a publicista Jaroslav Šebek uvedl, že se přesto jedná o jedno z přelomových rozhodnutí papeže Františka.
20. 12. 2023|

Papež František kvůli nemoci nepronesl tradiční modlitbu, přečetl ji jeho pomocník

Nachlazený papež František nepronesl tradiční nedělní modlitbu z okna paláce na Svatopetrském náměstí, ale z kaple ve své vatikánské rezidenci. Její podstatnou část navíc přečetl jeho pomocník. Modlitba byla přenášena na velkoplošnou obrazovku na hlavním vatikánském náměstí. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že papež zrušil své sobotní aktivity kvůli lehké chřipce.
26. 11. 2023|

Polští konzervativci slibují „dokončit reformy“. Cílí na další volební vítězství, většinu ale jistou nemají

Favoritem nedělních parlamentních voleb v Polsku jsou opět vládnoucí konzervativci. Právo a spravedlnost (PiS) se spojenci usilují o bezprecedentní třetí funkční období v řadě. Předseda strany Jaroslaw Kaczyński prohlašuje, že PiS hodlá dokončit změny započaté během předchozích osmi let, z nichž mnohé podle kritiků narušují v zemi principy demokracie a právního státu – s Varšavou kvůli nim vede několik sporů Evropská komise. Očekávané vítězství ale PiS a jeho spojencům tentokrát nemusí stačit k zisku většiny v parlamentu, a konzervativci by tak mohli mít problém sestavit vládu.
12. 10. 2023|

Opuštěným ve vlnách musíme pomoci, řekl papež při návštěvě Marseille

Papež František v pátek odpoledne dorazil do jihofrancouzského města Marseille na dvoudenní návštěvu, kterou hodlá věnovat zejména tématu nové migrační vlny ve Středozemním moři. V největším francouzském přístavním městě Františka přivítala premiérka Elisabeth Borneová. Do města hlava katolické církve zamířila po pěti stech letech.
22. 9. 2023|

Papež vyzval Graubnera, aby setrval ve funkci pražského arcibiskupa

Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to v úterý uvedlo pražské arcibiskupství. Hlava katolické církve tak rozhodla stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.
5. 9. 2023|

Papež navštívil Mongolsko. Oslovil odtud hlavně Čínu

Papež František navštívil Mongolsko a ocenil jeho odhodlání zastavit šíření jaderných zbraní. Podle agentury lze papežova slova, vzhledem ke geografii, chápat i jako vzkazy pro Rusko a Čínu. V kostele v mongolské metropoli pak papež prohlásil, že vlády se nemusí od katolické církve ničeho obávat, protože církev nemá žádnou politickou agendu. To byl podle agentury Reuters zřejmě další vzkaz určený Pekingu, jehož komunistickou vládu křesťané viní z porušování svobody vyznání.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 20:02|

Nový biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David se ujal funkce

Nový biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David se ve čtvrtek během slavnostní mše v katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě ujal své funkce, pro niž ho vybral papež František. Převzal biskupskou berli, kterou mu předal apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Poté David usedl na takzvanou katedru, která je vyhrazena diecéznímu biskupovi.
31. 8. 2023|

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|

František navštívil Fátimu, kde se sešlo na 200 tisíc věřících

Papež František dopoledne za účasti dvou set tisíc věřících navštívil poutní místo ve vesnici Fátima ve středním Portugalsku. Podle agentury AFP se nejvyšší představitel katolické církve odchýlil od původního plánu a nenadnesl během návštěvy očekávaná témata, jako je Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině. František je na návštěvě Portugalska u příležitosti Světových dnů mládeže.
5. 8. 2023|

Papež v Portugalsku kritizoval eutanazii. Církev vyzval kvůli sexuálním aférám k „pokorné očistě“

Papež František zahájil svou pětidenní cestu po Portugalsku. Do země přicestoval na Světové dny mládeže, na nichž se předpokládá účast až jednoho milionu věřících. Ve svém prvním veřejném projevu zkritizoval eutanazii, kterou nedávno Portugalsko schválilo. V Lisabonu pak vyzval církevní představitele, aby přistupovali vážně ke zprávám o sexuálním zneužívání v církvi. Otazník visí nad papežovým setkáním s oběťmi sexuálního násilí, které nefiguruje v oficiálním programu.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:19|

Papež míří do Portugalska na setkání katolické mládeže. Podle některých obětí chce Vatikán zahladit sexuální skandál

Papež František se příští týden chystá do Lisabonu, aby se zúčastnil světového setkání katolické mládeže. Právě v Portugalsku byla na začátku letošního roku zveřejněna šokující zpráva, která hovoří o sexuálním zneužívání tisíců dětí a mladistvých v tamní katolické církvi. Spekuluje se o tom, že papež může využít příležitosti k setkání se zástupci obětí. Taková schůzka ale zatím není v jeho oficiálním programu. Podle některých obětí je navíc setkání jen snahou Vatikánu o zahlazení aféry. Další možný skandál teď řeší v jihoamerickém Peru.
29. 7. 2023|

Hus a jeho snaha o poznání pravdy je stále inspirující, zaznělo v Husinci

Kněz, myslitel a také pedagog Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v německé Kostnici. Na několika místech Česka se za něj konají bohoslužby. Třeba v jeho rodném Husinci na Prachaticku. A mučednickou smrt Husa připomněla také bohoslužba v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 18:12|

Papežova politika dává řeholnicím větší roli v církvi

Role žen ve správě papežského státu je dosud spíš skromná. Papež František to pomalu mění jmenováním několika žen do významných pozic ve své administrativě. Nejviditelnější je Nathalie Becquartová, členka vedení Biskupského sněmu, který řídí důležitou debatu o dalším směřování církve.
30. 6. 2023|

Reportéři ČT: Církev nevýhodně dala k užívání pozemek, který jí už nepatřil. Roli zřejmě hrály známosti s Hradem

Lukrativní pozemek v Praze se stal předmětem sporu. Katolická církev ho dala na sedmdesát let k užívání podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, známému bývalého prezidenta Miloše Zemana. A to za velmi nízkou cenu. Problém tkví také v tom, že pozemek církvi v tu dobu už léta nepatřil. V rámci restitučních sporů ho vysoudila Praha, ta zase změnu nenechala zanést do katastru. Představitelé církve dnes tvrdí, že o rozsudku nevěděli. Reportéři ČT ale získali svědectví, které naznačuje opak. Natáčel Ondřej Golis a Jana Neumannová.
19. 6. 2023|

Demonstranti podporující právo na potrat vyšli do ulic polských měst

V Polsku se ve středu konaly demonstrace, jejichž účastníci podporovali právo žen na interrupci. Demonstranti kritizovali vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kvůli několika úmrtím matek v nemocnicích, ke kterým došlo po zpřísnění protipotratového zákona. V některých případech lékaři odmítli ukončit těhotenství kvůli pokračujícímu srdečnímu tepu plodu, přestože ženy byly ve vážném nebezpečí. Shromáždění se uskutečnila ve Varšavě, Vratislavi, Katovicích i v mnoha dalších městech, uvedla televize TVN 24.
14. 6. 2023|

Papež podstoupil tříhodinovou operaci kýly, proběhla bez komplikací

Papež František ve středu odpoledne v Římě podstoupil operaci kýly, trvala tři hodiny a proběhla bez komplikací, oznámil Vatikán. Kvůli zotavování z operace šestaosmdesátiletý papež zrušil všechny audience až do 18. června, informovala agentura ANSA.
7. 6. 2023|

Bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholila návštěva papeže Františka v Maďarsku

Papež František v Budapešti odsloužil mši pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu. Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes padesát tisíc lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:56|