TÉMA

Dublin

Jak by vypadal život v totalitním Irsku, líčí dystopický vítěz britské literární ceny
Letošní britskou Bookerovu cenu za román získal irský spisovatel Paul Lynch. Šestačtyřicetiletý autor zaujal knihou Prophet Song (Píseň proroka), v níž představil dystopickou vizi Irska v sevření totality. Inspiroval se problémy současného světa. Podle poroty ve vítězné próze vylíčil strhující a konfrontující portrét země i jedné obyčejné rodiny na pokraji katastrofy.
27. 11. 2023|
Irsko se potýká s následky protestů, které vyvolal útok v dublinské škole
Policie v irském hlavním městě zatkla 34 lidí při nepokojích, které vypukly ve čtvrtek večer poté, co neznámý muž u školy v centru Dublinu pobodal ženu a tři děti. Policejní šéf Drew Harris výtržnosti označil za bezprecedentní a již dříve uvedl, že za nimi byla „krajně pravicová ideologie“. Irský premiér Leo Varadkar varoval, že o víkendu by mohly přijít další podobné protesty.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:10|
V Dublinu vypukly nepokoje poté, co útočník nožem zranil ženu a tři děti
Pětiletá holčička a jedna žena utrpěly těžká zranění, když je ve čtvrtek v centru Dublinu nožem pobodal muž ve středním věku. Informovala o tom irská policie, která motiv útočníka dosud nezná, a jejíž velitel nevyloučil terorismus. Zranění utrpěl také podezřelý, zřejmě si je způsobil sám a je v nemocnici. Další dvě děti jsou zraněny lehce. Poblíž místa činu podle tiskových agentur AFP a Reuters vypukly ve čtvrtek večer potyčky mezi pořádkovými silami a krajně pravicovými demonstranty.
23. 11. 2023|
Demonstrace v Londýně vyjádřila podporu Palestincům. V Berlíně se chystá proizraelská akce
Do ulic Londýna v sobotu vyšli lidé na podporu Palestinců. Podle policejního odhadu se do průvodu zapojilo až sto tisíc lidí. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Demonstranti rovněž žádali konec izraelské blokády Gazy. Protestní akce se v sobotu konaly i v Irsku, Francii, Německu či Itálii.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 22:39|
Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie
Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|
Na stopě invaze. Za vpádem asijských sršní do Evropy byla jediná královna
Ničit hnízda sršně asijské, která rychle proniká do Evropy, nemusí stačit. Nová studie totiž ukazuje, že k jejich množení může stačit klidně i jeden exemplář tohoto hmyzu.
15. 12. 2022|
Doporučujeme
Lidský mozek možná pracuje jako kvantový počítač, naznačuje nový výzkum
Vědci z Trinity College v Dublinu se na základě svého výzkumu domnívají, že by lidské mozky mohly využívat kvantové výpočty. Jejich objev je sice zatím vysoce spekulativní, ale ukazuje, jak málo toho zatím ještě víme o fungování mysli.
25. 10. 2022Aktualizováno29. 10. 2022, 15:43|
Paul Givan podal demisi kvůli sporům o celní kontroly potravin z Británie
Premiér Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany podal demisi kvůli sporům o pobrexitové celní kontroly potravin z Británie. Ministr zemědělství Edwin Poots nařídil kontroly zastavit, podle Londýna ale pokračují. Britský premiér Boris Johnson označil kontroly, které jsou součástí pobrexitového uspořádání, za „šílené“. Dublin i Brusel varují, že jejich ukončení by porušilo mezinárodní právo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 19:06|
Irsko dostane od Bruselu 920 milionů eur jako náplast za pobrexitové obchodní problémy
Irsko bude první zemí v Evropské unii, která dostane z Bruselu peníze na řešení dopadu brexitu. Má jít o částku 920 milionů eur, tedy v přepočtu asi 24 miliard korun. Irsko má se Spojeným královstvím, které loni dokončilo odluku od sedmadvacítky, jako jediný unijní stát pevninskou hranici. Mezi Londýnem a Bruselem nadále pokračují neshody kvůli pobrexitovým kontrolám zboží mezi Británií a Severním Irskem. Riziko, že mezi Británií a Evropskou unií kvůli tomu vypukne obchodní válka, pořád není zažehnané.
11. 12. 2021|
Svět se dohodl na minimální dani pro nadnárodní firmy ve výši 15 procent. Státníci mluví o historickém okamžiku
Nadnárodní podniky by měly od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent. Oznámila to v pátek Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Dodala, že domluvené změny mezinárodního daňového systému odsouhlasilo 136 zemí a jurisdikcí, jež vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu. Státníci hovoří o historickém okamžiku.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 23:31|
„Takhle dál nemůžeme pokračovat.“ Britové žádají po EU změnu brexitové dohody o Irsku
Britská vláda ve středu oznámila, že chce docílit „významné změny“ v části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou. Irská vláda tvrá na tom, že jsou jednání o zásazích do protokolu vyloučená. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že EK bude hledat „kreativní řešení“ problémů způsobených brexitem v obchodě mezi Británií a Severním Irskem, ale nebude znovu projednávat brexitovou dohodu o Severním Irsku.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 19:05|zem/
Německá policie prohledala letadlo Ryanair, které nečekaně přistálo v Berlíně
Na berlínském letišti v neděli večer neplánovaně přistálo letadlo společnosti Ryanair, které mířilo z Dublinu do Krakova. Stroj stojí na vzdáleném parkovacím stanovišti, kam přijelo několik policejních vozů. Policisté stroj prohledali za pomoci policejních psů. Okolnosti neplánovaného přistání jsou zatím nejasné, ale některá německá média podle agentury DPA informovala o možné bombě. Pasažéři mohli po několika hodinách pokračovat jiným letadlem v cestě.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 07:39|
Irské zdravotnictví se stalo terčem kyberútoku. Úřady vypnuly informační systémy
Počítačový systém irského zdravotnictví zasáhl kybernetický útok. Všechny informační systémy byly vypnuty z důvodu ochrany před vyděračským softwarem, ale program očkování proti covidu-19 to neovlivnilo, uvedl provozovatel služeb. Podle vlády za napadením stojí mezinárodní gang a jde nejspíš o dosud nejvážnější kybernetický útok na irský stát.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 22:39|
Dublin a Belfast odsoudily násilí v Severním Irsku. Nepokoje se nelíbí ani britské vládě
Opakující se pouliční násilnosti v Severním Irsku musí přestat, než bude někdo vážně zraněn nebo zemře. Ve čtvrtek to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na snížení napětí v ulicích. Provinční vláda v Belfastu po mimořádném zasedání rovněž odsoudila „naprosto nepřijatelné a neobhajitelné“ násilnosti. S místními představiteli plánuje jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis. Navzdory výzvám ke klidu se výtržnosti opakovaly i ve čtvrtek večer.
8. 4. 2021|
Ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný, prezident ho jmenuje ve čtvrtek
Prezident Miloš Zeman přijal na lánském zámku kandidáta na nového ministra zdravotnictví. Je jím dosavadní náměstek z brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. Podle prezidentova mluvčího jej Zeman ve čtvrtek jmenuje ministrem. Premiér by ho chtěl tentýž den uvést do úřadu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:48|
Kojenci krmení z lahve mohou polykat miliony mikroplastů denně
Miminka krmená z plastových lahví mohou denně spolykat miliony částeček mikroplastů, uvádí nová studie, kterou citoval zpravodajský server The Guardian. Mnoho z těchto částeček se z těla vyloučí na závěr trávicího procesu, soudí vědci. Ve výzkumu hodlají pokračovat, aby zjistili, kolik z takto přijatých mikroplastů se může dostat do krevního oběhu a dalších částí těla.
20. 10. 2020|
Bytová krize tématem irských voleb. Průzkumy vedou nacionalisté, strana premiéra Varadkara je třetí
Irského premiéra Lea Varadkara čeká v sobotu zatěžkávací zkouška v podobě předčasných voleb. I když irská ekonomika vzkvétá, Varadkarova strana Fine Gael nemá vítězství vůbec jisté. Podle průzkumu pro deník The Irish Times je až na třetím místě a na vedoucí Sinn Féin ztrácí pět procentních bodů. Ke dnu může Varadkara poslat mimo jiné bytová krize.
6. 2. 2020|
Otázky a odpovědi: Jak ovlivní brexit Severní Irsko?
Obyvatelé Severního Irska v referendu o brexitu v roce 2016 hlasovali většinově pro setrvání v Evropské unii, přesto ji nyní musí se Spojeným královstvím opustit. V Severním Irsku je přitom stále slyšet volání po sjednocení s Irskou republikou a ani po třiceti letech klidu zde nezapomněli na sektářské násilí, které si vyžádalo tisíce mrtvých.
29. 1. 2020|
Johnson představil svůj brexitový plán. Europoslanci ho odmítli, nepřesvědčil ani Tuska a Junckera
Britský premiér Boris Johnson předstoupil před poslance, aby jim vysvětlil svůj brexitový plán, jak jej k tomu vyzvala opozice. Hlavním bodem je náhradní řešení za problematickou irskou pojistku, která je součástí rozlukové dohody s Bruselem. Návrh následně odmítl brexitový výbor Evropského parlamentu a nepřesvědčil ani šéfa Evropské rady Donalda Tuska a předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 19:50|
Britští vojáci zamířili před 50 lety do Severního Irska. Teď křehký mír ohrožuje brexit
V Severním Irsku už přes dvacet let panuje křehký mír, který občas naruší drobnější incidenty. Nervozita v regionu ale roste, protože osud mírové dohody ohrožuje tvrdý brexit, jemuž je nakloněný premiér Boris Johnson. Sever ostrova si totiž velmi dobře pamatuje desítky let trvající konflikt, který z Belfastu udělal válečnou zónu a při němž umíraly stovky civilistů. Přesně před padesáti lety – 14. srpna 1969 – začal výsadek desítek tisíc britských vojáků, kteří měli neklid udržet na uzdě. Začala operace Banner.
14. 8. 2019|
Barnier v Dublinu zopakoval, že EU stojí v brexitu za Irskem
Pokud Británie odejde z Evropské unie bez dohody, Brusel nebude jednat s Londýnem o obchodním vztazích, dokud nebudou vyřešeny otázky hranice mezi Irskem a Severním Irskem, práv občanů a finančního vyrovnání. V pondělí to po setkání s irským premiérem Leem Varadkarem prohlásil hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier. Dodal, že Unie doufá v úspěch rozhovorů britské konzervativní premiérky Theresy Mayové s opozičními labouristy o řešení brexitového patu.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 19:57|mkk
Brexit
Hledejme, co nás spojuje, dohoda o brexitu je možná, řekl irský premiér před schůzkou s Mayovou
Velká Británie a Evropská unie podle irského premiéra Lea Varadkara mohou dojít ke společné dohodě. Není ale jisté, zda se to zvládne do konce března. Irský premiér o brexitu debatoval v Dublinu s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Irsko je pro proces britského odchodu z EU do velké míry klíčové, vzhledem k otázce hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.
8. 2. 2019Aktualizováno8. 2. 2019, 22:39|
Brexit
S brexitem se do finančních center v EU přesune 800 miliard liber, říká studie EY
S odchodem Velké Británie z Evropské unie se přesune i nemalý majetek. Do nových finančních center se podle nejnovějšího odhadu konzultační společnosti EY chystá téměř 800 miliard liber (22,8 bilionu korun) z celkového bankovního sektoru v Británii, jehož hodnota dosahuje osmi bilionů liber (téměř 228 bilionů korun).
7. 1. 2019|