TÉMA

Roman Šmucler

Sněmovna schválila snazší využití zubařů ze třetích zemí

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila senátní novelu, která má usnadnit zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku. Podle ní by mohli nově pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Také pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC zamířila do závěrečného schvalování s návrhy na úpravy. Jednání sněmovny bude pokračovat ve středu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 22:48|

Plomby z amalgámu nahradí bílé, za něž se bude připlácet i u zubařů, kteří mají smlouvu s pojišťovnou

Zubní plomby z amalgámu skončí v půlce roku 2026. Je to přitom jediná výplň, kterou proplácí zdravotní pojišťovny a lidé ji tak mají zdarma. Amalgám nahradí bílé plomby, které si teď pacienti hradí celé. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, podle které by pojišťovny platily nejmíň 40 procent ceny. Stomatologická komora ale upozorňuje, že řada lidí na to nebude mít a obává se zhoršení zubního zdraví.
14. 3. 2024|

Zubařů je v Česku dost, tvrdí Šmucler. Placená náhrada amalgámu ale může podle něj ordinace ohrozit

Problém s nedostatkem zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jen problém pojišťoven. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že nedokážou zprostředkovat kontakt mezi pacientem a zubařem. On je přesvědčen, že zubních lékařů je v republice dost a většina podle něj nabírá pacienty. Za ohrožení budoucnosti některých ordinací však považuje návrh, podle kterého by po zákazu amalgámových výplní byly již všechny plomby alespoň zčásti placené pacientem. Rozhovor se Šmuclerem vedl Jakub Pacner.
14. 3. 2024|

Zubaři z třetích zemí by mohli v Česku začít rychle pracovat pod dohledem kolegy. Vláda je ale zdrženlivá

Bez jasného postoje vlády jde do Poslanecké sněmovny senátní návrh, který by mohl usnadnit zubním lékařům z třetích zemí začít pracovat v Česku. Že ministři zaujali neutrální stanovisko, oznámil mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych. Pravidla, která chtějí prosadit autoři zákona, se nelíbí České stomatologické komoře, její prezident hodlá novelu v případě přijetí napadnout u soudů.
17. 1. 2024|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Nemocnice Na Pleši zaplatí 15 milionů korun za fiktivní hospitalizace, soud souhlasil s dohodou o vině a trestu

Krajský soud v Praze uznal Nemocnici Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku vinnou z podvodného vykazování péče. Souhlasil s patnáctimilionovým trestem, na kterém se nemocnice dohodla se státním zastupitelstvím. Způsobenou škodu přes 19 milionů korun zařízení již zdravotním pojišťovnám uhradilo. Soud schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zastupitelstvím a nemocnicí, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
25. 9. 2023|

Nemocnice obviněná z podvodného vykazování zdravotní péče se dohodla na peněžitém trestu 15 milionů korun

Nemocnice Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku se se státním zastupitelstvím dohodla na patnáctimilionovém peněžitém trestu. Vyplývá to z vyjádření Jiřího Wažika, mluvčího Krajského soudu v Praze, pro Českou televizi. Dohodu o vině a trestu ještě bude schvalovat soud. Obvinění z podvodu kvůli vykazování fiktivní zdravotní péče čelí kromě nemocnice bezmála šedesát lidí. Jde hlavně o lékaře, zdravotní sestry a některé pacienty.
8. 9. 2023|

V Česku přibývá zahraničních lékařů. Ve Studené bude spravovat zuby Brazilka

Zubaři z různých koutů světa ordinují na řadě míst v Česku. Třeba do Studené na jihu Čech se přistěhovala zubní lékařka původem z Brazílie. Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které se zaměřují na podporu studia stomatologie a chtějí vystudované lékaře posílat do zahraničí.
6. 6. 2023|

Bílé plomby hradí pojišťovny jen na předních zubech

Ze zdravotního pojištění mají lidé nárok na bílou plombu jen na předních zubech, na ostatních na amalgámovou. Na celém chrupu je pojišťovny platí ze skloionomerního cementu dětem do 15 let, z ostatních bílých materiálů stejně jako dospělým jen na řezácích a špičácích. Amalgámové plomby se už kvůli obsahu rtuti dětem a těhotným nedávají, EU uvažuje i o úplném zákazu po roce 2030. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera zatím není jasné, zda na něj dojde.
24. 4. 2023|

Asi desetina zubařů nemá smlouvy s pojišťovnami. Úhrady jsou nízké, tvrdí ordinace

V zubních ordinacích v Česku panují rozdílné ceny. Někde základní výkony hradí pojišťovna, jinde si ošetření pacienti platí sami, často za tisíce. S pojišťovnou uzavřenou smlouvu nemá zhruba desetina stomatologů. Často jde o jejich vlastní rozhodnutí. Úhrady jsou totiž v porovnání s ostatními obory dlouhodobě nízké.
15. 4. 2023|

Válek chce zavést regulační poplatky, pacienti podle něj zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě DNES (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV). Premiér Petr Fiala (ODS) ale jakékoliv nové regulační poplatky ve zdravotnictví odmítá.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 21:45|

Nedostatek zubařů vyřeší dotace, míní Šmucler. Podle Schreka to nestačí

Někteří Češi dojíždí za zubařem až desítky, ne-li více kilometrů. Stomatologové chybí hlavně na venkově a ve více odlehlých městech. Když už se je tam podaří nalákat, zájem je obrovský. Podle šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera jsou východiskem krajské dotace a důkladná spolupráce s pojišťovnami. Dle Hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) není řešení tak jednoduché a apeluje na součinnost stomatologické komory a krajů. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
24. 11. 2022|

Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie. Stále nezískala akreditaci

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v září neotevře obor stomatologie. Zatím ho nemá akreditovaný, přestože žádost poslala začátkem roku. Škola z toho viní i stomatologickou komoru. Ta namítá, že dala jasná doporučení, co je k otevření nového oboru potřeba, a nabídla i pomoc.
29. 6. 2022|

Lékařky a zdravotní sestry z Ukrajiny by mohly zatím najít uplatnění v ambulancích pro uprchlíky

Běženci, kteří na Ukrajině pracovali jako lékaři nebo zdravotní sestry, se chtějí zapojit do práce ve svém oboru i v Česku. Problém je ale v rychlém uznání jejich kvalifikace. Dočasně by zdravotnice mohly najít práci ve speciálních ambulancích pro uprchlíky, které začaly zřizovat fakultní nemocnice a měly by vzniknout v každém kraji.
22. 3. 2022|

Odměňování zubařů za registraci nových pacientů má zlepšit dostupnost stomatologické péče

Zdravotní pojišťovny začínají zubaře odměňovat za registraci nových pacientů nebo provádění preventivních prohlídek. Snaží se tak zlepšit dostupnost stomatologické péče v situaci, kdy zubařů sice není akutní nedostatek, ale část z nich s pojišťovnami nespolupracuje a u zbytku existují republikové rozdíly.
1. 9. 2021|

Jednání o platbách za péči na příští rok váznou, pojišťovny vyčerpané epidemií nechtějí přidávat

Zástupci zdravotníků a pojišťoven vyjednávají o platbách za péči na příští rok. Cestu k dohodě letos hledají obtížněji než v minulých letech. Zejména kvůli vysokým nákladům spojeným s epidemií covidu-19 není podle pojišťoven příliš prostor na navyšování plateb. S takovou argumentací se ale některé zdravotnické obory nechtějí spokojit.
30. 5. 2021|

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES. Expertní skupina hodlá pokračovat

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Důvodem je zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Experti i část vlády skupině děkují, krok resortu už zkritizovali někteří politici z opozice. Odborníci z MeSES se ještě v úterý dohodli na tom, že ve své činnosti budou pokračovat.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 21:58|

Víc peněz na vrozené vady a lepší protézy. Novela zákona možná změní úhrady zubařům

Prvním kolem ve sněmovně zatím prošla novela o veřejném zdravotním pojištění, která po letech mění systém úhrad za stomatologické výrobky. Dospělým nad 22 let by podle ní na srovnání zubů už neměly přispívat pojišťovny. Víc peněz by naopak mělo jít na léčbu vážných vad a lepší protézy.
20. 2. 2021|

V Česku hrozí italský a newyorský scénář, varují vědci. Doporučují osobní lockdown

V Česku strmě přibývá případů nákazy koronavirem, hospitalizovaných pacientů i nakažených zdravotníků. Podle skupiny vědců existuje velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář a lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Vyzývají proto k tomu, aby lidé sami zavedli „osobní lockdown“ a ven vycházeli jen v nejnutnějších případech. Mezi signatáře výzvy patří rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který byl hostem Událostí, komentářů.
16. 10. 2020|

Dává smysl, aby se k šíření viru vyjadřovali spíš epidemiologové, říká Jan Tvrdoň z Deníku N

Co člověk, to názor. Obzvlášť k tématu, které se už řadu měsíců drží na prvním místě. Na tom, jak zvládnout pandemii koronaviru, si lámou hlavu politici, lékaři, vědci i běžná veřejnost. A média se snaží zprostředkovat svým divákům každý názor. Jakým respondentům mediální prostor otevřít, a jakým už ne? Jak přistoupit k nepravdivým nebo zavádějícím informacím, které šíří známé osobnosti? Na otázky pořadu Newsroom ČT24 odpovídal Jan Tvrdoň, bývalý šéf projektu Demagog.cz, nyní novinář Deníku N.
30. 9. 2020|

Roušky neměly být vůbec zrušeny, kritizuje exprimátor Svoboda. Podle něj dodávají lidem vědomí rizika

Povinné nošení roušek vůbec nemělo být rušeno, tvrdí zdravotnický expert opoziční ODS a někdejší primátor hlavního města Bohuslav Svoboda. Ohlášený návrat roušek od prvního září proto považuje za opožděný. Zakrývání úst a nosu je podle něj jediné efektivní preventivní opatření, které je dispozici. Kromě toho dodává lidem potřebné vědomí rizika. „V okamžiku, kdy jsme roušky zrušili, je všichni odhodili a chovali se, jako kdyby tady žádné nebezpečí nebylo,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.
18. 8. 2020|
OVM

Vojtěch v pondělí vyhlásí epidemiologický semafor pro Česko. Ať přijde Hamáček s korespondenčním hlasováním, vyzval

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí vyhlásí systém tří pohotovostních stupňů, rozděleny budou po regionech. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM), kde s ním diskutovali senátor Marek Hilšer (MHS) a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Vojtěch odmítl, že by dovolil, aby koronavirus výrazně zasáhl do fungování voleb, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyzval k rychlému předložení zákona o korespondenčním hlasování.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 16:58|

Vojtěch: Plošné nošení roušek by mohlo skončit v červnu. Od 25. května mohou být povoleny akce do 500 osob

Člen ústředního krizového štábu Roman Šmucler uvedl, že plošné nošení roušek na veřejnosti skončí s nouzovým stavem a povinnost zůstane jen pro uzavřené prostory a MHD. Jan Hamáček (ČSSD) to ale popřel. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) později uvedl, že plošná povinnost by mohla být zrušena v červnu. Z vyjádření ministra také vyplynulo, že od 25. května by mohly být povoleny hromadné akce s účastí do 500 lidí.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 21:50|
Otázky Václava Moravce

Pokud nebudeme dodržovat základní opatření, žádné rozvolňování nebude, varoval Prymula

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly některá opatření, která nařídila vláda nebo ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové hrozbě, přetrvají ještě dlouho. Nevyloučil, že roušky budou povinné i v letních měsících. Naopak jednou z prvních restrikcí, kterou chce stát uvolnit, je omezení zdravotní péče. Zařízení by se měla po Velikonocích začít vracet k plánovaným operacím, po čem ostatně lékaři volají. Martin Balík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze varoval, že by se dlouhodobé uzavření nemocnic mohlo státu vrátit v podobě množství těžce nemocných lidí. Prymula, Balík a také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler byli hosty Otázek Václava Moravce.
12. 4. 2020|