TÉMA

Mrtvé moře

Izrael i kvůli tlaku z USA vyčkává s projektem kontroverzní osady. Na místě mezitím roste arabská výstavba

V Izraeli znovu ožívají plány na výstavbu obytného souboru na Západním břehu. Projekt nazývaný E1 je kontroverzní, protože se týká území na východním okraji Jeruzaléma. Proti jsou nejen Palestinci, ale i Spojené státy. Izrael zatím stavební povolení nevydal, žádá ale mezinárodní společenství, aby stejně rozhodně postupovalo i proti divoké arabské zástavbě, která se do sporné oblasti tlačí.
7. 7. 2022|

Hladina Mrtvého moře dostane pevný limit, pod který nesmí klesnout. Izrael bojuje s vysycháním

Izraelská vláda hodlá stanovit pevný limit na úroveň hladiny Mrtvého moře. Nemá jít jen o deklaraci, ale i závaznou hranici, která vytvoří tlak na rychlé řešení problému s vysycháním tohoto unikátního slaného jezera. Každý rok klesne hladina asi o metr. Pláže se zavírají a obnažené břehy se propadají.
20. 2. 2022|

Hladina Mrtvého moře klesá na rekordní úroveň. Důvodem je hlavně zemědělství

Hladina Mrtvého moře v listopadu poprvé ve známých dějinách klesla na úroveň minus 435 metrů. Nejnižší místo planety tak dál překonává vlastní rekordy - hlavně kvůli odklánění Jordánu pro hospodářské účely. Přesto je tu naděje - třetí deštivá zima za sebou vodní deficit aspoň zčásti zmírnila.
12. 4. 2021|

Archeologové objevili nové fragmenty starověkých svitků od Mrtvého moře

V jeskyni jižně od Jeruzaléma byly objeveny nové fragmenty svitků od Mrtvého moře. Podle izraelských archeologů byly v Judské poušti ukryty patrně během židovského povstání proti Římu před 1900 lety. Jak píše izraelský list Haarec, jde o první objev svitků od Mrtvého moře za šedesát let.
16. 3. 2021|

V některých izraelských letoviscích zkusí otevřít hotely. Turisty ale čekají opakované testy

Izrael po překonání druhé vlny koronaviru uvolňuje opatření mnohem opatrněji než v květnu. Příkladem je experiment v letoviscích u Rudého a Mrtvého moře. Otevřou se tam hotely, ale turisti se budou muset opakovaně nechat testovat.
19. 11. 2020|
Doporučujeme

Galilejské jezero je po letech vysychání plné až po okraj

Galilejské jezero, největší sladkovodní zdroj v Izraeli, je zcela plné. V předchozích letech v něm vody neustále ubývalo, loňské a letošní deště ale byly natolik vydatné, že jeho břehy vystoupaly až na maximum. Není přitom vyloučeno, že přebytečnou vodu ještě letos vypustí směrem k Mrtvému moři, další vodní ploše, která je ohrožena vysycháním.
19. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 14:14|
Doporučujeme

Mrtvé moře ztratilo prim. Nejnižší místo na zemské pevnině leží v Antarktidě

Pod Denmanovým ledovcem na Antarktidě se nachází nejhlubší kaňon na zemské pevnině. Odhalila to nová mapa tohoto kontinentu, kterou představili glaciologové z USA.
13. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 12:05|

Nejdelší solnou jeskyni světa zmapovali vědci pod Sodomou. Měří víc než 10 kilometrů

Izraelským a zahraničním vědcům se podařilo na jihozápadním okraji Mrtvého moře zmapovat údajně nejdelší solnou jeskyni na světě, která měří deset kilometrů. Informovala o tom jeruzalémská Hebrejská univerzita, kromě ní se na průzkumu podíleli členové speleologických klubů v Izraeli a Bulharsku a 80 jeskyňářů z devíti států. Do této doby se za nejdelší solnou jeskyni světa považovala jeskyně Namakdan v jižním Íránu.
28. 3. 2019|

Mrtvé moře rychle mizí. Bez regionální spolupráce hrozí boj o vodní zdroje

Mrtvé moře přichází každý rok o jeden metr hloubky. Ochránci přírody varují, že pokud Izraelci, Palestinci a Jordánci nespojí své síly, může boj o sladkou vodu – získávanou odsolováním i z řeky Jordán, jež moře napájí – ještě vystupňovat regionální konflikt. Podle vědců je nutné hledat nové způsoby, jak v oblasti zdroje vody zajistit.
11. 1. 2019|