TÉMA

Tři králové

Koledníci Tříkrálové sbírky tradičně vyrazili do ulic

Začátkem ledna do ulic i letos vyšli tříkráloví koledníci. Peníze, které vybírají do zapečetěných kasiček, putují na charitní péči o lidi s handicapem, seniory nebo matky s dětmi v nouzi. Koleda má ale zároveň sloužit jako požehnání a přání všeho dobrého do nového roku. Sbírka potrvá do 14. ledna, v loňském roce vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo nejvíc v její historii.
2. 1. 2024|

Centrem Prahy prošel Tříkrálový průvod. Ve Vltavě se konala plavba otužilců

Zatímco se pod Karlovým mostem uskutečnila Tříkrálová plavba otužilců, kterou uspořádalo Muzeum Karlova mostu společně s Českou otužileckou unií, přes most prošel průvod v čele se třemi králi na velbloudech. Ten končil na Staroměstském náměstí.
6. 1. 2023|

Před 80 lety dopanoval první ze Tří odbojářských králů. Josefa Balabána zatklo gestapo v Dejvicích

Přesně před osmdesáti lety zatklo gestapo podplukovníka Josefa Balabána. Ten byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové, která svými činy dováděla německou tajnou policii k zuřivosti. Z odbojářů byl nejstarší a dalo by se říct, že celou skupinu vedl. Za přezdívkami dalších dvou králů se skrývali podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. I ty v následujících měsících nacisté zavraždili.
22. 4. 2021|

Odstartovala Tříkrálová sbírka. Letos budou lidé přispívat hlavně on-line

V katedrále svatého Václava v Olomouci byl ve středu zahájen 22. ročník Tříkrálové sbírky. Tadiční charitativní akce, která vznikla právě v Olomouci, letos proběhne hlavně on-line, lidé budou moci přispívat i formou dárcovských SMS zpráv. V katedrále proběhla dopoledne modlitba tří králů, ti se pak vydali za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 17:22|

Tři králové či Jožka Černý. Sněmovna navrhla adepty na státní vyznamenání

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína i další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří záchranáři Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, kteří loni v říjnu pomáhali zraněným při hromadné nehodě, byť byli v tu dobu mimo službu.
9. 7. 2020|

Led, kříže a víra. Pravoslavní křesťané oslavili příchod Tří králů

Kříže plující v ledových řekách i lidé plavající v bazénech ve tvaru křížů doprovázejí Epifanii. Jde o svátek Zjevení páně neboli svátek Tří králů, který je pro východní křesťany stejně podstatný jako oslava Narození páně pro křesťany západní. Epifanie se přitom ve východních zemích slaví dle juliánského kalendáře, takže letos připadla na devatenáctý leden. Kolem tohoto data tisíce křesťanů provádějí liturgii zvanou „žehnání vodou“.
21. 1. 2020|

Velbloudi a hudba. Tři králové projeli Prahou, v Brně je čekal koncert

Prahou prošel Tříkrálový průvod. V jeho čele šli symboličtí panovníci – Kašpar, Melichar a Baltazar – na velbloudech. V řadě měst se konají tříkrálové průvody, bohoslužby či koncerty. V Brně koncertem poděkují koledníkům Tříkrálové sbírky, program z městského divadla vysílala Česká televize, záznam si můžete přehrát v iVysílání.
6. 1. 2019Aktualizováno6. 1. 2019, 19:00|