TÉMA

Srbská pokroková strana

V srbských volbách triumfovala strana prezidenta Vučiče. Opozice hovoří o podvodech a svolala protest

Téměř úplné výsledky nedělních srbských parlamentních voleb potvrdily vítězství vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS), ale kvůli nahlášeným nesrovnalostem v hlavním městě Bělehradu vzrostlo politické napětí. Opoziční uskupení tvrdí, že mu ukradli vítězství v místních volbách v Bělehradu, a proto neuzná výsledky a bude požadovat opakování voleb, napsala agentura AP. Na protest proti údajným podvodům při hlasování vyšly do ulic Bělehradu tisíce demonstrantů.
17. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Srbská opozice odmítá uznat volební výsledky. Vláda prý dovezla do Bělehradu tisíce voličů z Bosny

Lídr srbského opozičního proevropského bloku Srbsko proti násilí (SPN) Miroslav Aleksić prohlásil, že jeho strana nemůže uznat výsledky voleb kvůli kupčení s hlasy v Bělehradu. Aleksić obvinil vládní Srbskou pokrokovou stranu (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiče, že z jiných měst do metropole přivážela voliče, kteří měli hlasovat v její prospěch. Vučić a jeho strana obvinění odmítli. Prezidentovi už k výhře gratuloval Kreml.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 15:16|

Vučičova strana míří přes drahotu, aféry i masakry k dalšímu volebnímu vítězství

Srbsko míří 17. prosince k předčasným parlamentním volbám, ve kterých se hraje o budoucí vztahy s Evropskou unií, ale i stabilitu celého regionu. Prezident Aleksandar Vučić vypsal hlasování v reakci na rozsáhlé protesty po květnových masových vraždách, důvodů měl ale podle expertů mnohem víc. Opozice volá po obnově právního státu a demokracie, podle odborníků nicméně nemá na celostátní úrovni příliš šancí uspět. Překvapit ale může v komunálních volbách v Bělehradu.
15. 12. 2023|

Srbský prezident rozpustil parlament. Zemi čekají v prosinci předčasné volby

Srbský prezident Aleksandar Vučić podepsal výnos o rozpuštění parlamentu. V zemi se budou konat 17. prosince předčasné volby. Informovala o tom agentura Reuters. Zároveň s parlamentními volbami se mají v 65 srbských městech a obcích včetně hlavního města Bělehradu konat komunální volby.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 11:02|

V Bělehradu protestovaly desítky tisíc lidí. Vučiče vyzvaly k odstoupení

Tisíce lidí v sobotu večer znovu protestovaly v centru Bělehradu proti násilí v souvislosti s dvěma hromadnými střelbami s osmnácti mrtvými, které na začátku května otřásly Srbskem. Podle agentury APA šlo již o čtvrtou demonstraci proti násilí. Desetitisíce demonstrantů podle srbského vysílání BBC požadovaly odstoupení prezidenta Aleksandara Vučiče. O desítkách tisíc lidí na protivládní demonstraci informovala také agentura Reuters.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 23:03|

Srbským prezidentem se opět stal Vučić

Srbský prezident Aleksandar Vučić v nedělních prezidentských volbách obhájil funkci ziskem 58,6 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb po sečtení více než 96 procent hlasů. Vučičovo vítězství přivítal i ruský prezident Vladimir Putin. V souběžných parlamentních volbách získala Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) zhruba 43 procent hlasů.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 20:16|

Vučičova strana ovládla srbské parlamentní volby

Vládnoucí Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiče míří k drtivému vítězství v parlamentních volbách. Podle předběžných výsledků zveřejněných nezávislou agenturou CESID získala přes 63 procent hlasů. Bojkot části opozičních stran měl na volební účast jen omezený vliv. Jednalo se o první parlamentní volby v Evropě od propuknutí pandemie covidu-19.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 22:26|

Několik tisíc lidí demonstrovalo v Bělehradě proti vládě

Tisíce lidí v sobotu v Bělehradě protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládní Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti při již pátém takovém protestu za uplynulých pět týdnů mimo jiné požadovali svobodu médií a konec útoků na novináře a představitele opozice.
5. 1. 2019|