TÉMA

Kalifornie

Vědci zřejmě našli novou populaci kosatek. Žijí na volném moři a loví vorvaně

Úplně nová a doposud neznámá populace kosatek s vlastním unikátním vzhledem a specializovaným chováním je něco, co se nepodaří objevit každý den. Ani každý rok. Ale teď přesně tohle našla skupina mořských biologů, když pozorovala smečku kosatek na lovu na volném moři, desítky kilometrů od pobřeží Kalifornie a Oregonu.
18. 3. 2024|

Sekvojovcům obrovským se nejvíce daří v Británii. V jejich domovské Kalifornii je ohrožují změny klimatu

V Británii se velmi daří nejmohutnějším stromům na světě. Sekvojovců obrovských je v zemi nyní mnohem více než v americké Kalifornii, odkud pocházejí. Mohutné stromy tam ohrožují změny klimatu. S odkazem na studii londýnské University College London (UCL) to uvedl server BBC News.
17. 3. 2024|

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

V USA se vede boj o autonomní vozy. San Francisco plánuje zákaz, Texas chce kamiony bez řidiče

V Kalifornii se rozhořel boj o další provoz samořízených vozů, které slouží jako robotaxi. Město San Francisco chce zastavit další expanzi autonomních dopravních prostředků kvůli obavám o bezpečnost. Provozovatelé se brání, že statistika nehodovosti je mnohem nižší než u aut s řidičem. Česko se snaží udržet krok se Spojenými státy a připravuje legislativu pro samořízená vozidla.
5. 2. 2024|

Mládě velkého bílého žraloka v přírodě zatím nikdo neviděl. Teď dvoumetrového novorozence nafilmovali u Kalifornie

Velký bílý. Tento druh žraloka patří k nejznámějším mořským tvorům – už jen proto, jak je velký a jak relativně často útočí na člověka. O to zajímavější je, že až doposud vědci netušili, jak vypadá malý bílý.
30. 1. 2024|

Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 12:42|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Za požár lodi a úmrtí desítek lidí u kalifornského ostrova nese vinu kapitán, rozhodl americký soud

Federální soud v americké Kalifornii uznal vinu kapitána lodi, při jejímž požáru u ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles zemřelo před čtyřmi lety 34 lidí. Za trestný čin nedbalosti s následkem zabití může dostat deset let vězení. Informovala o tom v neděli agentura AP, podle níž jde o nejtragičtější námořní neštěstí nedávné historie Spojených států.
7. 11. 2023|

Americké sekačky na trávu a fukary vytvářejí víc emisí než auta v celé Evropě

Sekačky na trávu, fukary na listí a další drobná technika, kterou si Američané udržují okrásné trávníky, jsou z hlediska životního prostředí pohromou. Konstatuje to nová zpráva, která analyzovala data za rok 2020 z Agentury pro ochranu životního prostředí.
4. 11. 2023|

Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|

Hollywood je blízko k ukončení půlroční stávky scenáristů. Herci stávkují dál

Odborový svaz hollywoodských scenáristů v neděli dosáhl předběžné dohody s hlavními studii, která by měla po pěti měsících ukončit jednu ze dvou stávek, jež zastavily většinu filmové a televizní produkce a stály kalifornskou ekonomiku miliardy dolarů. Dohoda by znamenala konec nejdéle trvající stávky scenáristů od roku 1988. Stávka hereckých odborů ale nadále pokračuje.
25. 9. 2023|

Američané mají čím dál větší problémy s pojištěním domů. Příčinou jsou častější živelní pohromy

Americké pojišťovny napříč USA zhoršují podmínky pro klienty nebo zcela přestávají nabízet pojištění nemovitostí kvůli obavám z ničivějších živelních pohrom a rostoucích nákladů na obnovu domů. Mnozí Američané tak ztrácí přístup k zabezpečení svého majetku, zatímco jsou podle expertů vystaveni sílícímu riziku lesních požárů nebo hurikánů. Na fenomén upozorňuje v posledních týdnech řada světových médií.
5. 9. 2023|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

V Kalifornii jezdí taxíky bez řidiče, ne všem ale vyhovují

Americké San Francisco se stává centrem technologie robotických taxíků. Přes odpor tamních obyvatel a běžných taxislužeb tam povolili dvěma firmám další rozšíření jejich nabídky. Dopravce Waymo smí nově jezdit rychlostí až 100 kilometrů za hodinu, ve dne, v noci a za každého počasí. Jeho konkurence Cruise nejvýš 60 kilometrů za hodinu a jen, když je hezky. Dohromady provozují 550 autonomních vozů.
12. 8. 2023|

Vydra u kalifornských břehů vyhání surfaře z prken. Vědci zatím neznají důvod

Kalifornské úřady zaznamenaly v posledních týdnech celou řadu vydřích útoků na lidi. Tento mořský savec při nich svým agresivním chováním vyžene surfaře z prkna a pak se prkna sám zmocní.
13. 7. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Po útocích střelnými zbraněmi v USA o uplynulém víkendu je několik mrtvých

Komunity napříč Spojenými státy zasáhly během uplynulého víkendu útoky spáchané střelnými zbraněmi, které si dohromady vyžádaly desítky mrtvých a zraněných. Informuje o tom agentura AP. Policie ve státě Idaho ohlásila zadržení podezřelého poté, co byli čtyři lidé nalezeni zastřelení v domě v městečku Kellogg.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 12:24|

El Niño je tady, oznámil NOAA. Zemi asi čekají nejteplejší roky v dějinách

Klimatický jev El Niño, který bývá spojován se zvyšováním teplot, oficiálně začal, oznámil ve čtvrtek americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Nejspíš přinese extrémy počasí, které lidstvo zatím nezažilo.
8. 6. 2023|

Lidstvo je v bezpečí. Obří asteroid Zemi nezasáhne nejméně tisíc let, předpovídá studie

Lidstvo si může alespoň v jednom ohledu na chvíli oddechnout. Podle nové studie by Zemi v příštích tisíci letech neměl zasáhnout žádný velký asteroid, který by způsobil vyhynutí podobné tomu, jaké postihlo dinosaury, píše odborný časopis The Astronomical Journal.
16. 5. 2023|

Spojené státy se chystají na nápor migrantů, v zemi s úderem půlnoci skončila rozhodující omezení

Na 60 tisíc lidí čeká podle amerických úřadů na hranici Mexika a Spojených států. O půlnoci na pátek totiž skončila protipandemická opatření a americká zadržovací střediska přesáhla svou kapacitu. Pohraniční stráž posílily tisíce vojáků i bezpečnostních agentů. Prezident Biden s republikány v Kongresu se obviňují z toho, že si navzájem blokují vlastní verze přistěhovalecké reformy.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Slavnému hollywoodskému nápisu je sto let, místní u něj chtějí zřídit návštěvnické centrum

Sto let oslaví letos symbol filmového průmyslu v Los Angeles – nápis Hollywood. Tamní obchodní komora se rozhodla při této příležitosti podpořit stavbu turistického centra. V příštích měsících plánují pořadatelé velkolepé oslavy i s vizuálními efekty za přispění hollywoodských filmových studií. To vše ve snaze přilákat sponzory na vybudování návštěvnického střediska.
2. 5. 2023|

Pobřežní živočichové loví hluboko v Pacifiku. Usadili se na velké skvrně odpadu, zjistila studie

Na Velké tichomořské odpadkové skvrně, vrstvě plastového odpadu plující uprostřed Tichého oceánu, prospívá velká komunita pobřežních živočichů včetně malých krabů a sasanek. Od jejich původního domova je dělí tisíce kilometrů, přesto ve volných vodách zdárně konkurují místním druhům, zjistili podle serveru CNN odborníci.
19. 4. 2023|