TÉMA

Klecové chovy

Zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 podpořil i Senát. Spor se povede o náhradu vynaložených nákladů

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027, jak ho předložila sněmovna. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních. Rozhodl o tom po čtyřhodinové debatě v rámci novely o ochraně zvířat proti týrání. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Agrární komora jižních Čech ji považuje za diskriminační krok, pokud nebudou ve stejné době zakázány v zemích, odkud se vejce do Česka vozí. Potravinářům hrozí, že budou mít zmařené miliardové investice.
13. 11. 2020|

Poslanci odhlasovali rychlejší výstavbu silnic a častější peněžité tresty místo vězení

Soudy budou moci častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobých trestů vězení, v rámci vládní novely trestního zákoníku to schválila sněmovna. Poslanci v pátek také odhlasovali novelu zákona, která by měla zkrátit přípravu staveb dopravní a další infrastruktury. Stát by tak díky úpravě takzvaného liniového zákona mohl snáze získávat pozemky pro dálnice a železnice.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 12:22|
Reportéři ČT

Drůbežárny míchají klecová a podestýlková vejce, ukazují záběry. Zákaz klecí projednají poslanci

Před dvěma lety se po zveřejnění záběrů z klecových chovů začali spotřebitelé zajímat o to, jak se drůbežáři k nosnicím chovají. Aktivisté letos pronikli přímo do chovů a objevili další problém: míchání dražších a levnějších vajec do jednoho balení, které se přitom prodává za vyšší cenu. Poslanci mají v pátek projednávat návrh zákona, který by klecový chov postavil mimo zákon. Problém se ovšem týká i Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Případem se zabýval Ondřej Golis z Reportérů ČT.
16. 6. 2020|
168 HODIN

Do roka bez peří, týden tlející „mumie“. Obránci zvířat znovu natáčeli slepice v klecích

Před dvěma lety pobouřily veřejnost záběry z klecových chovů slepic. K omezení prodeje vajec z nich se postupně zavázala většina obchodních řetězců. Aktivisté z Obránců zvířat se skrytou kamerou nyní znovu monitorovali situaci na třech farmách. Zjistili, že drastická situace zvířat se v nich nikterak nezměnila. V Poslanecké sněmovně leží návrh na úplný zákaz klecí v chovech, který má platit od roku 2027. Ve výborech ho však odmítli mimo jiné poslanci ANO argumentující nutností zakázat ho v celé EU. Vývoj mapovaly reportérky pořadu 168 hodin Kristina Ciroková a Jana Gerleová.
24. 2. 2020|
Události komentáře

Byla dřív slepice, nebo klec? Pro desítky tisíc slepic nic jiného v životě není, upozorňuje Petr Dobrý

V Poslanecké sněmovně leží návrh, který by mohl vést k zákazu klecových chovů slepic. I bez něj ale některé obchodní řetězce již loni – když se o tématu po odvysílání záběrů z klecových chovů v pořadu 168 hodin začalo diskutovat – avizovaly, že vejce z klecových chovů postupně přestanou prodávat. I přes argumenty drůbežářů, kteří klecové chovy hájí, existuje několik iniciativ namířených proti nim. Projekt Slepice v nouzi se snaží inspirovat k vykupování slepic z velkochovů, které by jinak čekala jatka. Podle koordinátora projektu Petra Dobrého potká takový osud desítky tisíc ptáků. Rozhovor s ním v Událostech, komentářích vedla Marcela Augustová.
23. 7. 2019|

Žádná sláma ani prostor se otočit. Aktivisté ukázali podmínky prasat v chovech

Diskusi o podmínkách prasat ve velkochovech vyvolaly záběry ze zařízení v Převýšově a Mlékosrbech na Královéhradecku. Na sociálních sítích videa zveřejnil spolek Obránci zvířat. Tvrdí, že klece a kotce zvířata omezují a stresují. Odborníci namítají, že na záběrech je vidět jen současný stav chovu prasat podle pravidel Evropské unie.
9. 1. 2019|
90‘ ČT24

Obchodní řetězce přestanou do šesti let prodávat vejce od slepic z klecových chovů

Většina obchodních řetězců působících v Česku se zavázala, že nejpozději od roku 2025 ukončí prodej vajec pocházejících z klecových chovů slepic. O tom, co to bude znamenat pro chovatele i pro zákazníky, se diskutovalo v pořadu Devadesátka ČT24. Shoda panovala na tom, že přechod na alternativní chovy si vyžádá zvýšené investiční náklady a také zdražení takto produkovaných vajec.
5. 1. 2019|