TÉMA

Humpolec

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Sníh a led komplikovaly od rána dopravu. D1 na Vysočině jedenáct hodin stála

Řidiče na řadě míst České republiky po ránu potrápilo náledí nebo rozbředlý sníh na silnicích. Dálnice D1 na Vysočině byla po nočních nehodách čtyř kamionů ve směru na Prahu neprůjezdná jedenáct hodin, po poledni se provoz obnovil. K nehodám docházelo i na dalších místech republiky. Na Šumpersku havaroval před polednem na namrzlé vozovce autobus se studenty, dva z nich utrpěli zranění. Česko zažilo první ledový den začínající zimní sezony. Sněžit a mrznout má i v dalších dnech.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 18:41|

Policie pátrala po třináctileté dívce z Humpolce

Policie z Vysočiny pátrala po třináctileté dívce. Pobývala u svého příbuzného v Humpolci na Pelhřimovsku, odkud se nevrátila z povolené dovolenky do zařízení pro mládež v Senožatech.
6. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 14:52|

Autobusy v Jihlavě budou jezdit na bioplyn z nedaleké farmy

Jihlavské autobusy bude pohánět plyn vyrobený z trávy a dalšího bioodpadu z nedaleké farmy v Herálci. Její majitelé spustili v Česku ojedinělé zařízení, které dokáže kromě výroby elektřiny stlačit i nízkoemisní plyn do mobilních zásobníků. Dopravní podnik už na ně začal chystat speciální tankovací zařízení.
19. 5. 2023|

Dálnici D1 na Vysočině zablokovala nehoda. Autobus srazil chodce

Dálnice D1 ve směru na Prahu byla mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem zhruba dvě hodiny neprůjezdná kvůli nehodě na 95. kilometru. Autobus tam srazil chodce, který neštěstí nepřežil, uvedla mluvčí policie Michaela Lébrová. Provoz na Prahu byl zastavený, tvořily se až dvacetikilometrové kolony. Policie dopravu odkláněla.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 10:17|

Najít pediatra na Vysočině je skoro nemožné. Kraj chce nové ordinace otevřít v nemocnicích

Kraj Vysočina má plán na zlepšení dostupnosti pediatrů. Nové ambulance plánuje zřídit přímo v nemocnicích, zaregistrovat by se v nich mohly stovky dětí. Na Vysočině chybějí dětští lékaři dlouhodobě. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Náhradu za ně se ale městům většinou sehnat nedaří.
8. 3. 2023|

V jižních Čechách a části Vysočiny se může vytvořit ledovka, hrozí úrazy a potíže v dopravě

Na jihu Čech a jihozápadě Moravy se může tvořit ledovka. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od pátečního večera až do sobotního poledne. Opatrní by měli být zejména řidiči, ale i chodci.
27. 1. 2023|

ŘSD otevřelo obchvat jihočeského Chýnova, město na něj čekalo desítky let

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo obchvat Chýnova na Táborsku na silnici I/19. Měl by odvést z města tranzitní dopravu. Obchvat dlouhý 3,6 kilometru začal stát stavět na podzim 2020. Proti původní ceně 230 milionů korun se prodraží kvůli růstu cen za materiály o pět až deset procent.
10. 10. 2022|

Havlíčkův Brod rozhodl o jihozápadním obchvatu. Má propojit výpadovky na Humpolec a na Jihlavu

Zastupitelé Havlíčkova Brodu vybrali variantu vedení jihozápadního obchvatu města. Zhruba čtyřkilometrová trasa má propojit výpadovky na Humpolec a na Jihlavu. Radnice vybírala ze čtyř možných variant. Nakonec zvolila tu nejdražší, se kterou nejdříve nesouhlasilo ani Ředitelství silnic a dálnic, jež má obchvat stavět.
13. 9. 2022|

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo. V Lanžhotě poškodilo na třicet domů

Břeclavskem se v pondělí večer podle meteorologů prohnalo tornádo „menší intenzity“ o rychlosti 150 kilometrů v hodině. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů, uvedl starosta Ladislav Straka. Obyvatelé větrný vír natočili. Část Česka v pondělí odpoledne a večer zasáhly silné bouřky. Hasiči na jihu Moravy zasahovali u téměř šedesáti událostí. Na Vysočině vyjížděli nejčastěji na Třebíčsko a Jihlavsko. Místy počasí přerušilo dodávku elektřiny, kterou se podařilo do rána téměř všude obnovit.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 20:09|

Silničáři kvůli opravě uzavřeli frekventovaný tunel v Jihlavě. Řidiče čekají objížďky a policejní kontroly

Kvůli rekonstrukci je v Jihlavě uzavřený frekventovaný tunel, který slouží jako hlavní tepna mezi dálnicí D1 a Znojmem. Podle dat Ministerstva dopravy jím projede deset tisíc aut denně. Oprava potrvá do 30. června. Tranzitní těžká doprava musí Jihlavu objíždět přes dálnici D1, Humpolec a Pelhřimov, centrem projedou jen osobní auta.
19. 4. 2022|

Po ekoduktu přes D1 u Humpolce už se prošla první zvířata. Daněk, zajíci i liška

Na dálnici D1 poblíž Humpolce začal sloužit svému účelu nový most pro zvěř, takzvaný ekodukt. Hned jak odjely stavební stroje, instalovali tam ochránci přírody fotopast. V prvním týdnu zachytila daňka, několik zajíců i lišku. Ochránci čekají, že se využití ekoduktu zvěří časem podstatně zvýší.
8. 10. 2021|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte

Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

V noci dělníci odstranili poslední omezení. Oprava dálnice D1 po devíti letech skončila

Po devíti letech stavebních prací skončila v noci na sobotu modernizace dálnice D1. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravilo celkem 160 kilometrů nejstarší české dálnice. Přestavba přišla na 24 miliard korun. Dokončení prací bylo původně naplánováno na polovinu října. Úplně první plán před začátkem modernizace hovořil o roku 2018, stavba tak nabrala tříleté zpoždění. Některé práce se budou ještě dodělávat.
1. 10. 2021Aktualizováno2. 10. 2021, 00:54|

Kolony na D1 se po dvou dnech rozjely, silničáři dokončují práce u Humpolce

Omezení na dálnici D1 mezi Humpolcem a Koberovicemi ve směru na Prahu během středy skončí, silničáři odstraní všechna mobilní betonová svodidla. Dopravu tam kvůli pracím svedli do jednoho jízdního pruhu. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jde o poslední výrazné omezení provozu v úseku.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 09:26|

Na D1 u Humpolce směrem na Prahu jsou opět kolony. Dopravu komplikuje změna značení

Na dálnici D1 u Humpolce ve směru na Prahu se znovu tvoří kolony aut. Podle webu dopravniinfo.cz měřila ráno kolona i přes deset kilometrů, řidiči se zdrželi přes půl hodiny. V opravovaném úseku mezi Humpolcem na 90. kilometru a Koberovicemi na 81. kilometru se od pondělí přestavuje dopravní značení, ve směru na Brno už omezení skončilo. Auta tam projíždějí dvěma pruhy od pondělních 19:15.
24. 8. 2021|

Omezení na D1 u Humpolce brzdilo dopravu

Až desetikilometrové kolony čekaly na řidiče na dálnici D1 na Vysočině. Na modernizovaném úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem silničáři přechodně snížili počet jízdních pruhů v každém směru. Instalují tam dopravní značení. Omezení by měla skončit ve středu ráno.
23. 8. 2021|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Humpolec otevřel nové centrum Mikádo, vzniklo přestavbou klubu u kina

Humpolec na Pelhřimovsku otevřel nové multifunkční centrum Mikádo. Vzniklo přestavbou bývalého klubu u kina na Havlíčkově náměstí. Za asi 38 milionů korun nabízí moderní zázemí místním spolkům i sociálním službám. Jeho součástí je také koncertní sál pro asi 150 lidí. Takový prostor podobné velikosti městu chyběl, řekla Marcela Kubíčková, ředitelka městského kulturního a informačního střediska.
16. 6. 2021|

D1 u Humpolce čekají krátké noční uzavírky, v sobotu směrem na Prahu, v neděli na Brno

Se zdržením musí počítat řidiči, kteří se v noci vydají po dálnici D1 z Brna nebo například Jihlavy do Prahy. U Humpolce budou mezi 23. a sobotní pátou hodinou opakované krátkodobé uzavírky. Totéž se bude opakovat i v noci na neděli, ale ve směru na Brno. Ředitelství silnic a dálnic zdůvodňuje noční omezení na D1 osazením nového ekoduktu.
30. 4. 2021|

Na D1 se o víkendu omezí doprava, modernizace dálnice se letos chýlí ke konci

Od pátku budou dělníci na dálnici D1 dokončovat opravy v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Doprava bude o víkendu v obou směrech stahována do jednoho jízdního pruhu, pak bude na Prahu i na Brno vedena dvěma pruhy. Práce se budou týkat středního dělicího pásu a potrvají do druhé poloviny dubna.
12. 3. 2021|

Na D1 se na poslední sezonu vrací dělníci. Řidiče čeká nejdřív omezení na Brněnsku

Řidiči musí nově počítat s omezením na D1 mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi na Brněnsku, kde začínají práce na prvním z úseků poslední fáze modernizace. Aktuálně se v každém směru projíždí jedním jízdním pruhem. Kolony se podle webu Ředitelství silnic a dálnic Dopravniinfo.cz před zúženími netvořily.
20. 2. 2021|