TÉMA

Insolvence

Výplata věřitelů české Sberbank začne v půlce března

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes patnáct tisíc, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:14|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden, už popáté

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se odkládá o další týden. Po pondělním jednání s vedením podniku to oznámil předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková a Tamehu Patrik Schober to potvrdili. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 11:29|

Policie zajistila kvůli možné trestné činnosti zámek v Protivíně, píší Seznam Zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společnosti Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajsijské královské rodiny. O postupu NCOZ v pátek informovaly Seznam Zprávy. Protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS) řekl, že od zástupců IC Group nemá půl roku žádné informace.
19. 1. 2024|

Lidé by se mohli zbavit dluhů během tří let. Vládní návrh ale naráží u části koaličních poslanců

Koaliční poslance rozděluje vládní návrh zákona, podle kterého by se lidé mohli zbavit dluhů během tří let. Návrh už čtyři měsíce čeká na druhé čtení ve sněmovně – dosud totiž neexistuje shoda na podmínkách pro odpuštění závazků. Pokud Česko zkrácení osobního bankrotu nepřijme, hrozí mu pokuta od Evropské komise.
4. 1. 2024|

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tamehu zůstanou doma další týden

Zaměstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden, oznámili v úterý mluvčí obou společností. Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo na síti X napsal, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný. Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Následně firma skončila v úpadku a svou insolvenci zdůvodnila tím, že jí ostravská huť neplatila a dluží za dodávky energií dvě miliardy korun.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 19:41|

Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 19:31|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Vítkovické slévárny se navzdory insolvenci snaží zachránit část výroby

Vítkovické slévárny se snaží zachránit část výroby a chtějí reorganizaci. Společnost je v insolvenci, spoléhá ale na životaschopnost jedné ze svých divizí. Do potíží uvrhl firmu válečný konflikt na Ukrajině a vysoké ceny energií. Výpověď za poslední rok dostalo přes sto zaměstnanců.
17. 11. 2023|

Další dodavatel fotovoltaik je v insolvenci. Zákazníci zaplatili vysoké zálohy, jsou bez peněz i bez panelů

V insolvenci je další firma nabízející fotovoltaiku. Na objednané solární panely bude marně čekat část zákazníků firmy Alpha Solar systems, kteří zaplatili na zálohách desítky až stovky tisíc korun. I když je to již několikátý krach dodavatele fotovoltaik, podle Solární asociace má problém jen zlomek procenta firem působících v oboru.
14. 11. 2023|

Soud vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny

Krajský soud v Ostravě vyhlásil ve čtvrtek moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala tento týden sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Moratorium je účinné od okamžiku zveřejnění v Insolvenčním rejstříku a trvá do 13. listopadu.
3. 11. 2023|

Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|

Bývalí zaměstnanci Pilsen Steel se dočkají mezd po třech letech. Končí insolvence podniku

Bývalí pracovníci plzeňských oceláren se po více než třech letech dočkají svých mezd. Končí totiž insolvence společnosti Pilsen Steel. Insolvenční správce bude moci šesti stovkám bývalých zaměstnanců po rozprodání majetku rozdělit přes osmdesát milionů korun. Dalších 44 milionů půjde soukromým věřitelům a úřadům. Dřívější hutě a kovárny, které byly součástí Škodových závodů, koupil německý podnikatel Max Aicher za 300 milionů korun.
10. 10. 2023|

Věřitelé NWT přijali reorganizační plán. Firma se rozdělí, divize, které přežily, se osamostatní

Věřitelé společnosti NWT přijali reorganizační plán. Zahrnuje prodej majetku a prominutí části dluhů. Rozhodnutí věřitelského výboru musí ještě potvrdit insolvenční soud. Inovační firma na sebe podala insolvenční návrh loni na podzim v souvislosti s rostoucími cenami energií, které přeprodávala. Do insolvenčního řízení přihlásilo 603 věřitelů 618 pohledávek za 1,7 miliardy korun, část pohledávek ale nebyla uznána.
22. 9. 2023|

Reportéři ČT: Malina v insolvenci uzavírala podezřelé smlouvy. S reorganizací pomáhá žena napojená na majitele

Solární firma Malina dluží více než miliardu korun a tisíce zákazníků čekají, co bude s jejich penězi. Nyní vyšlo najevo, že společnost už v insolvenci uzavírala smlouvy, které znamenaly platby v řádu milionů za měsíc. A to bez vědomí insolvenčního správce. Smlouvy zpochybnil i vrchní soud v Praze. Z krize má navíc firmě pomoci Libuše Barková – přítelkyně rodiny zesnulého bývalého premiéra Stanislava Grosse, jejíž minulost je přinejmenším kontroverzní. Reportérům ČT se smlouvy podařilo získat. Pro pořad natáčeli Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
19. 9. 2023|

Firma vlastníka protivínského zámku je v insolvenci. Podle věřitelů dluží přes miliardu korun

Investiční firma Diversity Capital ze skupiny IC Group prověřovaná úřady kvůli vazbám na ruské podnikatele čelí insolvenčnímu řízení. Podle šéfa věřitelského výboru dluží lidem přes miliardu korun. Skupina v minulosti koupila také zámek v Protivíně a tvrdila, že za ní stojí malajský sultán. Soud už do firmy jmenoval předběžného správce.
3. 9. 2023|

Sbírka hudebních nástrojů zatím zůstává majetkem zkrachovalé Amati. Hrozí její rozprodání

Unikátní historickou sbírku hudebních nástrojů AMATI Kraslice může insolvenční správce rozprodat a využít k uspokojení věřitelů. Krajský soud v Plzni totiž zamítl žaloby, kterými se Karlovarský kraj a stát domáhaly vyjmutí sbírky z majetku zkrachovalé společnosti Amati-Denak Kraslice. Kraj se hodlá proti rozsudku odvolat.
18. 7. 2023|

Večírky, tučné provize a hotely v Dubaji. Reportéři ČT popsali rozmařilost fotovoltaické firmy Malina

Energetický holding Malina (EHM), kterému lidé na zálohách na fotovoltaiku poslali miliardu korun, v květnu vyhlásil insolvenci a zákazníci dodnes nemají ani své peníze, ani objednané zařízení. Bývalí vysoce postavení manažeři holdingu a také interní dokumenty svědčí o vysokých provizích, přemrštěných reklamách, večírcích, nákupech značkového zboží nebo výjezdech do luxusních destinací. A stamiliony pak zřejmě skončily i v čínské firmě jednoho ze spolumajitelů holdingu Malina. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
27. 6. 2023|

Vrchní soud potvrdil bývalému hokejistovi Čechmánkovi podmínku za podvod

Olomoucký vrchní soud potvrdil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Toho se podle rozsudku dopustil během svého podnikání před deseti lety, půjčoval si peníze a objednával služby, ačkoliv věděl, že své závazky nebude už schopen splatit. Bývalý brankář vinu odmítal, jeho odvolání však soud zamítl a rozhodnutí je tak po pětiletém soudním procesu pravomocné. Obhájce Čechmánka Tomáš Štípek řekl, že zcela jistě podají dovolání k Nejvyššímu soudu.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 11:38|

Holding Malina nadělal obří dluhy, na účtu zbyly drobné. O pád firmy už se zajímá policie

Před pár dny insolvenční soud poslal Energetický holding Malina (EHM) do úpadku. Firma, která v době energetické krize lákala tisíce zákazníků na budování fotovoltaiky a velké úspory za energie, stihla za rok a půl působení nakumulovat dluhy skoro 1,5 miliardy korun. Na účtech jí ale podle zjištění Zuzany Černé a Dalibora Bártka z týmu Reportéři ČT zbylo asi jen jedenáct milionů, tedy zlomek částky.
15. 5. 2023|

Dodavatel solárů Malina je v úpadku, rozhodl insolvenční soud

Energetický Holding Malina, který má problémy se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku, je v úpadku. Rozhodl o tom insolvenční soud. Ten zároveň určil insolvenčního správce, kterým bude Insolvenční agentura se sídlem v Karlových Varech. První schůzka věřitelů se pak uskuteční 29. srpna. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server Seznam Zprávy.
12. 5. 2023|

Dodavatel solárů Malina je v insolvenci. Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Energetickým Holdingem Malina. Učinil tak na návrh vedení podniku, které žádá o povolení k reorganizaci firmy. Soud zároveň vyzval všechny věřitele k přihlášení jejich pohledávek. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Na zahájení řízení upozornil server Seznam Zprávy. Firma, která je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel, se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek.
9. 5. 2023|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Dodavatel solárních elektráren Malina na sebe podal insolvenční návrh, nestíhá plnit zakázky

Vedení Energetického Holdingu Malina podalo k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace společnosti. Firma chce dodělat všechny zakázky klientů, uvedla v tiskové zprávě.  Holding je dodavatelem solárních elektráren a tepelných čerpadel. V médiích se objevily informace, že jeho klienti marně čekají i několik měsíců na instalace fotovoltaických panelů nebo na dokončení zakázek.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:52|