TÉMA

Českomoravská vrchovina

Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky

Silnice v Česku může v pátek v noci na některých místech pokrýt náledí, upozorňují meteorologové řidiče i chodce. Na cestách ve výše položených částech Českomoravské vrchoviny navíc v sobotu hrozí vznik sněhových jazyků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometerologického ústavu (ČHMÚ).
24. 11. 2023|

Pršet bude i nadále, hladiny řek mohou stoupat, varovali meteorologové

Řeky a potoky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou v průběhu neděle a v noci na pondělí vystoupat na první povodňový stupeň, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V aktualizované výstraze rovněž upravil oblast, ve které hrozí velmi vydatný déšť. Silně má pršet zejména na horách na severovýchodě Česka a v části Českomoravské vrchoviny. Hasiči ve východních Čechách i na Moravě zasahovali u popadaných stromů, odčerpávali také vodu.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 19:22|

Meteorologové rozšířili výstrahu před velmi vydatnými srážkami, hladiny řek mohou stoupnout

Velmi vydatný déšť může v sobotu a v neděli zasáhnout kromě Jeseníků také Krkonoše, Beskydy, Zlínský kraj a většinu Českomoravské vrchoviny, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil územní platnost dřívější výstrahy. V těchto oblastech může napršet 40 až 70 litrů vody na metr čtvereční, na východě v kombinaci s bouřkami až 100 litrů. Toky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu proto mohou v sobotu v noci a v neděli dosáhnout povodňového stupně.
5. 8. 2023|

Česko zasáhnou vydatné deště, můžou zvednout hladiny některých toků

Během noci na pátek začne na většině Česka vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne v centrální a jižní části republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, upozornili meteorologové. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Předpověd Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, že zbytek týdne proprší, přičemž na horách připadne i sníh.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 12:00|

Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:13|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

V úterý odpoledne bude pršet. Na Vysočině a v Jeseníkách spadne až šedesát milimetrů

Až 60 litrů na metr čtvereční může spadnout v úterý odpoledne a v noci na středu při bouřkách zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a jejich podhůří. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu na vydatný déšť, platit bude od úterního poledne do středečního rána. Teploty po zbytek týdne mohou většinou jen mírně přesáhnout dvacet stupňů. Během čtvrtka a pátku se sice přechodně ukáže více slunce a pršet bude méně, ale o víkendu bude zřejmě převážně oblačno s přeháňkami a deštěm.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:15|

Silná ledovka hrozí na Vysočině a v Podkrušnohoří

Na Českomoravské vrchovině a v Podkrušnohoří se od úterního odpoledne do půlnoci může při mrznoucím dešti tvořit silná ledovka. Lidé by v těchto regionech podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měli jen v nezbytně nutných případech vycházet ven a jezdit autem. Ve velké části země se může až do středečního poledne objevit slabší, méně nebezpečná ledovka.
28. 12. 2021|

Škody za prosincové vichry vyčíslili energetici na téměř 10 milionů korun

Poničené vedení vysokého napětí, přetrhané dráty nebo zlomené stožáry – vichřice, která se na konci roku přehnala Českem, způsobila energetikům škody za témař 10 milionů korun. České televizi to potvrdili zástupci společností ČEZ a E.on, dvou největších tuzemských dodavatelů elektřiny. Větrná smršť lámala i stromy. Nejvíc zasaženy byly oblasti na Vysočině a Jesenicku.
14. 1. 2021|

Od pondělního večera se na Českomoravské vrchovině i na dalších místech může tvořit ledovka

Od pondělního večera do úterního odpoledne se na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny, Jeseníků a Oderských vrchů může při mrznoucím mrholení a mrznoucích mlhách tvořit ledovka a námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.
13. 12. 2020|

V pásu od Jindřichova Hradce po Prostějov hrozila ledovka

V částech Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého kraje a na jihovýchodě Vysočiny hrozila dopoledne ledovka. Meteorologové varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytovalo mrznoucí mrholení, při kterém se tvořila nebezpečná vrstva ledu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 15:03|

Déšť zvedl řeky na Českomoravské vrchovině. Meteorologové varují před velkou vodou

Vydatný déšť rozvodnil toky na Českomoravské vrchovině, Novohradka v Pardubickém kraji se pak dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Hladiny řek stoupaly také na česko-polském pomezí v podhůří Rychlebských hor a Jeseníků. Výstraha meteorologů před povodněmi platí pro Vysočinu i velkou část Pardubického kraje, na Chrudimsku s vysokým stupněm nebezpečí.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 22:53|
Počasí

Do Česka večer přijde další vydatné sněžení, na horách napadne až dvacet centimetrů

Od pátečního večera začne podle meteorologů vydatně sněžit, a to zejména v Jizerských horách, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. V Moravskoslezském a Zlínském kraji se sníh objeví i v polohách nad 400 metrů nad mořem, kde napadne sedm až dvanáct centimetrů. Na horách se sněhová vrstva může zvýšit až o dvacet centimetrů.
4. 1. 2019|