TÉMA

BusLine

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

Autobusový dopravce opět zrušil desítky spojů v Pardubickém kraji. Prázdninový provoz situaci nezlepšil

Téměř devadesát autobusových spojů v pondělí v Pardubickém kraji zrušila společnost BusLine, uvedl krajský organizátor dopravy firmy Oredo Petr Moravec. Dopravci se tak kvůli dlouhodobému problému s nedostatkem řidičů nepodařilo obnovit všechny objednané spoje v kraji. Během léta přitom mělo dojít ke zlepšení situace, ani s prázdninovým jízdním řádem se ale počet zrušených autobusových spojů nesnížil.
4. 7. 2022|

Kraj se dohodl s BusLine, že bude vozit cestující na Svitavsku a Orlickoústecku zdarma

Společnost BusLine, která zajišťuje regionální autobusovou dopravu v části Svitavska a na Orlickoústecku, bude od čtvrtka vozit cestující zdarma. Od pondělí má kvůli nedostatku řidičů problémy zajistit všechny spoje. Jízdné nebude vybírat po dohodě s hejtmanstvím, uvedl kraj v tiskové zprávě.
15. 6. 2022|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Cestující v Českých Budějovicích si připlatí za jízdenky. Důvodem jsou vyšší náklady i epidemie

Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích je od ledna dražší. Za přestupní jízdenku na autobus a trolejbus zaplatí cestující místo šestnácti korun nově dvacet. Náklady na provoz rostou a lidí v MHD během pandemie koronaviru ubylo. Změny čekají i cestující v dalším jihočeském městě. Na Táborsku začne meziměstské linkové spoje zajišťovat nový dopravce.
3. 1. 2022|

Na Českolipsku odříká nový autobusový dopravce spoje. Podle kraje jsou řidiči nemocní nebo v karanténě

Podobně jako na Teplicku ruší i na Českolipsku nový autobusový dopravce spoje. Krajem vlastněná společnost ČSAD Liberec vysvětluje výpadky množstvím řidičů, kteří onemocněli covidem-19, případně jsou v karanténě.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:25|

Stíhání společností ze skupiny BusLine končí. Policie prý nepřinesla důkazy o vzniklé škodě

Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine, uvedla MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, protože policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda. Policie měla za to, že se dopravce v roce 2017 dohodl s firmou ČSAD Liberec na společném postupu vůči kraji poté, co vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o výrazném zvýšení platů řidičům autobusů.
13. 8. 2021|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|

Liberecký kraj zaplatil antimonopolnímu úřadu sedm milionů. Kvůli dopravní zakázce se však soudí dál

Liberecký kraj zaplatil pokutu sedm milionů korun, kterou mu vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za dopravní zakázku na Českolipsku. Kraj ale považuje pokutu za nepřiměřenou a obrátil se proto na soud, žádal také odklad platby. Do doby splatnosti pokuty ale soud nerozhodl, kraji tak nezbylo než ji v lednu zaplatit, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj teď podle něj čeká, až soud nařídí jednání.
20. 1. 2021|

Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů pro Liberecký kraj. Ten podá správní žalobu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů korun pro Liberecký kraj. Důvodem bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu úřadu. Kraj kvůli tomu podá správní žalobu, výši sankce považuje za nepřiměřenou. Jinou možnost než zakázku zadat přímo neměl, uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 15:19|

Lídři kandidátek Libereckého kraje diskutovali o zlepšení dopravní infrastruktury

Zásadní roli před krajskými volbami v Libereckém kraji hraje doprava. Stále se nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Krajské zastupitelstvo navíc řeší problémy v oblasti autobusových dopravců. Liberecký kraj se domáhá náhrady škody 11 milionů korun v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Dopravě se věnovala i čtvrteční předvolební debata s lídry kandidátek z Libereckého kraje.
10. 9. 2020|

V Libereckém kraji rezonuje především téma dopravy, zdravotnictví a obavy z těžby v polském dole Turów

V uplynulých čtyřech letech Libereckému kraji vládla koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj s hnutím ANO, sociálními demokraty a ODS. I přes obvinění z korupce křeslo hejtmana obhájil Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který se v roce 2016 stal suverénním vítězem voleb. Soud ho letos v květnu nepravomocně obžaloby zprostil.
4. 9. 2020|

Korupční kauza dopravců na Liberecku se rozrůstá. Policie obvinila dalších 17 firem

Dalších 17 firem obvinila policie v rozsáhlé korupční kauze libereckého a jabloneckého dopravního podniku. Společnosti viní z pletich u veřejných zakázek, některé také z podplácení a z legalizace výnosů z trestné činnosti. O jaké firmy a zakázky se přesně jedná, není jasné. Obvinění se ale týká zejména roku 2017. Tehdy firmy musely v kraji po dohodě vlády s odbory zvýšit mzdy řidičů autobusů. V kauze je také obviněno celkem 17 lidí.
11. 8. 2020|

Policie obvinila ČSAD Liberec a BusLine z pletich v zakázce

Z pletich ve veřejné zakázce obvinila policie dopravní společnosti ČSAD Liberec a BusLine. Informaci o zahájení trestního stíhání dostalo vedení krajské společnosti ČSAD Liberec ve čtvrtek prostřednictvím datové schránky. Liberecký kraj, který před dvěma lety společnost koupil prostřednictvím firmy Autobusy LK, se chce bránit. Zvažuje i připojení k trestnímu stíhání a vymáhání náhrady škody. Pletich se měla firma dopustit ještě s předchozím majitelem. Novinářům to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 16:15|

Antimonopolní úřad musí znovu posoudit nákup akcií Libereckým krajem, rozhodl soud

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu zabývat nákupem akcií dopravců, který chtěl uskutečnit Liberecký kraj. Antimonopolnímu úřadu to nařídil Krajský soud v Brně. ÚOHS v roce 2017 rozhodl, že akcie nesmí kraj koupit přímo, ale musí vyhlásit veřejnou zakázku. Soud nyní rozhodnutí zrušil a vrátil věc úřadu k novému projednání. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na úřední desce soudu. Liberecký kraj rozhodnutí soudu vítá.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 16:04|

Šest autobusů nesmí jezdit jinde než v Jablonci, jsou proto odstaveny v Liberci. Ten kupuje nové vozy

Už víc než rok zahálí šestice bezbariérových autobusů na zemní plyn v libereckém dopravním podniku. Nakoupené byly z dotace pro sousední Jablonec nad Nisou, jenže tam od loňska dopravu zajišťuje společnost BusLine, která je nepotřebuje. Po Liberci tyto autobusy jezdit nesmějí, a tak stojí ve vozovně a chátrají. Liberecký dopravní podnik mezitím v únoru oznámil, že kupuje deset nových nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn.
18. 2. 2020|

Liberecký kraj vyměřil Arrivě pokutu 815 tisíc korun. Za zpoždění i problémy s odbavením

Pokutu 815 tisíc korun vyměřil Liberecký kraj společnosti Arriva za problémy v železniční dopravě. Důvodem je nedodržení smlouvy, zejména nedodržování jízdních řádů. Firma ale měla problém i s nefunkčním odbavovacím systémem, informační systém ve vlacích byl ještě na začátku ledna v němčině. Mluvčí společnosti Arriva Martin Farář uvedl, že od středy bude ve vlacích nasazen nový odbavovací systém.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:13|

Liberecký dopravní podnik musí tankovat v Jablonci. Usiluje o změnu

Povinně tankovat stlačený zemní plyn (CNG) ve vedlejším městě a ještě nemít žádnou možnost změnit dodavatele – v takové situaci je liberecký dopravní podnik. Zavázalo ho k tomu na desítky let předchozí vedení. Vybraní řidiči tak musí každou noc poté, co autobusy skončí provoz na běžných linkách, s nimi postupně odjet k 13 kilometrů vzdálené čerpací stanici v Jablonci nad Nisou. Dopravní podnik se kvůli nevýhodné smlouvě obrátil na soud.
29. 9. 2019|

Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na linkové autobusy ve Zlínském kraji

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku zajišťující linkovou autobusovou dopravu ve Zlínském kraji. S novými dopravci a podle nových jízdních řádů měla doprava v kraji fungovat od 15. prosince. Výsledky veřejné zakázky napadla dopravní společnost BusLine LK a ÚOHS jejím námitkám vyhověl. Kraj teď proto musí chystat provizorní řešení.
29. 4. 2019|

Královéhradecký kraj se dohodl s autobusovými dopravci, zaplatí jim o 27 milionů víc

Hejtmanství v Hradci Králové má nové smlouvy se všemi dopravci na provoz autobusových linek v kraji. Zaplatí jim k původně předpokládaným 378 milionům korun sedmadvacet milionů navíc. Poslední dohodu kraj uzavřel se semilskou firmou BusLine na podmínkách autobusové dopravy od 1. dubna. Celková dotace dopravcům tak bude přibližně 405 milionů korun.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 18:39|

Tramvaje do Jablonce nejsou v ohrožení. Město může zvýšit platby, pokud to potvrdí analýza

Jablonec nad Nisou nechce přijít o tramvaje, které do města zajíždějí z Liberce. Vedení města odmítlo spekulace o hrozícím zániku jednoho ze tří meziměstských tramvajových systémů v Česku. Zároveň však Jablonečtí dosud odmítali přistoupit na požadavky Liberce, aby na společný podnik dávali dvojnásobek toho co dosud. Podle jabloneckého primátora je i navýšení plateb možné, chce je však mít podložené novou analýzou.
5. 3. 2019|

Královéhradecký kraj se nedohodl s BusLine na provozu autobusů u Jičína a Hořic

Pro část svých autobusových linek nemá Královéhradecký kraj od dubna dopravce. Poté, co mu osm společností vypovědělo smlouvy, začal s nimi vyjednávat o nových. Manažeři firmy BusLine, která jezdí především v okolí Jičína a Hořic, odešli z jednání bez dohody – cenová nabídka kraje byla pro ně příliš nízká. Podle kraje ale bude jednání ještě pokračovat.
20. 2. 2019Aktualizováno20. 2. 2019, 19:39|

Společnost BusLine v Liberci končí. V MHD ubude pět procent autobusových spojů

V liberecké MHD od soboty ubude asi pět procent autobusových spojů, změny se dotknou 14 ze 45 autobusových linek. Hlavním důvodem je to, že společnost BusLine končí jako subdodavatel libereckého dopravního podniku (DPMLJ). Dalším je vysoká nemocnost řidičů, k dnešnímu dni je na nemocenské 18 z nich. V pracovní dny je v Liberci potřeba kolem stovky řidičů.
25. 1. 2019|