TÉMA

Sinajský poloostrov

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Kamiony převezly z Egypta do Pásma Gazy humanitární pomoc. Nesmí to být jednorázové, zní od USA či OSN

Kamiony s humanitární pomocí přejely v sobotu přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy, napsaly tiskové agentury s odkazem na egyptská média. Humanitární konvoj do Gazy ale nesmí být jednorázový, zdůrazňují USA či Velká Británie. OSN doufá, že v neděli se vydá na cestu druhý konvoj. Izraelská armáda oznámila, že od soboty zintenzivní útoky na Pásmo Gazy.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 21:55|

Rafáh by mohl být cestou Palestinců z Pásma Gazy. Egypt ale o znovuotevření hraničního přechodu nechce slyšet

Statisíce Palestinců se přesouvají na jih Pásma Gazy kvůli obavě z izraelské pozemní operace. Spousta z nich se upíná k hraničnímu přechodu Rafáh, který odděluje Pásmo Gazy a Egypt a který není pod přímou kontrolou Izraele. Zůstává však uzavřen. Páteční průjezd dvaceti kamionů s humanitární pomocí je výjimkou. Americká média nicméně bez bližších podrobností informovala, že průchod bude povolen osobám s dvojím občanstvím.
20. 10. 2023|

Scholz v Tel Avivu podpořil Izrael, do země se chystá Biden. Jedná se i o pomoci civilistům v Gaze

Berlín bude vždy na straně Izraele, prohlásil v Tel Avivu německý kancléř Olaf Scholz. Do země se ve středu chystá i americký prezident Joe Biden. Státníci hledají způsob, jak k civilistům v Pásmu Gazy dostat humanitární pomoc, aniž by z ní mělo prospěch teroristické hnutí Hamás, které ho ovládá. Izraelské bombardování Gazy mezitím pokračuje, podle Hamásu zemřelo přes pět set lidí po zásahu tamní nemocnice. Izraelci o události zjišťují detaily. Írán pohrozil, že Izrael bude čelit dalším úderům, pokud operaci v Pásmu neukončí.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 21:34|

Tři izraelské vojáky blízko hranic zřejmě zastřelil egyptský policista

Tři izraelští vojáci zemřeli v sobotu na jihu země u hranic s Egyptem, první dva – ženu a muže – našla ráno hlídka, třetí zemřel v přestřelce, když na místo dorazily posily. Izraelská armáda zabila i jednoho útočníka a později uvedla, že šlo o egyptského policistu. Na vyšetřování události spolupracují izraelské i egyptské bezpečnostní složky.
3. 6. 2023|

Generál Kolář velí misi na Sinaji, která střeží mír mezi Egyptem a Izraelem

Počínaje nedělí přebírá česká armáda velení nad mezinárodní mírovou misí MFO na Sinajském poloostrově. Jedna z nejúspěšnějších pozorovatelských operací dohlíží na dodržování míru mezi Egyptem a Izraelem. Brigádní generál Pavel Kolář se postaví do čela kontingentu o dvanácti stech členech ze třinácti zemí.
5. 3. 2023|

Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.
27. 11. 2022|

V Hurghadě zavřeli hotel kvůli otravě hostů, mezi postiženými jsou i Češi

Egyptský prokurátor nařídil zatknout tři zaměstnance hotelu v Hurghadě včetně šéfkuchaře kvůli otravě, která se projevila u pěti desítek hostů. Podle egyptského tisku mezi nimi byli i čtyři lidé z České republiky. Úřady odpovídající za turistiku nechaly hotel zavřít, odvolaly jeho ředitele a odebraly mu licenci, napsala agentura AP. Všichni zadržení čelí obvinění z ohrožení života hostů, což ale podle AP dotyční odmítli.
1. 11. 2021|

Při útoku na Sinajském poloostrově zahynulo nejméně osm lidí

Při útoku na severu Sinajského poloostrova, který bezpečnostní složky připisují Islámskému státu, v sobotu zemřelo nejméně osm lidí. Podle zdrojů agentury AP zahynulo nejméně pět příslušníků egyptské armády a dalších šest jich bylo zraněno. Tři útočníky se pořádkovým silám podařilo zabít.
31. 7. 2021|

Izrael pošle na hranici s Egyptem tank s čistě ženskou posádkou

Izraelská armáda vůbec poprvé vyšle k obraně hranice tank s čistě ženskou posádkou. Od srpna má být tank Merkava nasazen na hranici s Egyptem. Informovala o tom ve středu večer izraelská stanice Kan, podle níž jde o izraelskou premiéru. V tanku o hmotnosti 65 tun je čtyřčlenná posádka včetně velitele, řidiče, střelce a nabíječe.
1. 7. 2021|

Pieta v pražských Kbelích uctila zemřelou českou vojačku

Vojenský speciál přivezl na kbelské letište v Praze tělo české vojačky, štábní praporčice Michaely Tiché, která zemřela při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Její památku připomněla pieta za účasti rodiny a nejvyšších představitelů ministerstva obrany a Armády ČR.  Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 15:22|

Pokračuje vyšetřování nehody na Sinaji, tělo české vojákyně bylo přepraveno do vlasti

Na egyptském Sinajském poloostrově pokračuje vyšetřování čtvrteční nehody vrtulníku mnohonárodních sil. Při jeho pádu zemřelo podle upřesněné bilance sedm lidí včetně české rotmistryně Michaely Tiché. V pátek odpoledne v Praze přistál letoun s jejími ostatky. In memoriam byla povýšena do hodnosti štábní praporčice. Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 14:23|

Na Sinaji se zřítil vojenský vrtulník. Mezi osmi oběťmi je i česká rotmistryně

Na Sinajském poloostrově ve čtvrtek spadl vrtulník mnohonárodnostních sil. Informovala o tom mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), k níž vrtulník patřil. Jednou z osmi obětí nehody je rotmistryně Michaela Tichá, uvedla Armáda ČR. O život přišlo také šest Američanů a jeden Francouz. Podle dosavadních informací šlo o nehodu.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 23:39|

Česká armáda pošle do misí tisícovku vojáků a zesílí nasazení letounů CASA

V zahraničních operacích má příští dva roky sloužit necelá tisícovka českých vojáků, armádní rozpočet mise v nadcházejícím roce vyjdou na 1,7 miliardy korun. Počítá s tím plán ministerstva obrany, který už prošel Senátem a nyní čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou. Součástí resortního záměru je i větší nasazení vojenských letounů CASA.
15. 8. 2020|

Egyptský prezident přiznal, že Izrael pomáhá jeho zemi proti radikálům na Sinaji

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí přiznal, že egyptská armáda velmi úzce spolupracuje s Izraelem v boji proti islámským extremistům na Sinajském poloostrově. Informovala o tom v pátek izraelská média.
4. 1. 2019|