TÉMA

Libor Sečka

Česko rotuje diplomaty, poprvé bude mít velvyslance v Kosovu

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu. Stane se jím Bohumil Mazánek, bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d'affaires v Thajsku. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v tiskové zprávě. Celkem vláda schválila a prezident Petr Pavel pověřil 26 diplomatů a diplomatek vedením českých zastupitelských úřadů v zahraničí.
25. 7. 2023|
Události komentáře

Cla jsou ten nejhorší scénář, ale Brusel nechápe, že vyjednávání se změnilo, říká britský velvyslanec

Spojené království usiluje o dohodu o volném obchodu s Evropskou unií, nechce ale harmonizaci pravidel a nehodlá se podřídit evropskému soudnímu dvoru. Pokud by to hrozilo, raději se smíří se cly, řekl v Událostech, komentářích britský velvyslanec v Praze Nick Archer. V tuto chvíli už jde podle něj o vyjednávání mezi dvěma rovnocennými partnery, což ale Brusel nechápe.
6. 2. 2020|
Brexit

Mayová zvládla utlumit odpor, schválení brexitové dohody má větší šanci, míní velvyslanec Sečka

Šance na schválení dohody premiérky Theresy Mayové o vystoupení Británie z EU se po Vánocích zvýšila. Dokument, o kterém bude tento měsíc po odkladu hlasovat dolní komora britského parlamentu, tak čeká několik možných osudů od schválení „nějaké podoby“ dohody až po v krajním případě úplné zamítnutí a následný tvrdý brexit. V rozhovoru s ČTK to řekl český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.
4. 1. 2019|