TÉMA

Rituál

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.
29. 3. 2024|

Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let

Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Kordysovi, odsouzení za obchod s nápojem šamanů, dostanou od prezidenta milost

Manželé, kteří dostali mnohaleté vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem, dostanou milost od prezidenta Miloše Zemana. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Trest pro Jaroslawa a Karolínu Kordysovi vzbudil pozornost i ve srovnání s tím, že za činy jako znásilnění trestaly soudy v některých případech v poslední době mírněji.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:27|

Soud uložil manželům z Polska osmiletý trest za obchody s nápojem peruánských šamanů

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů uožil olomoucký vrchní soud polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje, potvrdil podmíněný trest. Všechny navíc soud z Česka vyhostil.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 14:07|

Hyení muži z Nigérie jsou plní lásky, krutosti i oddanosti

Potkat v severní části Nigérie kolem města Kano muže s hyenou není nic neobvyklého. Gadawan Kura, jak jsou tito „krotitelé“ nazývání v místním jazyce, používají šelmu k různým účelům. Pro někoho slouží jako náhrada za psa, která hlídá domácnost. Jiní je využívají při vymáhání dluhů nebo jako pomocníky při žebrání, spojení jsou i s kočovným cirkusem. Šelmy rovněž představují symbol síly během rituálních obřadů. I přesto, že se muži někdy ke zvířatům chovají až na pomezí krutosti, na svoji hyenu nedají dopustit. Jsou s tímto masožravcem spojeni od malička a pojem týrání zvířat je pro ně neznámý. Hyena pro ně představuje společníka v dobrém i zlém a patří neodmyslitelně ke kultuře života v této oblasti Nigérie.
9. 9. 2021|

Pár bílých volů zahájil při ceremoniálu v Thajsku zemědělskou sezonu. Bude bohatá na rýži, tvrdí astrologové

Thajští královští voli během tradičního rituálu předpověděli úrodný rok. Pod dohledem kněží a vládních úředníků tažná zvířata devětkrát zorala pole a následně si ze sedmi nabídnutých potravin vybrala rýži, kterou zapila vodou. Podle astrologů thajského ministerstva zemědělství je to znamení, že bude právě začínající sezona štědrá na zrní, ovoce, maso i vláhu. Na zemědělství jako způsobu obživy závisí polovina thajské populace. „Rituál uctíváme, aby se nám dostalo požehnání a neměli jsme nikdy hlad,“ popsal jeden z účastníků Somkid Janchompoo.
9. 5. 2019|
Archeologie

Archeologové v Mexiku objevili chrám boha Xipe Toteca. Kněží jeho lidské oběti stahovali z kůže

Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totecovi, bohu plodnosti, který byl zobrazován jako z kůže stažené lidské tělo. Podle zpravodajského serveru BBC mu kněží vzdávali hold tím, že po několik dní nosili na sobě kůže lidských obětí, jež mu přinášeli.
4. 1. 2019|