TÉMA

Aztékové

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Před 500 roky vstoupil do Tenochtitlánu anděl smrti. Padlo město, říše i celá civilizace

Španělský šlechtic a conquistador Hernán Cortés získal dobyvatelské zkušenosti už počátkem 16. století na Kubě. Smutné proslulosti dosáhl ale až později na území Mexika, kde poprvé přistál v březnu 1519. Dvouleté dobývání aztécké říše, během něhož vedle zbraní hubily domorodce po milionech rovněž neštovice, skončilo 13. srpna 1521 pádem hlavního města Tenochtitlánu. Výsledky Cortésova tažení proti Aztékům položily základy koloniální moci Španělů ve střední Americe na dalších tři sta let.
13. 8. 2021|

Déšť mrtvoly nezastavil. Mexickou metropolí prošel tradiční průvod koster

Zatímco v Česku se lidé na dušičky vydávají na hřbitovy, aby si připomněli zesnulé, Mexičané se srocují v centrech svých měst. Památku zesnulých nazývají dnem mrtvých a v Mexico City i menších městech jej každoročně připomínají průvody lidí nalíčených jako mrtvoly či kostry. Ulice mexické metropole se zaplnily i v sobotu, i když bylo nevlídné počasí a diváci sledovali průvod „mrtvol“ v pláštěnkách a s deštníky.
3. 11. 2019|
Archeologie

Archeologové v Mexiku objevili chrám boha Xipe Toteca. Kněží jeho lidské oběti stahovali z kůže

Archeologové v Mexiku objevili první chrám zasvěcený Xipe Totecovi, bohu plodnosti, který byl zobrazován jako z kůže stažené lidské tělo. Podle zpravodajského serveru BBC mu kněží vzdávali hold tím, že po několik dní nosili na sobě kůže lidských obětí, jež mu přinášeli.
4. 1. 2019|