TÉMA

Drozd

Tenisky k posteli, baterka na nočním stolku. Češka v Izraeli před íránským útokem kontrolovala kryt

Nikol Cohen a její rodina mají v domě kryt. Jeho vybavení kontrolovala pár dní před sobotním íránským útokem. „Jestli všechno máme, nějaké minimální zásoby, potraviny, léky. Ať to tam je přichystané, podmínky na přespání. To tak dělali téměř všichni,“ sděluje Češka žijící v Izraeli.
14. 4. 2024|

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:11|

Repatriační lety z Izraele dopravily do Česka 228 lidí. Byla mezi nimi i Eva Erbenová, která přežila Osvětim

V Praze v pátek zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady se šesti lety do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských extremistů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců, informovalo ministerstvo zahraničí. Pokud by ještě nějaký Čech v Izraeli potřeboval asistenci s návratem domů, pokusí se jej ministerstvo zahraničí zařadit na repatriační lety jiných států.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 21:41|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl šéf resortu Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. V neděli nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:03|

Česko podle Lipavského zatím nebude evakuovat zastupitelské úřady na Ukrajině

Česko zatím nevydává pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině kvůli hrozící ruské invazi. Po jednání krizového štábu resortu zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Apeloval na české občany, aby necestovali do příhraničních oblastí na východě a severu Ukrajiny. Ti, kteří se v zemi nacházejí, by se měli registrovat v systému DROZD. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý ve sněmovně řekl, že kvůli krizi se sejde v úterý 1. února Bezpečnostní rada státu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:19|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|
Počasí

Bouře Pabuk uvěznila v thajských letoviscích tisíce turistů, živel ale postupně slábne

Na jižní pobřeží Thajska udeřila tropická bouře Pabuk. Ve vrcholící turistické sezoně přerušila  provoz místní letiště. Živel zasáhl i oblíbená turistická letoviska na ostrově Samui a míří k Phuketu. Tisíce turistů se evakuovaly, další ale zůstali na ostrovech uvězněni a čekají v hotelech. V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Živel postupně slábne.
4. 1. 2019Aktualizováno4. 1. 2019, 20:02|