TÉMA

Paul Whelan

V Rusku přibývá vězněných Američanů. Zřejmě se Moskvě budou hodit na výměnu

V ruské vězeňské kolonii jsou nyní čtyři Američané. Jeden vězněný za držení marihuany, druhý za obnažování na veřejnosti. Dalšími jsou vazebně stíhaný reportér The Wall Street Journal Evan Gershkovich a Paul Whelan odsouzený za údajnou špionáž. Právě jemu se v tomto unikátním prostředí nyní věnovala reportáž ruské státní televize RT.
29. 8. 2023|

Podpora Ukrajině neustane, ujistila vysoká americká diplomatka v rozhovoru pro ČT

Prezident Joe Biden se sejde s ruským diktátorem Vladimirem Putinem ve chvíli, kdy bude přesvědčen, že to má smysl. V exkluzivním rozhovoru to České televizi řekla náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová, která o uplynulém víkendu navštívila Prahu. Zároveň ujistila veřejnost, že Spojené státy nepřestanou podporovat Ukrajinu. Shermanová mimo jiné zavzpomínala i na bývalou americkou ministryni zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightovou.
12. 12. 2022|

Rusko propustilo americkou basketbalistku Grinerovou výměnou za obchodníka se zbraněmi Buta

Ruské úřady propustily z vězení americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, informuje agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Basketbalistku převzali američtí úředníci. Spojené státy Grinerovou vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:21|

Američan Whelan doufá ve výměnu za Rusy, proti odsouzení za špionáž se neodvolá

Američan Paul Whelan, který byl v Rusku odsouzen k šestnácti letům vězení za špionáž, se podle svého obhájce nehodlá odvolat. Doufá totiž, že jej brzy vymění za Rusy uvězněné ve Spojených státech. Agentuře Interfax to řekl Whelanův obhájce Vladimir Žerebjonkov.
23. 6. 2020|

Američan Whelan dostal v Rusku 16 let vězení za špionáž. Hodlá zpochybnit nezávislost soudu

Ruský soud v pondělí uznal Paula Whelana vinným ze špionáže a poslal ho do vězení na 16 let. Prokurátoři pro Američana navrhovali osmnáctiletý trest, zatímco obhajoba trvala na nevině a žádala zproštění. Whelan se chce proti rozsudku odvolat.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 15:51|

Ruští prokurátoři žádají 18 let vězení pro Američana, viní ho ze špionáže

Ruští prokurátoři požádali v pondělí moskevský soud, aby Američana Paula Whelana potrestal osmnácti lety odnětí svobody za špionáž. Whelan, který má také britské, irské a kanadské občanství, ve svém závěrečném vystoupení požádal soud, aby jej zprostil obvinění, protože je nevinen, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na obhájce Vladimira Žerebjonkova. Soud podle advokáta vynese rozsudek 15. června. Whelanovi hrozí trest od deseti do dvaceti let vězení.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 16:11|

Odsouzenou ruskou agentku Butinovou v USA propustili. Deportují ji ze země

Ruska Marija Butinová byla propuštěna z amerického vězení. Odpykávala si tam trest za to, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Při odchodu z vězení ji podle agentury AP zadržel Úřad pro imigraci a cla (ICE), který ženu nyní podle očekávání ihned deportuje ze země. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov propuštění Butinové přivítal, napsala státní agentura TASS.
25. 10. 2019|

Lavrov kritizoval USA kvůli smlouvě o raketách, Japonsku vyčetl přístup ke sporu o Kurily

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Spojené státy z pokusu poškodit strategickou stabilitu ústupem od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Na výroční tiskové konferenci v Moskvě věnované hodnocení roku 2018 ministr prohlásil, že Rusko je dál ochotno o osudu smlouvy z 80. let jednat a doufá, že Washington přistoupí ke smluvním závazkům odpovědně. Vrátil se i ke sporu s Japonskem o Kurilské ostrovy. Obě země podle něj stojí na opačných stranách barikády.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 11:41|

Američana Whelana obvinili v Rusku ze špionáže

Američan Paul Whelan, zadržený v Moskvě minulý týden tajnou službou FSB, byl podle ruských agentur obviněn ze špionáže. Jeho obhájce požádal o propuštění svého klienta z vazby na kauci, jejíž výši ponechal na rozhodnutí soudu. Whelanova rodina v úterý uvedla, že je nevinný a že se do Ruska vydal na svatbu svého přítele.
3. 1. 2019|