TÉMA

Ústav zdravotnických informací a statistiky

Částečné proplácení bílých plomb či logopeda. Ministerstvo navrhuje změny pojištění

Pojišťovny by měly v budoucnu moci hradit část ceny bílé plomby nebo preventivní péči logopeda ve školách. Za prohlídky a screeningová vyšetření by pak lidem mohly nabízet více příspěvků a bonusů. Změnu obsahuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny si podle něj budou moci více konkurovat a více odměnit pojištěnce za vlastní péči o zdraví. Se sankcemi pro ty, kteří si zdraví sami poškozují, zatím ale systém nepočítá.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:44|

Spalničky se vrátily do Česka. První případy jsou mezi neočkovanými

Od ledna v Česku lékaři zaznamenali čtyři případy spalniček, jeden loni v prosinci. Na sociální síti X o tom informoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V prosinci se spalničky do Česka podle Státního zdravotního ústavu vrátily po více než dvou letech. Podle studií Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) častěji s očkováním dětí váhají rodiče s vyšším vzděláním.
7. 2. 2024|

Rodičovský příspěvek se zvyšuje o 50 tisíc korun. Porodnost ale celkově klesá

Rodiče dětí narozených od letošního 1. ledna dostanou od státu příspěvek 350 tisíc korun, o padesát tisíc více než loni. Celkově se ale porodnost snižuje. Už předloni meziročně klesla skoro o deset procent a další podobný propad očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky i za loňský rok.
2. 1. 2024|

Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.
23. 11. 2023|

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|

NKÚ: Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje. Ministerstvo nezajistilo efektivní sdílení údajů

Elektronizace zdravotnictví v Česku se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo zdravotnictví podle něj dosud nezajistilo poskytovatelům zdravotních služeb jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro sdílení údajů. Lékaři tak stále nemohou v kritických situacích získat informace o pacientovi. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se dříve nedařilo vypisovat veřejné zakázky. Postupně se ale podle něj skluz daří dohánět.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 20:09|

Tisíce žen odcházejí z porodnice do 24 hodin, každá čtvrtá před doporučenou dobou

Čím dál více žen v Česku volí možnost ambulantního porodu. V roce 2021 odešlo z porodnice do 24 hodin od porodu téměř 3250 žen, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tisíce dalších odcházejí dříve než po třech dnech, které lékaři standardně doporučují ženám v porodnici zůstat, aby se odhalily později se projevující vady u dětí nebo případné komplikace u samotné rodičky.
15. 7. 2023|

Studie varuje před „planetou diabetiků“. Brzy jich má být přes 1,3 miliardy

Cukrovka je celosvětově na alarmujícím vzestupu. Pokud státy nic neučiní, vzroste poměrný počet diabetiků v příštích třech dekádách v každé zemi světa, varuje ve své studii Washingtonská univerzita. Do roku 2050 by pak celkový počet cukrovkářů vzrostl na více než dvojnásobek ze současných 529 milionů na zhruba 1,3 miliardy.
23. 6. 2023|

Další vlna covidu přijde nejspíš už v říjnu, shodli se Dušek a Chlíbek

Počty nakažených koronavirem budou růst a nová vlna přijde zřejmě už v říjnu, shodli se na tom odborníci v Otázkách Václava Moravce. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ale očekává, že ve srovnání s předchozím rokem bude zátěž nemocnic menší, hlavně pokud jde o těžké případy. Člen klinické skupiny resortu zdravotnictví Roman Chlíbek uvedl, že plošná opatření v tuto chvíli nejsou nutná, zásadní podle něj je, aby nemocní zůstávali v izolaci.
2. 10. 2022|

V Česku je reprodukční číslo těsně pod jednou. V Německu se nákaza covidem rychle šíří

Ve čtvrtek v Česku přibylo 9783 případů koronaviru, reinfekce z toho tvoří 1545 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání vzrostly, množství hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu nicméně klesá. Situace ale všude příznivá není, vysoké přírůstky zaznamenává Německo i jihovýchodní Asie.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:14|

Pozitivních testů na covid v úterý opět ubylo na bezmála dvanáct a půl tisíce

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 10 484 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1100 méně než před týdnem, a 1975 podezření na reinfekci. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí, že by z Ukrajiny dorazila do Česka varianta covidu, o které by resort nevěděl. Zároveň vláda oznámila, že nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:40|

Přibylo téměř 51 tisíc nakažených. Vládní poslanci dostali falešné SMS zprávy o karanténě

Ve čtvrtek testy v Česku odhalily 34 740 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo o devětadvacet procent více než před týdnem. Zároveň se objevilo rekordních 16 248 reinfekcí u již dříve pozitivně testovaných. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Roste také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19, který oproti předchozímu čtvrtku stoupl téměř o pětinu na 1967. Vážně nemocných ale naopak opět ubylo na 192. Několik vládních poslanců ODS a TOP 09 dostalo falešné SMS zprávy o nutné karanténě, resort zdravotnictví kvůli tomu podá trestní oznámení.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 18:22|

Omikron může zaplnit nemocnice na polovinu podzimní vlny, řekl šéf zdravotnických statistiků. Zahlcení prý nehrozí

Na polovinu podzimní zátěže by se měly připravit nemocnice v důsledku šíření koronavirové varianty omikron. Množství pacientů by mohlo být nižší v případě, že se lidé z ohrožených skupin, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, buď naočkovali, nebo se dokázali účinně ochránit před nákazou, řekl v rozhovoru pro Českou televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Za nerealistickou označil zvlášť rizikovou variantu, kdy by byly nemocnice opět přetížené. Rozhovor s Ladislavem Duškem vedla Klára Bazalová.
24. 1. 2022|

Přibývá asi sto tisíc nakažených covidem-19 denně, odhaduje šéf ÚZIS Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl členům zdravotnického výboru sněmovny, že odhaduje, že aktuálně v Česku přibývá asi sto tisíc nově nakažených covidem-19 denně. Předpokládá, že v brzké době stoupne množství pozitivních testů na 40 tisíc za den. Podle ministerstva zdravotnictví zároveň stoupá kapacita PCR testování, nyní je dle resortu na hodnotě asi 160 tisíc denně.
19. 1. 2022|

Počty podezření na covidové reinfekce se zvedají, nejsou ale součástí údaje o denním přírůstku nakažených

Počet lidí, kteří mají podruhé pozitivní test na covid-19, v posledních dnech roste a bude se ještě zvyšovat, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Za poslední tři dny, kdy je pozitivních testů jedenáct až dvanáct tisíc, je zaznamenáno denně také kolem čtrnácti set případů, které jsou oficiálně vedeny jako podezření na reinfekci. Do každodenně sledovaného čísla zjištěných nákaz se ale nezahrnují.
14. 1. 2022|

Více než polovina případů koronaviru je podle SZÚ varianta omikron. Ve školách se bude testovat jednou týdně

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je už více než polovina nových případů covidu varianta omikron. Výsledky z laboratoří ukázaly, že ve větších městech to může být až 79 procent. Ve školách bude od 17. ledna testování na covid-19 jednou týdně antigenním testem, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V případě pozitivity bude následovat PCR test. Karanténa a izolace bude pět dní. Nyní se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že testování ve školách se nebude týkat vysokých škol. Důvodem je zkouškové období.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:13|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

V pondělí přibylo 15 541 případů covidu. V Česku je zřejmě druhý případ varianty omikron

V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených. Lidí, u nichž se nově prokázala nákaza, sice ve srovnání s předchozím týdnem ubývá, ale v nemocnicích se to projeví až s odstupem. Momentálně je tam 6520 covidových pacientů, z toho 1009 ve vážném stavu. Přibývá i nemocnic, které se neobejdou bez pomoci vojáků. Nově pomáhají v Sokolově, Olomouci a na pražské Bulovce. V Česku je také zřejmě druhý případ varianty omikron.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 21:34|

Ve čtvrtek přibylo 18 582 případů covidu, pražský magistrát chce v nemocnicích zapojit dobrovolníky

Ve čtvrtek testy odhalily 18 582 nakažených, což je asi o 9300 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Minulý čtvrtek testování zjistilo největší množství nakažených od začátku epidemie za den. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) bude v pátek jednat s anticovid týmem budoucí vlády o pandemickém zákoně. Bavit by se měli rovněž o naplněnosti nemocnic a omezování plánované a zbytné zdravotní péče. Pražský magistrát chce kvůli nedostatku zdravotníků v nemocnicích zapojit v hlavním městě dobrovolníky.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:02|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

„Epidemie neočkovaných.“ Vojtěch kritizoval odpůrce vakcín, právě oni zaplňují nemocnice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kritizoval lidi, kteří se vyhýbají očkování proti covidu-19 a zároveň nemoc neprodělali. Epidemii covidu lze podle něj nyní nazvat „epidemií neočkovaných“. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky přibývá nakažených ve středním věku i seniorů, převažují mezi nimi neočkovaní lidé. V příštích dnech bude podle něj průměrně přibývat kolem pěti tisíc nakažených. Vojtěch se domnívá, že kdyby podíl vakcinovaných lidí dosáhl 90 procent populace, bylo by možné zrušit všechna epidemická opatření.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:10|

Česko je v rizikovém scénáři. Vojtěch navrhne povinné kontroly testů v restauracích a nošení respirátorů v práci

Vláda ve středu projedná zpřísnění některých opatření proti šíření covidu-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přinese návrhy, aby musely restaurace kontrolovat hosty, zda mají negativní test na covid-19 či jsou očkováni, a aby museli lidé nosit v práci respirátory. Epidemie sílí, v pondělí byl v Česku zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů covidu od dubna. Přibylo 2521 nakažených, skoro dvakrát více než před týdnem. Roste zároveň i počet hospitalizovaných s covidem. K pondělku jich je 544, nejvíc od května. Za poslední týden zemřelo také čtyřiapadesát nemocných, více než dohromady za celé září.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 18:59|

Na konci října bude podle statistiků v nemocnicích pět set pacientů s covidem, zlomek loňského počtu

Pokud významně nestoupne reprodukční číslo, bude na konci října denně přibývat dva tisíce lidí nakažených covidem-19 a třicet pacientů, které tato nemoc přivede na nemocniční lůžko. Celkem bude obsazeno kolem pěti set lůžek, očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky. Ředitel ústavu Ladislav Dušek zopakoval, že vývoj epidemie odpovídá realistické variantě ze tří scénářů, které ÚZIS představil v létě. Ministerstvo se zatím nechystá zpřísňovat opatření, mohlo by se to změnit, bude-li přibývat více než 75 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:42|

Testy ve školách odhalily 438 pozitivních případů. Pokračovat budou možná na podzim, prohlásil Vojtěch

Výsledky testování na covid-19 ve školách na začátku září ukázaly, že záchyty případů nákazy koronavirem nerostou, naopak někde klesaly. Tři kola testování potvrdila 438 případů covidu, z toho 290 na základních školách a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno 3,2 milionu testů. Ministerstvo zdravotnictví proto zatím nebude v plošném testování ve školách pokračovat. Uvažuje ale o tom, že by se na podzim ve školách testování zopakovalo. Šlo by zřejmě o dva termíny, zatím to ale není zcela jasné, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 18:09|