TÉMA

Jean-Luc Mélenchon

Lidé v evropských městech vyjadřovali podporu Palestincům a požadovali příměří

Lidé v Německu, Francii či Británii v sobotu znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti teroristickému hnutí Hamás. Na demonstrace v Paříži a Londýně dorazily desetitisíce lidí, žádné výraznější bezpečnostní problémy hlášeny nejsou. Protestovalo se také v USA.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 22:18|

Stovky raněných a zatčených zůstaly po prvomájových demonstracích ve Francii

Při prvomájových demonstracích ve Francii bylo v pondělí zraněno 406 policistů a četníků, z toho 259 v Paříži. Kvůli násilnostem policie zadržela 540 lidí, z toho 305 v hlavním městě. Ve vysílání stanice BFM TV to shrnul francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na straně demonstrantů je 61 zraněných. Odbory na 6. června svolaly další kolo protestů proti důchodové reformě.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 21:58|

Macron ztratil většinu v parlamentu, Le Penová slaví historický úspěch

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona sice vyhrála volby do Národního shromáždění, v 577členné dolní komoře parlamentu už ale nebude mít většinu. Historický úspěch zaznamenalo krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové, které oproti předchozímu volebnímu období téměř zdesetinásobilo počet mandátů. Macronova koalice chce vyjednávat o většinové podpoře, levice hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:30|

Macronova koalice podle prognóz ztratí většinu v Národním shromáždění

Koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona podle povolebních prognóz po druhém kole parlamentních voleb získá nejvíce hlasů, unikne jí však většina v Národním shromáždění. V 577členné dolní komoře parlamentu by podle agentury Ifop mohla obsadit 210 až 250 křesel. Podobné výsledky vykazují také průzkumy trojice dalších agentur. Významného zisku podle odhadů dosáhla krajně pravicová strana Národní sdružení, která podle listu Le Monde překonala svůj rekord v počtu mandátů z roku 1986.
19. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 00:05|

Mélenchonova levicová strana ve francouzských volbách překvapila. Ve druhém kole se zaměří na nevoliče

První kolo francouzských parlamentních voleb skončilo jen velmi těsným vítězstvím koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona. Před levicovou formací NUPES Jeana-Luka Mélenchona má náskok jen zhruba desetinu procenta. Zásadní tak bude výsledek druhého kola v neděli.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 12:47|

Těsný volební výsledek ve Francii. První kolo vyhrála Macronova koalice

Centristická koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ziskem 25,75 procenta hlasů těsně zvítězila v nedělním prvním kole francouzských parlamentních voleb před levicovou formací NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie), která dostala 25,66 procenta hlasů. Podle francouzských médií jde o konečný výsledek, volby budou pokračovat druhým kolem příští neděli. Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové má 18,68 procenta hlasů.
12. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 08:02|

Francie v prvním kole volí parlament. Výsledek určí sílu Macronova mandátu

Francouzi v neděli v prvním kole voleb vybírají své zástupce do Národního shromáždění. V 577 obvodech o stejný počet mandátů soupeří na 6300 kandidátů. Pro usnadnění výběru voličům vznikly čtyři koalice – v čele té středové stojí Emmanuel Macron, který v dubnových volbách obhájil post prezidenta. O tom, jak velkou moc bude mít tento centristický politik v příštích letech, však rozhodnou právě parlamentní volby.
12. 6. 2022|

Francii čekají parlamentní volby. Macronovu většinu mohou ohrozit socialisté

Ve Francii vrcholí kampaň před prvním kolem parlamentních voleb, které se koná v neděli. V průzkumech zatím těstě vede centristická koalice Spolu podporující prezidenta Emmanuela Macrona. Prezidentovu většinu v Národním shromáždění však může ohrozit levicová formace Nupes Jeana-Luca Mélenchona.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 20:13|

První kolo parlamentních voleb ve Francii naznačí, jak silný bude Macronův mandát

Za týden se koná ve Francii první kolo parlamentních voleb, které budou mít rozhodující vliv na sílu mandátu prezidenta Emmanuela Macrona. Pokud jeho koalice získá většinu, snáz prosadí reformy.
5. 6. 2022|

Novou francouzskou premiérkou se po Castexovi stala Élisabeth Borneová

Novou francouzskou premiérkou se stala dosavadní ministryně práce Élisabeth Borneová. S odvoláním na Elysejský palác o tom informovala agentura AFP. Je teprve druhou ženou, která byla jmenována do této funkce. V úřadu nahradila Jeana Castexe, jenž stál v čele kabinetu od července 2020 a odpoledne podal demisi.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 21:36|

Nově vytvořená levicová koalice může po volbách ohrozit Macronův plán reforem

Do francouzských parlamentních voleb zbývá měsíc. Výsledky prvního kola napoví, jaké může být druhé funkční období prezidenta Emmanuela Macrona. K prosazení ambiciózních reforem potřebuje mít na své straně většinu zákonodárců. Jeho plány ale může zkomplikovat nově vytvořená levicová koalice, upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
13. 5. 2022|

Emmanuel Macron byl podruhé slavnostně uveden do funkce francouzského prezidenta

Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl v Elysejském paláci slavnostně uveden do funkce. Čtyřiačtyřicetiletý Macron se po dvou desetiletích stal první hlavou státu, které se podařilo obhájit mandát. Ve druhém kole dubnových voleb vyhrál stejně jako před pěti lety nad krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.
7. 5. 2022Aktualizováno7. 5. 2022, 20:27|

Před červnovými volbami vzniká ve Francii levicová koalice jako protiváha k Macronovi

Prezidentovi Emmanuelu Macronovi patrně vzniká ve Francii další silná protiváha k jeho centristické politice. Před červnovými volbami do Národního shromáždění se rýsuje široká levicová koalice, jejímž lídrem je krajně levicová strana Nepodrobená Francie (LFI) v čele s Jeanem-Lucem Mélenchonem. Jeho partaj se dohodla na volebním partnerství s Komunistickou stranou Francie (PCF). Ochotu vstoupit do koalice navíc vyjádřila také Socialistická strana (PS), jak uvedl francouzský deník Le Monde.
4. 5. 2022|

Macrona čekají ještě volby do parlamentu, bude čelit rostoucímu vlivu krajní pravice a levice

Francouzský prezident Emmanuel Macron sestavuje novou vládu pro své druhé volební období. Staronový šéf Elysejského paláce má připravený ambiciózní plán reforem, k jejich prosazení ale potřebuje většinu v Národním shromáždění. Volby do něj proběhnou v červnu.
29. 4. 2022|

Debatu vyhrál Macron, opět z něj však byla cítit arogance vůči Le Penové, uvedl zpravodaj Šmíd

Současný prezident Francie Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se před druhým kolem voleb hlavy státu utkali v televizní debatě. Podle pařížského zpravodaje ČT Jana Šmída byl vítězem debaty právě Macron, který z hlediska odbornosti působil údajně mnohem přesvědčivěji než jeho soupeřka. Souboj byl ale vyrovnanější než před pěti lety, kdy Le Penová jasně prohrála, což tehdy i přiznala. Macron se prý nedokázal zbavit arogance vůči soupeřce.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 12:10|

Macron a Le Penová se přou, zda stavět větrné elektrárny. Na ekologická témata lákají voliče levice

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii vrcholí. Podle posledních průzkumů vede Emmanuel Macron před Marine Le Penovou o deset procentních bodů. Oba kandidáti se také připravují na důležitou televizní debatu. Nacionalistická politička doufá, že dopadne lépe než při poslední podobné diskusi před pěti lety a náskok soupeře stáhne. Jedním z hlavních témat má být i životní prostředí.
20. 4. 2022|

Macron i Le Penová se snaží oslovit voliče Mélenchona. Rozhodující bude televizní debata

Náskok Emmanuela Macrona před Marine Le Penovou se týden před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii mírně zvyšuje. Poslední průzkumy ukazují rozdíl 55 ku 45 procentům. Kampaň podle francouzského zpravodaje ČT Jana Šmída pokračuje. Například současný prezident v sobotu navštívil Marseille. V Paříži se v sobotu konají demonstrace proti oběma kandidátům, jde zejména o voliče Jeana-Luca Mélenchona.
16. 4. 2022|

Le Penová chce ve školství prosadit uniformitu a více historie, Macron sport a technologický progres

Emmanuel Macron a Marine Le Penová pokračují po prvním kole prezidentských voleb v kampani, aby získali nerozhodnuté voliče. Jedním z klíčových témat je školství a systém vzdělávání celkově. Postoje obou kandidátů se výrazně liší, zatímco Macron klade důraz na vzdělávání, a to i ve smyslu technologického progresu ve školství, Le Penová vidí priority v zákazech náboženských projevů a podpoře uniformity.
14. 4. 2022|

Sarkozy podpořil Macrona. Prezident důrazně odmítl spekulace o obchodu

Francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl spekulace, že podpora, kterou mu v úterý vyjádřil bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy, je výsledkem jejich společné dohody. Sarkozy podpořil Macrona před druhým kolem prezidentských voleb, které se uskuteční 24. dubna, ocenil proevropské postoje a zkušenosti stávajícího prezidenta, které mu prý pomohou zvládnout mezinárodní krizi.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 13:45|

V prvním kole francouzských voleb zvítězil Macron, s Le Penovou míří do druhého

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii potvrzují, že v kole druhém se 24. dubna zopakuje duel mezi centristou Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. Současný prezident Macron získal po sečtení všech hlasů podle deníku Le Monde 27,84 procenta hlasů, zatímco Le Penová 23,15 procenta. V těsném závěsu třetí je představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon s 21,95 procenta, ostatní kandidáti mají jednociferné zisky.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 20:38|

Francouzi vybírají prezidenta. Macron i Le Penová podle průzkumů postupují do druhého kola

Úderem osmé večerní se volební místnosti ve Francii uzavřely a začalo sčítání hlasů. Podle průběžně aktualizované projekce francouzských agentur pro průzkum veřejného mínění zvítězil v prvním kole současný prezident Emmanuel Macron s 28,5 procenta hlasů a na druhém místě skončila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová s 23,4 procenta. Oba by tak postoupili do druhého kola, které se koná za čtrnáct dní. Lídr levice Jean-Luc Mélenchon by podle projekce skočil třetí se ziskem zhruba dvaceti procent. Vyrovnanější výsledky ale naznačil exit poll belgické zpravodajské společnosti RTBF zveřejněný o dvě hodiny dříve. Dle oficiálních průběžných výsledků vedl před půlnocí po sečtení osmatřiceti milionu volebních lístků Macron s 27,4 procenta hlasů, druhá Le Penová má 25,54 procenta.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 23:04|

Nemastná kampaň může zamíchat výsledkem francouzských voleb. Klíč je v účasti

Francouzi volí prezidenta. Favoritem je obhájce mandátu Emmanuel Macron pevně usazený v politickém středu. Jeho nejvážnějšími vyzyvateli jsou zástupci radikální pravice Marine Le Penová a Éric Zemmour a radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Dvouciferné preference má i kandidátka tradiční pravice Valérie Pécresseová. Po mdlé kampani ovlivněné pandemií a válkou se očekává malá účast. A ta by mohla posílit radikálnější hlasy i oslabit prezidentskou pozici.
10. 4. 2022|

Již v neděli volí Francie prezidenta. Stále více politiků se zaměřuje na sever Francie a Normandii

V neděli proběhne ve Francii první kolo prezidentských voleb. Do toho druhého by z něj podle posledních průzkumů měl projít Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová. Překvapit může kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Pro voliče jsou podle všeho rozhodující sociální témata: kupní síla, zaměstnanost a bezpečnost. Průzkum společnosti Elabe pro stanici BFM TV ukazuje, že náskok Macrona před Le Penovou se stále zmenšuje.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:41|

Macron drží vedení před prvním kolem prezidentské volby. Soustředí se na Le Penovou

Favoritem prezidentských voleb ve Francii zůstává dosavadní hlava státu Emmanuel Macron. Poslední předvolební průzkumy mu přisuzují podporu 27 procent. Nacionalistka Marine Le Penová má 22 procent a radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon 17 až 18 procent. Informoval o tom zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.
7. 4. 2022|