TÉMA

Magistrát

Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.
13. 3. 2024|

V Praze chybí lůžka pro klienty s postižením. Kapacity nejsou, říká náměstkyně primátora

Podle expertní analýzy bude v Praze do šesti let chybět víc než pět tisíc lůžkových míst v zařízeních sociálních služeb, pokud se situace v tomto směru nebude řešit. Ne všechna zařízení tohoto typu má přitom Praha na svém území, některými disponuje i mimo hlavní město. V odlehlejších regionech ale vedení metropole kapacity navyšovat nechce.
26. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu ze zneužití pravomoci

Policisté navrhli obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedla to mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Studenovský podle kriminalistů způsobil městu škodu tím, že nezákonně zamítal žádosti o informace. Ty podával ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který chtěl znát výši odměn vedoucích odborů magistrátu. Tajemník považuje stíhání za nesmysl.
12. 12. 2023|

Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech

Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Zruší například přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a vznikne možnost povolení pro zásobování. Rozsah zón se zatím měnit nebude, stejně tak bude město ještě řešit cenu parkovného, řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Zóny začaly fungovat v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun.
5. 12. 2023|

Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát se vzdal všech funkcí ve městě a jeho organizacích

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát (dříve ANO), který je ve vazbě pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami města, se vzdal všech funkcí ve městě a v městských organizacích. Státní zástupkyně v případu obvinila devatenáct lidí a dvě firmy z ovlivňování zakázek Pardubic a městských firem, tři lidé včetně Charváta jsou ve vazbě. Předsednictvo ANO Charváta a dalšího obviněného Michala Drenka v souvislosti s kauzou ve středu vyloučilo z hnutí.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 19:32|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|

V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:35|

Praha kvůli kolaudaci části tunelu Blanka osloví obyvatele ulice V Holešovičkách

Praha v reakci na rozhodnutí městského soudu, který opět odebral kolaudační souhlas části tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou, osloví dopisem obyvatele ulice V Holešovičkách a jejího okolí. Podle magistrátu by to mělo vyhovět námitkám soudu, podle kterého město v řízení o změně stavby ohledně protihlukových opatření kolem ulice V Holešovičkách neoslovilo dopisem ty, kterých se změna týkala. O dalším postupu v úterý informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. O rozhodnutí soudu napsaly v pondělí Hospodářské noviny.
11. 7. 2023|

Skoro celý Karlovarský kraj se ocitl bez elektřiny. Příčinou byla porucha na rozvodně Vítkov

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého regionu. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soni Holingerové byla příčinou porucha vysokonapěťového rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova. Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli být postupně znovu připojeni.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 10:19|

Hladík hlasoval pro výkup pozemků svého souseda. Nejde o střet zájmů, míní úřad ve Šlapanicích

Městský úřad ve Šlapanicích nebude řešit údajný střet zájmů ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) kvůli hlasování o výkupu pozemků v brněnských Soběšicích. České televizi to sdělil vedoucí Kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Podnět k prošetření podal v lednu spolek Kverulant. Hladík podle organizace nenahlásil, že původní majitel pozemků je jeho soused.
10. 5. 2023|

Praha získala územní rozhodnutí pro drážní promenádu. Povede mezi Vršovicemi a Zahradním Městem

Pražský magistrát má územní rozhodnutí pro vytvoření promenády s parkem, což plánuje vybudovat místo zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Na Facebooku o tom informoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Původní trať přes Strašnice zanikla koncem roku 2020 po vybudování nového koridoru se zastávkami Eden a Zahradní Město.
4. 5. 2023|

Zlepšení dopravy musí umožnit městské části, říká Hřib. Měli bychom nabídnout alternativy, myslí si Nacher

Hlavní město by mělo podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) lépe koordinovat se zástupci svých městských částí dostavbu vnějšího městského okruhu a další oblasti dopravní politiky. Jediným řešením přetížených silnic ve městě je posílení hromadné dopravy, zmínil v pořadu Události, komentáře. Namísto blokád, protestů a diskuzí by se podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (za ANO) pak měla podporovat pozitivní motivace lidí k tomu, aby nebylo město přeplněno auty. Radikální kroky demonstrantů jako vypouštění pneumatik aut SUV nebo blokování rušných silnic podle něj jen přispívají k negativnímu vymezování se vůči řidičům a považuje je za vydírání většinové společnosti.
26. 4. 2023|

Svoboda se potkal s aktivisty za omezení rychlosti v Praze, vyzval je k diskusi a ukončení blokád

Zástupci vedení Prahy se sešli s aktivisty ze skupiny Poslední generace, kteří od března v centru metropole pořádají protesty za plošné snížení rychlostního limitu na třicet kilometrů v hodině. Členové vedení města je vyzvali k ukončení blokád a zahájení věcné diskuse, uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na Twitteru. Aktivisté pořádají pochody, kterými blokují magistrátu. Podle organizátorů nejde o blokády, ale shromáždění s malým vlivem na dopravu.
20. 4. 2023|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.
3. 3. 2023|

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje, dělníci dokončují podkladovou desku vyhořelého křídla

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a budují se kanály pro rozvody technologií. Dělníci se chystají na opravu ocelových konstrukcí. Kompletní rekonstrukce paláce začala před rokem a potrvá do roku 2025. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun. Křídlo paláce vyhořelo v říjnu 2008.
28. 2. 2023|

Vlastníkem stánků v podchodu pod brněnským nádražím je město, rozhodl soud

Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil v úterý Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Pravomocným rozsudkem tak ukončil mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Městu se otevírá cesta k vyklizení i části podchodu pod tramvajovými zastávkami a zrekonstruování celého podchodu.
21. 2. 2023|

SPOLU v Praze vyloučilo Marvanovou ze zastupitelského klubu. Nikoho jsem nepoškodila, reaguje senátorka

Pražské uskupení SPOLU vyloučilo ze zastupitelského klubu senátorku Hanu Kordovou Marvanovou (za SPOLU). Ve čtvrtek odmítla hlasovat při volbě primátora pro kandidáta dohodnuté koalice Bohuslava Svobodu (ODS). Nehlasovala pak ani pro kandidáty do rady. Marvanová to zdůvodnila tím, že se necítí být součástí pražské koalice. Poškodila tak jméno SPOLU, sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Marvanovou rozhodnutí klubu překvapilo, nesouhlasí s ním a tvrdí, že jméno SPOLU rozhodně nepoškodila.
17. 2. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Karlovy Vary prodaly lázeňský dům firmě Kazacha s vazbami na Rusko

Evropská unie se zabývá dalším obcházením sankcí. Podle zpravodajských služeb míří na její území ruské zboží přes postsovětské republiky – například Kazachstán. Tamní investoři obchodují i v Česku. Karlovarští zastupitelé v úterý odhlasovali prodej jednoho z lázeňských domů firmě kazašského vlastníka s vazbami na Rusko. Někteří tamní politici to považují za bezpečnostní riziko.
24. 1. 2023|