TÉMA

Vysoká škola

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, začal letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začal letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci vrací k akademickému životu v hlavní budově instituce. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Příchozí mohou využít služeb krizových interventů a škola také posílila ochrannou službu v budově. Informovala o tom proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:37|

V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se za necelé dva týdny vrátí k běžnému režimu. Čtvrté patro zůstane uzavřené

Od 19. února se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) vrací k běžnému výukovému režimu. Učit se bude většina předmětů, a to i v hlavní budově, kde došlo nedávno ke střelbě. České televizi to potvrdila proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
9. 2. 2024|

Na podzim odjeli, teď se vrací. Řada Izraelců ale na českých univerzitách skončila úplně

Desítky studentů z Izraele, kteří se vzdělávají na českých univerzitách a po říjnovém útoku Hamásu odjeli do vlasti, se vrací zpět do Česka. Nejčastěji jde u studenty lékařských oborů. ČT to potvrdily oslovené univerzity. Řada studujících ale na podzim dostala povolávací rozkaz a dál zůstává na Blízkém východě. Povinnosti proto plní individuálně na dálku nebo studium zcela ukončili.
31. 1. 2024|

Vysoké školy upraví bezpečnostní pravidla, studenty a pracovníky čeká školení

O bezpečnosti na vysokých školách jednali jejich zástupci s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Schůzky se zúčastnili zástupci České konference rektorů, Rady vysokých škol, policie, odborů i studentů. Vysoké školy upraví bezpečnostní pravidla. Mohou se týkat například přinášení zavazadel do univerzitních budov. Vedení škol budou spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími. Pracovníci a studenti budou mít intenzivní školení o bezpečnosti, uvedl Bek.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 23:11|

Zbraň z vraždy v Klánovickém lese odpovídá zbrani z domu, kde bydlel střelec z filozofické fakulty

Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy v Klánovickém lese se zbraní z domu, kde bydlel střelec z filozofické fakulty, uvedla policie. Policistům chybělo pár dní, aby se ke studentovi dostali v rámci prověřování, uvedla.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:04|

„Akademická práce není koníček.“ Stávka kritizovala podfinancování vysokých škol, Bek má požadavky za nereálné

V Praze se v úterý odpoledne sešly stovky akademiků, studentů a pracovníků vysokých škol k protestu proti podfinancování univerzit. Ve tři hodiny protestující vyrazili z náměstí Jana Palacha po hodinové výstražné stávce k sídlu ministerstva školství, kde po čtvrté hodině protest pořadatelé ukončili. Odbory jsou nespokojené s výší platů na některých oborech i celkovou finanční situací vysokých škol a pohrozily, že pokud se situace nezlepší, budou v protestech pokračovat. V úvahu podle nich připadá i to, že ustane výuka a nebudou státnice. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jejich požadavek na zvýšení rozpočtu univerzit v příštím roce o tři až čtyři miliardy korun označil za nereálný.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 23:32|

Pět set korun na ubytování nestačí, volají studenti. Státní příspěvek se už přes deset let nezměnil

Cena za koleje stoupla skoro o polovinu, státní příspěvek, který studenti dostávají na ubytování, je ale už přes deset let stejný. Vyplývá to z údajů, které ČT zjistila od ministerstva školství. Studenti, kteří chodí na vysokou školu jinde, než je jejich trvalé bydliště, tak mají od státu nárok na přibližně 540 korun měsíčně. Některé vysoké školy proto svým studentům doplácí na bydlení ze svého. Ministerstvo školství do budoucna plánuje navyšovat hlavně sociální stipendia, která pobírají ti nejpotřebnější. Okruh studentů, kteří by na ně měli mít nárok, by se měl rozšířit.
12. 10. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Platy učitelů se budou počítat z roku 2022, řekl Bek. Oznámil miliardu navíc pro vysoké školy

Objem peněz na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi, řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zároveň uvedl, že navýšení pro rok 2024 se bude počítat ze skutečnosti roku 2022. Návrh rozpočtu na příští rok, který schválila vláda, počítá se zvýšením výdajů školství o čtyři miliardy korun ve srovnání s letoškem. Ministr rovněž uvedl, že vysoké školy by v roce 2024 měly dostat asi o jednu miliardu korun navíc proti vládou schválenému rozpočtu na příští rok.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 13:26|

Ministerstvo slibuje přidat vysokým školám příští rok 1,3 miliardy

Vysoké školy, které jsou i podle ministerstva školství dlouhodobě podfinancované, mají příští rok dostat navíc alespoň 1,3 miliardy korun proti původnímu návrhu rozpočtu. Do budoucna by měla jejich situaci pomoci zlepšit chystaná změna způsobu financování. Na senátním veřejném slyšení, jehož tématem byly problémy financování vysokého školství v ČR, to v pondělí uvedla vrchní ředitelka ministerské sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová.
2. 10. 2023|

Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.
2. 10. 2023|

V důchodu do školy. Obliba univerzit třetího věku roste, studentů je letos o pětinu víc než loni

Univerzity třetího věku uzavírají přihlašování do zimního akademického roku. Podle těch, které ČT oslovila, počet studentů meziročně stoupl až o pětinu a zájem se tak vrátil na předpandemickou úroveň. Senioři se nejvíce hlásí na historii, programy zaměřené na zdraví nebo cestování, a přibývá i těch, kteří se chtějí věnovat IT.
23. 9. 2023|

V Česku je třetí nejnižší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí z Evropské unie, zjistila OECD

Česko má v kontextu Evropské unie velmi nízký podíl lidí s vysokoškolským vzděláním. Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ho získalo necelých 27 procent lidí ve věku 25 až 64 let, což je v EU třetí nejnižší podíl. Relativně nižší počet absolventů je pouze v Itálii a Rumunsku. Celounijní průměr je 38 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí.
16. 9. 2023|

Zájem o ruštinu poklesl. Někde téměř o polovinu

O studium ruského jazyka na vysokých školách klesl od začátku plnohodnotné války zájem. Podle dat, která oslovené univerzity poskytly České televizi, přišlo na jazykové obory se zaměřením na ruštinu letos méně přihlášek – někde až o polovinu. Důvodem je obecně nižší zájem o filologické obory a také rusko-ukrajinská válka.
16. 9. 2023|

Univerzitám chybí zhruba deset miliard, akademici upozorňují na zhoršení kvality vzdělání

Vysoké školy žádají navýšit výdaje na univerzitní vzdělání a vědu. Podle nich je objem financí vydávaný na vysoké školy nižší, než je průměr zemí Evropské unie. Zároveň chtějí, aby s nimi vláda dohodla střednědobý výhled financování. Na shromáždění zástupců vysokých škol, odborů a profesních asociací to prohlásila prezidentka České konference rektorů (ČKR) Milena Králíčková. Bez splnění těchto základních požadavků nebudou podle ní moci univerzity zajistit kvalitu vzdělání a konkurenceschopnost. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uznal, že výdaje na vysoké školy rostly v minulých letech pomalu, kritizoval ale univerzity za velké platové rozdíly mezi jednotlivými fakultami.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 14:31|

Výpověď pro historika Petráčka má dohru. Rektorka Univerzity Karlovy pošle na teologickou fakultu audit

Situací na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy se budou zabývat auditoři, které pošle rektorka vysoké školy Milena Králíčková. Vedení fakulty v srpnu vyhodilo historika Tomáše Petráčka. Došlo k tomu poté, co kritizoval konzervativní spolek Aliance pro rodinu, děkan Vojtěch Novotný ale výpověď zdůvodnil úsporami. Králíčková ale nyní uvedla, že interní audit nařídila i kvůli dalším podnětům a stížnostem, které na vedení Katolické teologické fakulty dostala.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 15:41|

Univerzity evidují testy napsané umělou inteligencí. Čekejte víc ústních zkoušek, varují studenty

Namísto psaní testů na počítači vyžaduje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze po svých studentech, aby se vrátili k tužce a papíru. Je to součást boje školy proti podvádění za pomocí umělé inteligence, neboť studenti některých předmětů až polovinu testů zfalšovali pomocí AI. S podobnými problémy se potýkají i další české univerzity. Namísto psaných zkoušek proto pro nový akademický rok zavedou třeba častější ústní testování. Nové prohřešky studentů souvisejí s rozmachem ChatGPT – počítačového jazykového modulu schopného vypracovat text na jakékoli téma.
2. 9. 2023|

V Karlovarském kraji by měla vzniknout vysoká škola, která zapojí firmy do výuky

Polytechnické vzdělávání v Karlovarském kraji by mohlo začít fungovat od školního roku 2025/2026. Odhadli to v úterý při podpisu memoranda o spolupráci na přípravě nového typu vysokoškolského vzdělání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) a ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Memorandum podepsal i prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Zdeněk Zajíček. Právě na spolupráci s firmami by měla být plánovaná forma vysokoškolského vzdělání neuniverzitního typu založena.
29. 8. 2023|

Je to reakce na dlouhodobá veřejná vystoupení, uvedl rektor k odvolání děkana Ševčíka. Ten odmítá, že by fakultu poškozoval

Není to reakce na jeden či dva body, ale na dlouhodobý průběh. Některá veřejná vystoupení děkana Miroslava Ševčíka vzbuzovala negativní reakce a já jsem mu to vytýkal, uvedl v pořadu 90' ČT24 rektor VŠE Petr Dvořák. Zdůraznil, že nejde o názory, ale o formu a způsob, kde jsou pronášeny, což na školu hází negativní světlo. Ševčík v pořadu uvedl, že velmi silnou roli hrají média, která o něm šíří nepravdivé informace. Odmítl, že by poškozoval zájmy vysoké školy a zmínil, že petici proti jeho odvolání podepsalo desetkrát více lidí než pro jeho odvolání. Už dříve uvedl, že je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
27. 6. 2023|

Laureátkou prvního ročníku Ceny vlády je Barbora Šmahlíková z VUT v Brně

Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2022 převzala Barbora Šmahlíková z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Laureátce ji ve čtvrtek předala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v Hrzánském paláci v Praze. Cena se udělovala poprvé, Šmahlíková ji získala za přínos v oblasti vývoje algoritmů, takzvaných omega automatů.
8. 6. 2023|

MENDELU má zpět dva doktorské programy. Vrtělo se psem, ale dopadlo to dobře, řekla Nerudová

Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) z procesních důvodu zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o odebrání dvou doktorských programů Mendelově univerzitě v Brně. Rozhodnutí se týkalo studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF). Na Twitteru o rozhodnutí komise informoval předseda akreditačního úřadu Robert Plaga. „Předmětem odvolání nebylo odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách, které je pravomocné od 15. března,“ dodal. Bývalá rektorka školy Danuše Nerudová rozhodnutí uvítala.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:23|