TÉMA

Dick Cheney

Kritičku Trumpa Cheneyovou odvolali republikáni z vysoké stranické funkce

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů ve středu odvolali kongresmanku Liz Cheneyovou, ostrou kritičku bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ze třetí nejvyšší funkce ve stranické sněmovní hierarchii. S odkazem na vyjádření některých zákonodárců o tom informovala americká média.
12. 5. 2021|

Republikánka Cheneyová bude čelit dalšímu pokusu o odvolání. Straníci jí vyčítají kritiku Trumpa

Nejvýše postavená republikánka ve Sněmovně reprezentantů a trojka ve stranické hierarchii Liz Cheneyová bude ve středu čelit dalšímu návrhu na odvolání z funkce předsedkyně republikánské konference (šéfka stranického klubu). Spolustraníkům se nelíbí, že patří k hlasitým kritikům bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který si ve straně i půl roku od voleb udržuje stále velký vliv. Na pozadí jejího případu se tak odehrává spor o budoucí směřování republikánů.
11. 5. 2021|

USA v Guantánamu ohýbají právo už téměř 20 let. Mučení zajatců řeší čtvrtý americký prezident

Ve zdech detenčních center v Guantánamu umírali lidé, mezinárodní právo i americké hodnoty. Ohýbání pravidel a mučení neobviněných vězňů ve jménu války proti terorismu odstartovalo na americké vojenské základně na Kubě před takřka dvaceti lety. S krvavým a temným dědictvím se musí vypořádávat už čtvrtý americký prezident. Joe Biden osm let sledoval snahy Baracka Obamy o zavření takzvaného Gitma i jejich selhání. Nyní má šanci ohavnou kapitolu vojenské základny uzavřít sám.
26. 1. 2021|

„Jo, mám to.“ Christian Bale se proměnil ve viceprezidenta Cheneyho

Ve Spojených státech měl o vánočních svátcích premiéru snímek Vice. Životopisný film sleduje Dicka Cheneyho, amerického viceprezidenta ve vládě George Bushe mladšího. Scenárista a režisér filmu Adam McKay na sebe už dřív upozornil snímkem Sázka na nejistotu o ekonomické krizi roku 2008, za nějž získal Oscara.
2. 1. 2019|