TÉMA

Jeremy Hunt

Karel III. poprvé přečetl tradiční projev v parlamentu

Britský král Karel III. v úterý poprvé v roli panovníka slavnostně zahájil nové zasedací období parlamentu, přičemž nastínil legislativní program vlády. Konzervativní premiér Rishi Sunak a jeho kabinet se chtějí zaměřit na oživení ekonomiky po propadu způsobeném pandemií covidu-19 a plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajině. Zákonodárci mimo to chtějí zpřísnit tresty za znásilnění či postupně zvýšit minimální věk pro nákup cigaret.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 16:52|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Sunak poprvé čelil interpelacím. Hájil ministryni, která před týdnem rezignovala kvůli porušení etiky

Nový britský premiér Rishi Sunak v Dolní sněmovně poprvé odpovídal poslancům jako ministerský předseda. Značnou část interpelací strávil obhajováním svého rozhodnutí jmenovat Suellu Bravermanovou ministryní vnitra poté, co před týdnem rezignovala. V novém kabinetu se mísí Sunakovi spojenci se zkušenými ministry z vlád Liz Trussové a Borise Johnsona. Vláda odložila oznámení napjatě očekávaného programu ozdravení veřejných financí země na polovinu listopadu, tedy o dva a půl týdne později, než bylo původně plánováno.
26. 10. 2022|

V čele britské vlády stanul Sunak. Finance, diplomacii i obranu povedou stejní ministři

Král Karel III. jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak zvítězil ve vnitrostranickém klání o post nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou. James Cleverly zůstane ministrem zahraničí v nové Sunakově vládě. V čele obrany setrvá Ben Wallace a finance nadále povede Jeremy Hunt.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 18:41|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které znepokojily trhy

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt. Libra po jeho oznámení posiluje vůči dolaru, výnosy vládních dluhopisů naopak oslabují.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:53|

Británie potřebuje podle nového ministra financí stabilitu a Trussová čas

Nový britský ministr financí Jeremy Hunt v rozhovoru pro BBC řekl, že Británie potřebuje stabilitu a konzervativní premiérka Liz Trussová čas. Pozice Trussové je otřesená kvůli zmatkům v ekonomických plánech její vlády. Hunt připustil, že se Britové budou muset připravit na to, že se některé daně zvýší. Trussová v pátek z funkce šéfa resortu financí odvolala Kwasiho Kwartenga.
15. 10. 2022|

Trussová vyměnila ministra financí a oznámila částečné zrušení ekonomických plánů

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkce ministra financí Kwasiho Kwartenga, jeho nástupcem se stal Jeremy Hunt. Trussová také oznámila, že se již dále nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem, o kterém rozhodla předchozí vláda. Částečně tak slevila ze svých kontroverzních ekonomických plánů, které britská média nazývají „minirozpočtem“ a které otřásly důvěrou voličů, konzervativních poslanců i finančních trhů.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 17:26|

O post nového lídra britské Konzervativní strany se utká osmička kandidátů

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.
12. 7. 2022|
Brexit

Z redakce až do premiérského křesla. Kdo je zarputilý bojovník za brexit Boris Johnson?

Ačkoli ho dříve média někdy titulovala „klaunem“, Boris Johnson se chce do historie zapsat jinak. Do Downing Street přišel s jasnou misí: splnit to, co jeho předchůdkyně nedokázala, vyvést Británii z Evropské unie. A to i za cenu tvrdého brexitu. Někdejší londýnský starosta a ministr zahraničí v parlamentu sice hned zpočátku narazil. Slibu, že Britové odejdou do 31. října, chce ale dostát. A jak říkají jeho spolupracovníci, i za cenu případné rezignace.
23. 7. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 19:56|

Johnson spustil vládní revoluci. Změny se dotkly 17 lidí, kabinet dostal úkol završit brexit

Nový britský premiér po nástupu do čela vlády neotálel a spustil to, co server Politico nazval „prvním dnem revoluce Borise Johnsona“. Výměna se týká celkem 17 ministrů a členů širšího kabinetu, někteří rezignovali sami, jiné odstranil sám Johnson. Ten označil za hlavní úkol své vlády dokončit proces brexitu. Diplomacii vede nově Dominic Raab, šéfem financí je Sajid Javid a ministrem pro brexit zůstává Stephen Barclay. Opozici se změny ve vládě nelíbí a žádá nové volby.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:54|

Z EU odejdeme koncem října. Vyjednám novou a lepší dohodu, slíbil britský premiér Johnson

Boris Johnson, který ve středu převzal funkci britského premiéra, ve svém prvním projevu slíbil, že země opustí Evropskou unii k 31. říjnu. Věří, že se mu podaří v 99 dnech, které do tohoto data zbývají, vyjednat novou brexitovou dohodu. I tak by se ale měla země připravit na odchod bez dohody. Kdo vsadil proti Velké Británii, prohraje, ujistil Johnson před premiérským sídlem v Downing Street 10.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 20:48|

Britským premiérem bude Johnson. Chce dokončit brexit, sjednotit zemi a porazit labouristy

Novým lídrem britské vládní Konzervativní strany se stal Boris Johnson. Ve středu se stane také premiérem Spojeného království. Ve vnitrostranických volbách získal 92 tisíc hlasů, jeho konkurent Jeremy Hunt jich dostal 47 tisíc. Johnson chce především dokončit proces vystoupení z Evropské unie, přičemž nevyloučil ani odchod bez dohody.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 17:27|
90' ČT24

Pro Američany není Perský záliv prioritou. Velká invaze do Íránu se nechystá, míní analytici

Výbušná situace v Hormuzském průlivu nehrozí v nejbližší době přerůst v otevřený vojenský konflikt mezi Spojenými státy a Íránem, uvedl v Devadesátce ČT24 analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Petr Boháček. Pro USA, které jsou energeticky nezávislé, totiž není ropa z Blízkého východu záležitostí číslo jedna. „Nedovedu si představit, že by šli do velkého konfliktu jen kvůli pár sabotážím,“ říká Boháček po několika napadeních ropných tankerů, které Spojené státy připsaly právě Íránu.
23. 7. 2019|

Šéf britské diplomacie chce evropskou misi, která ochrání Hormuzský průliv. Zadržení tankeru Íránem označil za pirátství

Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt vyzval Teherán, aby okamžitě propustil britský tanker Stena Impero. Pokud se Írán vydá na tuto „nebezpečnou cestu“, Západ navýší svou vojenskou přítomnost na Blízkém východě, varoval. Hunt chce vytvořit evropskou misi na ochranu plavby Hormuzským průlivem. Plavidlo zadržely v pátek revoluční gardy v Hormuzském průlivu. Podle Londýna tím porušily námořní právo. Mluvčí íránské vlády naopak trvá na tom, že zásah byl zákonný. Hunt ale zdůraznil, že pokud jde o svobodu plavby, kompromisy nepřicházejí v úvahu.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 23:25|

V Británii skončila volba nového premiéra. Jeho úkolem bude hlavně dokončit brexit

V Británii v pondělí odpoledne po více než měsíci skončil proces výběru nového předsedy vládní Konzervativní strany, který se automaticky stane premiérem. Jeho jméno se veřejnost dozví v úterý ráno, funkci převezme ve středu. Nástupce Theresy Mayové, která na počátku června v čele strany skončila kvůli neúspěchu své brexitové strategie, se stane buď ministr zahraničí Jeremy Hunt, nebo jeho předchůdce ve funkci Boris Johnson.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 20:48|

„Potvrďte, že nechcete nezákonně vstoupit na palubu,“ říkají na nahrávce Britové íránským gardám

Všech 23 členů posádky britského tankeru Stena Impero, který v pátek zadržel Írán, je v pořádku. Podle agentury Reuters to v íránské televizi řekl šéf úřadu spravujícího přístavy v provincii Hormozgán Alláhmorád Afifipúr. Náměstek britského ministra obrany Tobias Ellwood pak v televizi Sky News prohlásil, že Londýn zvažuje sérii možností, jak na jednání Teheránu reagovat. List The Daily Telegraph píše, že se připravuje zavedení diplomatických a ekonomických sankcí vůči Íránu, nejspíš i zmrazení účtů.
21. 7. 2019Aktualizováno21. 7. 2019, 22:10|

Britský ministr financí Hammond odstoupí. Nesouhlasí s Johnsonem a brexitem bez dohody

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC prohlásil, že tak učiní před tím, než ho odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.
21. 7. 2019Aktualizováno21. 7. 2019, 17:38|

Británie: Írán zadržel v Hormuzském průlivu dva tankery, z toho jeden plující pod britskou vlajkou

Írán v pátek zadržel v Hormuzském průlivu dva ropné tankery, jeden z nich plul pod britskou vlajkou a druhý pod vlajkou Libérie. Oznámil to britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, podle něhož jsou mezi posádkami tankerů lidé různých národností, Britové ale ne. Hunt tak potvrdil dřívější oznámení Íránu, který uvedl, že zadržel tanker plující pod britskou vlajkou, protože v průlivu porušil předpisy a ignoroval několik varování.  Zadržení druhého tankeru Teherán popírá, uvedla íránská agentura Tasním, podle dalších zdrojů byl propuštěn.
19. 7. 2019Aktualizováno20. 7. 2019, 07:10|
Brexit

Britský parlament se udržel ve hře o brexit. Nová vláda to bude mít s odchodem bez dohody těžší

Britský parlament zkomplikoval budoucí vládě prosazení odchodu z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Zákonodárci se obávali, že nový premiér se je pokusí obejít, což nyní výrazně ztížili, když rozhodli, že jejich schůze potrvá až do konce října. Opatření může být nepříjemné především pro Borise Johnsona, který je považován za favorita klání o funkci lídra vládní Konzervativní strany, a tím zároveň o křeslo premiéra.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 17:39|

EU chce zachránit dohodu s Íránem. Všechny kroky Teheránu lze ještě vrátit, věří Mogheriniová

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se shodli, že nedávné íránské kroky neznamenají porušení celé jaderné smlouvy Teheránu se světovými mocnostmi. Všechny tyto kroky je možné zvrátit, uvedla po jednání v Bruselu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Mluvčí íránské organizace pro jadernou energii zopakoval, že pokud evropští signatáři nesplní své povinnosti, přestane Írán dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal.
15. 7. 2019Aktualizováno15. 7. 2019, 21:03|

Londýn chce po Íránu ujištění, že zadržený tanker s ropou nezamíří do Sýrie

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v sobotu mluvil se svým íránským protějškem o kauze íránského tankeru zadržovaného na Gibraltaru. Londýn podle něj usnadní uvolnění tankeru, jestliže dostane od Teheránu záruky, že plavidlo nezamíří do Sýrie. Tím by totiž porušovalo sankce vůči této válkou zmítané zemi. Mohammad Džavád Zaríf prý Hunta ujistil, že Írán chce záležitost vyřešit a nesnaží se o eskalaci napětí.
13. 7. 2019|
Brexit

Brexit se podle Hunta nemusí do konce října stihnout. Johnson další odklad vylučuje

Spojené království má do 31. října opustit Evropskou unii. Podle ministra zahraničí a kandidáta na premiéra Jeremyho Hunta ale může být odložen i tento termín. Řekl to v debatě BBC. Oproti tomu jeho protikandidát ve volbě nového šéfa konzervativců Boris Johnson trvá na odchodu ke konci října.
13. 7. 2019|

Brexit bude v říjnu, věří Hunt s Johnsonem. Podceňujete riziko tvrdého rozvodu, opřel se do rivala šéf diplomacie

Značná část ostře sledované televizní debaty kandidátů na post šéfa britské Konzervativní strany se točila kolem brexitu. Favorit Boris Johnson odmítl říct, zda rezignuje, pokud se mu nepodaří vyvést Brity z Evropské unie do konce října. Zatímco Jeremy Hunt vyloučil, že by mohl obejít parlament a snažit se prosadit odchod bez dohody, Johnson si chce nechat všechny možnosti na stole.
9. 7. 2019Aktualizováno9. 7. 2019, 22:39|