TÉMA

Macao

Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 10:16|

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

V čínské turistické oblasti se objevil covid-19, desítky tisíc turistů skončily v uzávěře

Čínský ostrov Chaj-nan nařídil uzávěru v dalších městech v reakci na stoupající počet případů nákazy koronavirem v této turisty hojně vyhledávané oblasti. Už v neděli uvázlo více než 80 tisíc turistů v oblíbeném čínském přímořském letovisku San-ja, když úřady kvůli šíření nemoci město uzavřely. Jak informovala agentura Reuters, nově platí uzávěra v dalších městech včetně Chaj-kchou, ostrovního správního centra. Hongkongské úřady se naproti tomu rozhodly zkrátit nynější sedmidenní karanténu pro lidí přijíždějící z ciziny na tři dny.
8. 8. 2022|

Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 17:50|

Z Macaa učinil druhé Las Vegas, Stanley Ho se narodil před sto lety

Před sto lety se narodil hongkongský podnikatel Stanley Ho. Jeho miliardové bohatství bylo úzce provázáno s Macaem, které se během dvacátého století stalo z malého rybářského města centrem bohatství a hazardu. K miliardovému majetku se dostal díky státem garantovanému monopolu na provozování kasin, která změnila region navždy. Macao tak, co se týče hazardu, předstihlo i americké Las Vegas a řadí se k nejvíce rozvinutým územím světa. Ho zemřel v květnu loňského roku v 98 letech.
25. 11. 2021|

Hongkong otevřel propekingským politikům cestu k vládě, změnil volební zákon

Hongkongský parlament ve čtvrtek schválil změnu volebního zákona, která zajistí, že tomuto poloautonomnímu čínskému území budou vládnout téměř výhradně politici věrní Pekingu. Zatímco podle dosavadních pravidel polovinu ze sedmdesáti místních poslanců volili přímo občané, tu druhou naopak jmenovaly zájmové skupiny tradičně nakloněné Číně. Nyní bude počet křesel navýšen na devadesát, z nichž voliči budou vybírat jen dvacet a propekingská uskupení třicet.
27. 5. 2021|

Peking upevňuje nadvládu nad Hongkongem. Funkce v úřadech mají zastávat jen lidé oddaní straně

V Pekingu během pátku začalo plenární zasedání tamního parlamentu, takzvané Všečínské shromáždění lidových zástupců. Ještě předtím byl ve čtvrtek předestřen plán pro to, aby volené úřady v Hongkongu mohli zastávat pouze „patrioti“, kteří by byli loajální vládnoucí komunistické straně, píše britský deník The Guardian. Plán posléze na zasedání parlamentu potvrdil místopředseda stálého výboru Wang Čchen.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 22:28|

Čína se chce pomstít za americké sankce. Uvalí vlastní na některé činitele z USA

Držitelé amerických diplomatických pasů již nebudou osvobozeni od vízové povinnosti při vstupu do Hongkongu a Macaa, které jsou poloautonomními územími Číny. Na čtvrteční tiskové konferenci to podle agentury Reuters oznámila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. Spojené státy v pondělí uvalily finanční a cestovní sankce na čtrnáct čínských představitelů, kteří se podíleli na přijetí nového bezpečnostního zákona pro Hongkong a na rozhodnutí zbavit funkce čtveřici opozičních hongkongských poslanců.
10. 12. 2020|

Do vod u Hongkongu se vracejí delfíni, covid-19 totiž vyhnal lodě

Ve vodách mezi Hongkongem a Macaem se prohání výrazně více delfínů, než se do nich odvážilo dříve. Troufají si tam, protože pandemie onemocnění covid-19 omezila lodní dopravu, rušné vody jsou tak klidnější a ke kytovcům přívětivější. Od března se počet delfínů v oblasti zvýšil o třicet procent.
17. 9. 2020|

Trump podepsal protičínské sankce. USA přestanou Hongkongu připisovat zvláštní status

Spojené státy přestanou připisovat Hongkongu zvláštní status, americký prezident Donald Trump nařídil, aby Washington k poloautonomnímu čínskému regionu přistupoval jako ke zbytku pevninské Číny. Bílý dům tak reaguje na přijetí nového bezpečnostního zákona pro Hongkong, který prosadil Peking. Trump zároveň podepsal zákon, který uvaluje sankce na banky spolupracující s čínskými představiteli, kteří se podíleli na přijetí této normy. Peking mezitím pohrozil vlastními sankcemi proti USA.
15. 7. 2020|

Itálie má přes třicet tisíc obětí, EK chce nechat vnější hranice Unie zavřené do poloviny června

Itálie se stala třetí zemí světa, kde počet obětí koronaviru přesáhl třicet tisíc, Velká Británie eviduje téměř o sto více obětí než ve čtvrtek. Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU o měsíc do 15. června. Šestý den po sobě přesáhl počet nových případů nákazy koronavirem v Rusku deset tisíc, podobný počet nových pacientů hlásí druhý den po sobě Brazílie. Organizace spojených národů varovala v souvislosti s pandemií před „tsunami nenávisti“.
8. 5. 2020Aktualizováno8. 5. 2020, 20:29|

Španělský premiér chce prodloužit nouzový stav, varuje před chaosem a druhou vlnou pandemie

Ve Spojených státech zemřelo za minulý den kvůli koronaviru 1015 lidí, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse s tím, že jde o nejnižší denní přírůstek za měsíc. Velká Británie má podle tamních statistiků nejvíc obětí v Evropě. V Německu stoupl počet nakažených i mrtvých, dlouhodobě tam ale počet nově registrovaných infekcí výrazně klesá. Bavorsko oznámilo, že od pondělí otevře všechny obchody, během května pak i restaurace a hotely a do škol a školek se začnou vracet děti. Evropská komise se obává, že kvůli pandemii v zemích EU narostou sociální rozdíly.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 21:28|

Fond pro oživení evropských ekonomik se má spustit v lednu. Počet obětí v USA překonal válku ve Vietnamu

Fond pro oživení evropských ekonomik, které postihla pandemie koronaviru, by měl být k dispozici začátkem příštího roku společně s příštím sedmiletým rozpočtem Evropské unie (EU). Členské země by měly dostávat pomoc ve formě půjček, grantů či finančních záruk, které by měly být v rámci plánu obnovy vyvážené. V USA už v souvislosti s koronavirem zemřelo více lidí, než jaký byl počet amerických obětí války ve Vietnamu, kde padlo 58 318 Američanů. List The New York Times ale ve středu napsal, že celkový počet obětí v USA může být mnohem vyšší.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 20:15|

Lidé smějí poprvé od konce ledna opustit Wu-chan, Johnson zůstává na jednotce intenzivní péče

V čínském městě Wu-chan, kde se v prosinci loňského roku koronavirus prvně objevil a odkud se rozšířil do světa, končí uzávěra. Obyvatelé smějí město opustit poprvé od konce ledna. Izrael zavede povinné nošení roušek a zakáže cestování. Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách kvůli koronaviru nouzový stav. Britský premiér Boris Johnson zůstává kvůli onemocnění COVID-19 na jednotce intenzivní péče. Americký stát New York eviduje víc nakažených než Itálie.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 22:33|

Ve Francii pomohl přetíženým nemocnicím rychlovlak. Americký Senát schválil podporu ekonomiky

Speciálně vypravený francouzský rychlovlak TGV převezl ze Štrasburku dvacet pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19 do nemocnic na západě země, které nejsou tak vytížené jako zařízení na východě Francie, kde je ohnisko epidemie. Španělsko kvůli pokračujícímu nárůstu nemocných i obětí prodlužuje stav nouze, výrazné omezení pohybu lidí tam bude platit do 11. dubna. Americký Senát v reakci na pandemii koronaviru schválil rekordní finanční balík na podporu ekonomiky v hodnotě 2,2 bilionu dolarů (55,2 bilionu korun). Podle propočtů agentury AP už celosvětový počet registrovaných nakažených přesáhl půl milionu.
26. 3. 2020Aktualizováno26. 3. 2020, 23:59|

V Itálii zemřelo za den téměř osm set lidí s koronavirem. Kuba se uzavírá cizincům, Kyjev zastaví MHD

V Itálii zemřelo za jediný den 793 pacientů nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Ve Španělsku přibylo přes tři sta obětí, v Německu přesáhl počet nakažených dvacet tisíc. Zatím nejvyšší nárůst nakažených za jeden den hlásí Slovensko. Kuba oznámila, že se kvůli šíření infekce na měsíc uzavře cizincům. Ukrajinská metropole Kyjev zastaví veškerou městskou hromadnou dopravu.
21. 3. 2020Aktualizováno21. 3. 2020, 23:09|

Německo a Francie hlásí tisíc nakažených. Podle Kurze je otázkou času, než opatření podobná těm italským přijmou další země

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 109 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Zatímco v Číně epidemie zpomaluje, Itálie dala do karantény 16 milionů lidí, v Německu i Francii je už více než tisíc nakažených. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze je jen otázku času, než k podobně přísným opatřením, jako jsou ta italská, přistoupí i další země EU.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 22:02|

Italská vláda chce kvůli koronaviru uzavřít celou Lombardii a dalších 11 provincií

Italská vláda se chystá přijmout nová opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronaviru v zemi. Podle agentury Reuters bude na celou Lombardii a dalších jedenáct nejhůře postižených oblastí včetně Benátek či Modeny uvalena karanténa. Počet obětí koronaviru v Itálii během soboty vzrostl na 233, během posledních 24 hodin si nemoc COVID-19 vyžádala 36 životů. Italské úřady registrují 5883 nemocných, což je o 1247 případů víc než v pátek.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 23:27|

Počet nakažených koronavirem ve světě přesáhl sto tisíc. První případ hlásí Slovensko

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než sto tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Nový koronavirus se už rozšířil do více než osmdesáti zemí, v pátek potvrdilo svého prvního nakaženého i Slovensko. První případ nákazy zaznamenaly také Srbsko či Vatikán. Rakousko zavádí namátkové zdravotní prohlídky na hranicích s Itálií.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 23:22|

Itálie zavře kvůli koronaviru všechny školy, sportovní akce budou měsíc bez diváků

Italská vláda ve čtvrtek zavře kvůli koronaviru všechny školy a univerzity. Počet obětí nemoci COVID-19 v zemi vzrostl na 107, jsou zde také více než tři tisíce nemocných. Italský premiér už vyjádřil obavu z přetížení celého zdravotnického systému. První případ nákazy ve středu ohlásilo Polsko, dva případy Maďarsko, dalších více než padesát nemocných přibylo v Německu. Jižní Korea pak hlásí 516 dalších případů.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 20:16|

Další desítky obětí koronaviru v Číně a Íránu, nákaza se šíří do dalších zemí v Asii

Počet obětí koronaviru v íránském městě Kom stoupl z dvanácti na padesát. Uvádí to polooficiální agentura ILNA. Státní média nadále informují o dvanácti obětech. Čína jich oznámila dalších sto padesát. Celkem už tak v pevninské části země podlehlo nákaze 2592 lidí. První případy zaznamenaly Bahrajn, Kuvajt a Afghánistán.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:31|

Írán hlásí první dvě oběti koronaviru, růst počtu nakažených v Číně zpomaluje

Dva lidé zemřeli v nemocnici v íránském městě Kom na nákazu koronavirem. Informovala o tom agentura Mehr s odvoláním na místní lékaře. V Číně počet obětí nemoci Covid-19 přesáhl hranici dvou tisíc, druhého mrtvého na svém území hlásí Hongkong. Nakažených je 74 tisíc lidí. Počet nových případů klesl druhý den v řadě a je nejnižší od 29. ledna.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 17:12|

Koronaviru podlehl ředitel wuchanské nemocnice, Rusko zakáže do země vstup Číňanům

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo k pondělní půlnoci již 1868 lidí včetně ředitele nemocnice ve Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Nakažených je přes dvaasedmdesát tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Z obavy před šířením nákazy Rusko od čtvrtka zakáže do země vstup čínským občanům. Oznámilo to ruské ministerstvo zdravotnictví.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 19:35|

V Jokohamě začala z lodi v karanténě evakuace Američanů. Čtyřicet z nich se nakazilo koronavirem

Z výletní lodi Diamond Princess, která od počátku února kotví v karanténě v přístavu japonského města Jokohama se 355 nakaženými novým koronavirem na palubě, začalo vyloďování Američanů, oznámila agentura AFP. Server BBC News s odvoláním na americké úřady uvedl, že z téměř čtyř stovek Američanů na výletní lodi se čtyři desítky koronavirem nakazily. Léčit se budou v Japonsku. Šíření nákazy pokračuje v pevninské Číně i v Japonsku a Tchaj-wan oznámil první úmrtí – koronaviru podlehl muž kolem šedesáti let.
16. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 20:58|