TÉMA

Senát Parlamentu ČR

Advokát Hulmák se může stát ústavním soudcem, odsouhlasil Senát

Advokát Milan Hulmák se bude moci stát novým ústavním soudcem. Senát s jeho jmenováním souhlasil tak, jak mu to doporučily jeho výbory. Hulmák obsadí místo po Jiřím Zemánkovi, patnáctičlenný tým ústavních soudců poté bude znovu kompletní. Podle prezidenta Petra Pavla učinil Senát schválením Hulmákovy kandidatury další krok k naplnění vize vysoce kompetentního, složením různorodého a hodnotově pevného Ústavního soudu.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 21:58|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Stávková pohotovost je velkou ranou pro české zdravotnictví, uvedl Juchelka

Stávková pohotovost ohledně odmítnutí návrhu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odbory je velkou ranou pro české zdravotnictví, řekl v Interview ČT24 poslanec Aleš Juchelka (ANO). Považuje za nutné začít měnit systémy ohledně zaměstnávání náročnějších profesí. Popsal také jednání opozičních politiků s prezidentem Petrem Pavlem o konsolidačním balíčku a budoucnosti penzí v Česku.
22. 11. 2023|

Polská policie zadržela Tomáše Čermáka

Polští policisté během úterý zadrželi hledaného Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Na síti X to oznámila česká policie. Muž se vyhýbal nástupu k výkonu trestu, byl na něho vydán mezinárodní zatykač.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:27|

Schwarzenberga uctí čimelická mše, parlament i Černínský palác připravily kondolenční knihy

Ministerstvo zahraničí v pondělí odpoledne vystavilo kondolenční knihu k úmrtí bývalého ministra Karla Schwarzenberga, k dispozici bude ještě v úterý a ve středu. Připojit svůj podpis přislo asi čtyřicet lidí, mezi nimi i papežský nuncius a řada velvyslanců. Od pondělního odpoledne je kondolenční kniha přístupná také v Poslanecké sněmovně. Schwarzenberga, který zemřel o víkendu ve věku 85 let, vzpomenou i jihočeské Čimelice, kde prožil dětství.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:43|

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Školské odbory avizovaly celodenní výstražnou stávku

Školské odbory rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná. Po rozšířeném jednání předsednictva odborů to oznámila místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jim vzkázal, že dále hledá možnosti k posílení rozpočtu, a nabídl další jednání.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 22:58|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa, nad památníkem přelétly gripeny

Česko si v sobotu připomíná 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. U Národního památníku v Praze na Vítkově si událost připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen. Prezident později během dne jmenoval nové generály a poprvé také bude předávat na Pražském hradě státní vyznamenání.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 15:41|

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun

Poslanecká sněmovna v pátek schválila zvýšení rodičovského příspěvku, který tak zřejmě od ledna vzroste o padesát tisíc korun na 350 tisíc. Má se to týkat jen dětí, které se narodí od začátku příštího roku. Zákonodárci na pátečním jednání schválili také novelu ústavního zákona, která stanoví pevný termín pro komunální, krajské a senátní volby.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 22:38|

Pavel přijal šéfa ukrajinského parlamentu Stefančuka

Prezident Petr Pavel ve středu na Pražském hradě přijal předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na webu to uvedl komunikační odbor Hradu. Stefančuk se v Praze během úterý zúčastnil druhého parlamentního summitu takzvané Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Pavel při příležitosti summitu uspořádal v pondělí večeři, akce se zúčastnily čtyři desítky zástupců zemí z celého světa.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 14:26|

Zpochybňování rozhodnutí Nejvyššího soudu podkopává právní stát, upozornili soudci

Soudcovská unie vyjádřila v souvislosti s hodnocením kandidatury Pavla Simona na post ústavního soudce znepokojení nad politickým zpochybňováním konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle ní to podkopává důvěru v principy právního státu. Stavovské sdružení to uvedlo v prohlášení, které zveřejnilo ve středu.
12. 10. 2023|

Hledaný dezinformátor Čermák se obrátil na Nejvyšší soud

Tomáš Čermák, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač, podal k Nejvyššímu soudu dovolání kvůli trestu, který mu byl vyměřen za výzvy k útoku na politiky. ČT to potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová. Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.
11. 10. 2023|

Parlament plánuje škrty ve svém provozu, nabízí se omezení zahraničních cest

Parlament připravuje milionové úspory na svém provozu. Poslanci, senátoři i zaměstnanci obou komor třeba omezí zahraniční cesty. Sníží se i náhrady zákonodárců. Více škrtů plánuje Poslanecká sněmovna. Začíná propouštěním – v první vlně od 1. října údajně zruší sedm úvazků, minimálně další tři od nového roku.
1. 10. 2023|

Senát si připomněl mnichovskou dohodu. Její podpis nese zásadní odkaz pro současnost, uvedl Vystrčil

Výročí podpisu mnichovské dohody nese zásadní a důležitý odkaz pro současnost, uvedl při setkání k 85. výročí dohody o postoupení pohraničních území Československa Německu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj je třeba klást si otázky, zda jsou Češi schopni nevykládat si historii tak, jak se zrovna hodí, zda jsou v současnosti schopni čelit politice ústupků a zda jsou schopni čerpat z chyb minulosti, přiznat si je a neopakovat je.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 16:03|

Vystrčil udělil medaili podnikateli Dědkovi i knězi a filozofovi Halíkovi. Celkem ocenil sedmnáct lidí

Mecenáš, podnikatel a organizátor pomoci pro Ukrajinu Dalibor Dědek, kněz Tomáš Halík, fotograf Jindřich Štreit nebo moderátor a popularizátor vědy Daniel Stach patří mezi osobnosti, které letos obdržely Stříbrnou medaili předsedy Senátu z rukou šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS).
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 18:32|

Senátní ústavní komise nedokázala schválit přijetí Istanbulské úmluvy. Hlasování znemožnili odpůrci dokumentu

Zastánci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (takzvané Istanbulské úmluvy) nedokázali prosadit, aby senátní ústavní komise doporučila ratifikaci tohoto dokumentu. Hlasování znemožnili odpůrci úmluvy, většina před rozhodováním opustila jednací místnost. Zamítnutí ratifikace ani jeden z nich komisi nenavrhoval. Do návrhu programu schůze 18. října organizační výbor horní parlamentní komory úmluvu nezařadil.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:18|

Baxa slibuje rychlé projednání stížností kvůli změnám v důchodech

O snížení červnové valorizace důchodů, kterou napadli poslanci hnutí ANO, by mohl Ústavní soud rozhodnout v řádu měsíců. Předseda instituce Josef Baxa to řekl České televizi. Termín podle něj zatím stanovený nebyl, soud si ale uvědomuje důležitost věci. Obecně by pak podle něj bylo vhodné, aby Ústavní soud podobné zásadní případy projednával veřejně. Slibuje si od toho větší srozumitelnost a přesvědčivost rozhodování.
15. 9. 2023|

Prezident navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona, soudce a předsedu senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Pavel je přesvědčen, že Simon splňuje odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu (ÚS). Senát má na posouzení nominace 60 dnů.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 16:54|

Studoval Newtona, šířil samizdat a zakládal Slezskou univerzitu. Profesor Černohorský slaví sto let

První rektor Slezské univerzity Martin Černohorský se 31. srpna dožívá sta let. Jako fyzik se zabýval především vlastnostmi kovů a jeho profesní život je spojen nejen s univerzitou v Opavě, o jejíž založení se zasloužil, ale především s Masarykovou univerzitou v Brně. V neposlední řadě byl i organizátorem vědeckého a veřejného života. Stál také u zrodu České konference rektorů a byl jejím prvním kancléřem.
31. 8. 2023|

„Je to rezignace, která zachrání politickou reprezentaci,“ řekl Nacher k odstoupení Stiborka z čela IKEM

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher v Událostech, komentářích označil rezignaci šéfa IKEM Michala Stiborka obviněného novináři z nekalého finančního byznysu za podivnou. Politologa z Katedry politologie Západočeské univerzity v Plzni Přemysla Rosůlka nejvíc překvapilo to, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zpočátku Stiborka hájil. Válkova pozice je podle něj oslabená. Debata se věnovala i setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým. Zástupci ODS, TOP 09 ani Pirátů pozvání do debaty nepřijali.
19. 8. 2023|

Důvěra ve vládu klesla. Pavlovi věří 58 procent veřejnosti, ukázal průzkum CVVM

Prezidentu Petru Pavlovi věří 58 procent lidí. Důvěra v něj tak zůstala stejná jako v předchozím průzkumu z dubna a května. Ostatní ústavní instituce si ale pohoršily – nejvíce vláda a sněmovna. V obou případech to byl pokles o sedm procentních bodů na 25 procent. Lidé dál nejvíce důvěřují starostům a obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 18:25|

Premiér Fiala podepsal obrannou smlouvu s USA, završil tak ratifikaci

Premiér Petr Fiala (ODS) připojil svůj podpis pod smlouvu o obranné spolupráci se Spojenými státy. Na sociální síti X napsal, že tak právě dokončil ratifikaci dohody. Strakova akademie následně informovala, že smlouva vstoupí v platnost 30 dnů po potvrzující nótě Spojených států. Už 1. srpna dohodu podepsal prezident Petr Pavel.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 12:37|

Mosambický prezident jednal s Rakušanem či Pekarovou Adamovou, navštívil Brno

Především o vzájemných vztazích a spolupráci v průmyslu jednal v Poslanecké sněmovně s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mosambický prezident Filipe Nyusi. Podle Pekarové Adamové má česká strana zájem například o tamní zemní plyn. Do sněmovny dorazil Nyusi po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Po setkání ve sněmovně zamířil Nyusi do Senátu, kde s jeho místopředsedou Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně. Odpoledne navštívil Brno, kde v osmdesátých letech studoval.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:15|