TÉMA

Sbírka

Zdravotní stav malého Martina se zlepšuje. Jeho rodiče chtějí pomoci i dalším, jednají s resortem zdravotnictví

Zdravotní stav vážně nemocného Martina Zatloukala, který 1. února podstoupil ve Francii genovou terapii, se stále zlepšuje. Chlapec trpí vzácným genetickým syndromem. Léčbu, která vyjde na sto milionů korun, neproplácí pojišťovna. Lidé na ni vybrali peníze ve sbírce. Otec chlapce v úterý jednal na ministerstvu zdravotnictví, chce totiž pomoci zlepšit přístup pojišťoven.
26. 3. 2024|

Dodávka zbraní v utajení. K ukrajinským vojákům míří tisíc kusů RPG financovaných z české sbírky

Češi přispěli částkou 23 milionů korun do sbírky na nákup protitankových střel pro ukrajinskou jednotku. Dodávka tisíce kusů RPG už dorazila na Ukrajinu a teď se přerozděluje mezi bojové pododdíly. Sbírku uskutečnila organizace Dárek pro Putina. O logistiku se už postarali dobrovolníci z Team4Ukraine. Podle ukrajinských vojáků jsou takové dodávky v době nedostatku zbraní na bojišti klíčové, zjistila zpravodajka ČT Darja Stomatová.
23. 3. 2024|

Lidický památník shání miliony na zrestaurování dětského sousoší, poničilo ho počasí

Třináct milionů korun shání lidický památník na zrestaurování Pomníku dětských obětí války. Stav sousoší 82 dětí, které nacisté zavraždili v roce 1942, je podle památníku v kritickém stavu. Vyhlásil proto veřejnou sbírku. Peníze od lidí pomohly už při odlévání soch. Tehdy na ně přispěli nejen Češi, ale i Němci, Dánové nebo Japonci.
18. 3. 2024|

Malého Martina propustili z nemocnice, jeho stav je stabilizovaný

Chlapce se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu ve Francii lidé darovali ve sbírce 150 milionů korun, propustili z Fakultní nemocnice (FN) v Motole do domácího prostředí. Informovala o tom nemocnice. Podle přednosty Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Pavla Krška se neurologický nález chlapce vyvíjí podle předpokladů.
21. 2. 2024|

Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií

Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|

Romantická zřícenina nad Lipnem nutně potřebuje opravu. Obec shání peníze ve sbírce

Přední Výtoň na Českokrumlovsku se snaží sehnat prostřednictvím veřejné sbírky peníze na opravu nejvýše položené hradní zříceniny v Česku – Vítkova hrádku. Potřeba je deset milionů korun, především je nutné vyměnit vyhlídkovou plošinu. Ta je v tak špatném stavu, že ji museli na podzim uzavřít.
7. 2. 2024|

Dvouletý Martin se ve Francii připravuje na operaci, naplánována je na konec týdne

V nemocnici ve francouzském Montpellier se na zákrok připravuje dvouletý Martin trpící těžkou formou syndromu AADC, což je velmi vzácné onemocnění nervového systému. Nadějí pro něj je genová terapie. Specifickou léčbu zdravotní pojišťovny nehradí. Na nákladný zákrok se vybralo ve veřejné sbírce sto padesát milionů korun.
29. 1. 2024|

Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům

Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.
21. 1. 2024|

Firma slíbila hasičům z Ludvíkova zimní zahradu, ale zmizela s penězi. Sousedé se jim teď skládají na další pokus

Dobrovolní hasiči z Ludvíkova pod Smrkem si chtěli nechat vylepšit zázemí pro konání společenských akcí. Firma Esmero, kterou si najali na stavbu zimní zahrady, se ale po zaplacení zálohy odmlčela – nic neudělala a přestala komunikovat. Hasiči tak přišli o dlouholeté úspory. Na firmu podali trestní oznámení, peníze ale nemají. Aby si mohli zimní zahradu přece jenom dovolit, vyhlásila radnice veřejnou sbírku, přispívají do ní sousedé i někteří další dobrovolní hasiči.
13. 1. 2024|

Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.
9. 1. 2024|

Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|

Ve sbírkách na pomoc pozůstalým a přeživším po střelbě na filozofické fakultě se sešlo už přes 38 milionů

Lidé v Česku darovali více než 38 milionů korun do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nejvíce peněz získal Nadační fond Univerzity Karlovy, a to přes 33 milionů. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek.
23. 12. 2023|

Seniorky z Prahy uspořádaly sbírku pro Izrael. Bez větších zkušeností a kampaně vybraly téměř 900 tisíc korun

Krátce po útoku teroristů z Hamásu 7. října začaly v Česku vznikat sbírky převážně na podporu židovského státu, jednu z prvních založily dvě seniorky z Prahy. Jejich cílem bylo vybrat 250 tisíc korun, za měsíc ale vybraly více než trojnásobek.
13. 12. 2023|

Policisté se skládají na kolegu z Vysočiny, který vážně onemocněl

Policista Lukáš Zíta onemocněl amyotrofickou laterální sklerózou, která způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy. Kolegové rozjeli veřejnou sbírku na pomoc jeho rodině –⁠ manželce a třem dětem. Podle lékařů je důležité i zachování práce.
21. 11. 2023|

Martin, na jehož léčbu lidé darovali přes sto milionů, se bude léčit ve Francii

Chlapec se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu lidé darovali přes 150 milionů korun, se bude léčit na přelomu ledna a února příštího roku ve Francii. Informaci přinesl dárcovský server Donio, přes který se lidé ve sbírce na genovou terapii skládali. Sbírka začala v pátek 22. září, přispělo do ní více než 307 tisíc lidí.
20. 11. 2023|

Sbírka potravin vynesla 624 tun zboží pro potřebné. Je to dosud nejvíc

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Z vybraných potravin lze připravit až 1,124 milionu porcí jídla, sdělil zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Miroslav Dinga. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu, očekává se tak překročení 700 tun darovaného zboží.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 20:04|

Po celém Česku se konala potravinová sbírka. Zapojily se čtyři tisíce dobrovolníků

Lidé se během soboty v obchodech po celé republice mohli zapojit do podzimního kola sbírky potravin. Letos se jí zúčastnilo zhruba čtyři tisíce dobrovolníků. Češi na darování potravin slyší a do sbírek hojně darují, řekl novinářům předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. V jarním kole sbírky se vybralo 495 tun potravin, podle Slavíčka se nyní vybere minimálně stejné množství. V pravidelných sbírkách se vybírají hlavně trvanlivé potraviny, které banky distribuují potřebným.
11. 11. 2023|

Stacionář Slunečnice v Děčíně se chce rozšířit. O peníze žádá dárce v on-line sbírce

Děčínský stacionář Slunečnice se zdarma stará o lidi s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Zařízení funguje už od roku 1996, jenže stejně jako řada stacionářů po celé zemi má nedostatek financí. Zařízení proto vypsalo sbírku, která by měla pomoci s financováním nových vlastních prostor.
9. 11. 2023|

„Pár kamarádů z jednotek už povraždili.“ Mobilizace se týká Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách

Brutální útok palestinských teroristů ze 7. října i vyhlášená mobilizace se přímo dotýká i Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách. Někteří už své syny či manžele mají nasazené od začátku války, další na odvod čekají. Natáčel s nimi zpravodaj ČT David Borek.
1. 11. 2023|

Nejde o peníze, ale o úspěšnost léčby, říká o váhání nad experimentálními léky náměstek Dvořáček

Když pojišťovna nechce proplatit léčbu vzácného onemocnění, není to kvůli penězům. V Interview ČT24 to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Překážku, kvůli které pojišťovna odmítla uhradit například léčbu dvouletého Martina experimentálním lékem za sto milionů, podle něj představovaly pochyby, zda by taková léčba mohla být úspěšná. Zároveň ale Dvořáček – též někdejší ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – zapochyboval o cenách, o které si výrobci léků za podobné přípravky říkají, a varoval, že mohou strmě růst. Pomoci by mohly společné evropské nákupy.
21. 10. 2023|

Izrael v minulosti nedal českým neziskovkám registraci, ty teď nemohou pomáhat

Velké neziskové organizace Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic nezajistí Izraeli žádnou humanitární pomoc, kterou obvykle po katastrofách nebo ve válečných konfliktech zajišťují. Přestože se obě organizace v minulosti pokoušely získat v zemi potřebnou registraci, aby na místě mohly působit, izraelské úřady jim nevyhověly. Pomoc neshromažďuje ani Český červený kříž. Sbírku naopak v nadcházejících dnech spustí Federace židovských obcí.
12. 10. 2023|

168 hodin: Rekordní sbírka otevřela cestu k léčbě chlapce s genetickou chorobou. Jiné jsou na tom hůř

Rekordním výsledkem skončila sbírka na chlapce s vzácným genetickým onemocněním, jehož nákladnou léčbu odmítla uhradit zdravotní pojišťovna. Ačkoli chlapec má nyní naději, že mu léčba, již podstoupí, zachrání život, není jediným dítětem, od jehož onemocnění daly pojišťovny ruce pryč. I další rodiny se pokusily sehnat peníze ve sbírkách, a ne všechny skončily tak šťastně. Na okraji zájmu jsou hlavně ty, z nichž se snaží rodiny teprve financovat výzkum. O sbírkách na léčbu dětí se vzácnými onemocněními natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
2. 10. 2023|

Začala další sbírka pro Ukrajinu. Dárce láká spotem připomínajícím vysílání televize ze srpna 1968

Tři české organizace se rozhodly napodobit loňskou úspěšnou sbírku pro Ukrajinu, a to v době, kdy si Česko připomíná 55 let od vpádu sovětských vojsk do Československa. Organizátoři sbírky plánují za vybrané peníze pořídit zbraně i lékařský materiál pro zemi bránící se ruské agresi. Akci propaguje spot, který využívá analogii s událostmi starými 55 let – fiktivně se v něm ale Československo okupaci brání.
18. 8. 2023|

Propuštění vítkovských žhářů odstartovalo vlnu solidarity s rodinou popálené Natálie

Nedávné předčasné propuštění dvou vítkovských žhářů z vězení vyvolalo vlnu solidarity. Lidé pomocí sbírky vyjadřují podporu Natálii Sivákové, která před čtrnácti lety při rasově motivovaném útoku utrpěla rozsáhlé popáleniny.
15. 8. 2023|