TÉMA

Elizabeth Warrenová

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

Inzerenti chtějí vstupovat do lidských snů. Skupina čtyřiceti vědců je proti

Lidská touha ovládat vlastní sny není nová; středokoškoláci by se chtěli ve spánku připravit na maturitu, senioři by si rádi přivolali snové vzpomínky na své odešlé blízké. Nyní ovšem touží po ovládání spánku také velcí inzerenti – a experti varují, že tento záměr není nemožný.
15. 6. 2021|

Obama podpořil Bidena v boji o Bílý dům. Má podle něj všechny potřebné prezidentské kvality

Bývalý americký prezident Barack Obama podpořil kandidaturu svého někdejšího viceprezidenta Joea Bidena na prezidentský úřad. Obama se dosud nominační kampaně demokratů spíše stranil, jeho podpora Bidena ale není překvapením.
14. 4. 2020|

Viceprezident důležitější než kdy dřív? Biden a Sanders vybírají své volební partnery pro Bílý dům

Volební superúterý ve Spojených státech zúžilo pole demokratických kandidátů na poslední dva vážné uchazeče. Joe Biden a Bernie Sanders se spolu utkají ještě v mnoha dalších kláních napříč státy a pozornost na svou stranu kampaně by mohli strhnout například oznámením, kdo bude jejich volební partner v boji o Bílý dům. Úřad viceprezidenta má sice omezené pravomoci, ale v krajním případě se může stát, že prezidentova pravá ruka hlavu státu ve funkci nahradí. Proto je v USA kandidátům na tento post věnována zvláštní pozornost a před volbou se dokonce utkávají v debatě před televizními kamerami.
8. 3. 2020|

Superúterý vrátilo Bidena do hry. Podle agentur se boj o nominaci proměnil v jeho duel se Sandersem

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý. Dařilo se však také senátorovi Berniemu Sandersovi, který bodoval v nejlidnatější Kalifornii. K automatickému zisku nominace je třeba podpora od nejméně 1991 delegátů (volitelů) letního nominačního sjezdu Demokratické strany. Biden nyní nad Sandersem vede poměrem 566 ku 501 delegátům.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:47|

Začal demokratický rozstřel. Superúterý rozdělí mezi uchazeče o Bílý dům třetinu delegátů

Souboj uchazečů opoziční Demokratické strany o nominaci na funkci prezidenta Spojených států vstupuje do rozhodující fáze. Ve čtrnácti státech USA začalo takzvané superúterý, během něhož je ve hře třetina z celkových 3979 vázaných delegátů, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou stranického kandidáta. Výrazný úspěch některého ze zájemců tak může o osudu vnitrostranického klání rozhodnout. Na konečné výsledky však bude nutné na některých místech čekat několik dní, či dokonce týdnů. Superúterý mají i republikáni, v jejich případě je však výběr spíše formální. Současný prezident Donald Trump, který mandát obhajuje, má ve straně nezpochybnitelnou pozici.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 19:28|

Demokraté Amy Klobucharová a Pete Buttigieg končí v boji o Bílý dům. Podpoří Bidena

Ze souboje o demokratickou nominaci pro americké prezidentské volby odstoupila Amy Klobucharová. Už dříve během pondělí oznámil konec v boji o Bílý dům i její demokratický soupeř Pete Buttigieg. Oba se chystají podpořit Joea Bidena.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 20:40|

Demokratičtí kandidáti se v debatě pustili do Sanderse. Postavit jej proti Trumpovi je podle nich risk

Americký senátor Bernie Sanders, kterého poslední průzkumy pasují do role favorita v boji o prezidentskou nominaci Demokratické strany, čelil během celkově desáté debaty demokratických kandidátů ostrým útokům svých soupeřů. Terčem kritiky se stal zejména jeho ambiciózní program hospodářských reforem.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 09:34|

Bloomberg dá miliardu dolarů, aby porazil Trumpa. USA zaplavily reklamy i memy

Do boje o stranickou nominaci vstoupil pozdě, ale o to razantněji. Bývalý trojnásobný starosta New Yorku Michael Bloomberg v minulosti střídal demokratickou a republikánskou stranu a dlouho byl i nezávislý. Nyní se jako demokrat uchází o Bílý dům a na porážku Donalda Trumpa je ochoten vynaložit ze svého ohromného jmění miliardu dolarů. V podstatě neomezené finance mu zaručují všudypřítomnou reklamu a miliardář chce uspět při volebním superúterý. Zároveň ale vyvstávají i otázky – třeba problematická pozice mediálního impéria, které Bloomberg vlastní.
21. 2. 2020|

„Utrácím své peníze, abychom se zbavili nejhoršího prezidenta, jakého jsme kdy měli.“ Bloomberg se poprvé utkal s rivaly o Bílý dům

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění. Pod tlak se však v diskusi dostal také senátor Bernie Sanders, který je v současnosti favoritem nominačního klání.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 12:36|

Bloomberg jde do boje o Bílý Dům se zpožděním. Zúčastní se demokratické debaty

Miliardář a newyorský exstarosta Michael Bloomberg se ve středu zúčastní demokratické prezidentské debaty v Nevadě. V úterý to uvedla agentura Reuters. Na tamním pódiu by se měl poprvé utkat se svými protivníky o stranickou nominaci na křeslo amerického prezidenta. Předešlých debat a primárek se neúčastnil.
18. 2. 2020|

Primárky demokratů v New Hampshiru vyhrál Sanders před Buttigiegem. Biden skončil pátý

Po sečtení výsledků z demokratických primárek v americkém státě New Hampshire s 26 procenty hlasů vyhrál senátor Bernie Sanders. Těsně druhý byl s 24,4 procenta hlasů starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oba však shodně získali devět delegátů na letní nominační sjezd Demokratické strany. Bývalý viceprezident USA Joe Biden, jenž byl dlouho považován za favorita demokratického nominačního klání, skončil až na pátém místě.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 21:19|

Prezidentský boj v New Hampshiru. Biden válčí o přežití, šanci má zkušený Sanders i „mladá krev“ Buttigieg

V americkém státě New Hampshire odstartovalo další kolo primárek. Zatímco u republikánů je jasno, pozornost budí volba demokratů, kteří hledají soupeře prezidenta Donalda Trumpa. Průzkumy staví do role favorita senátora Bernieho Sanderse, na něhož se dotahuje překvapivý vítěz z Iowy Pete Buttigieg. Komentátoři si všímají také výkonu bývalého viceprezidenta Joea Bidena, jehož kampaň po debaklu v Iowě bojuje o přežití.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 19:53|

Demokraté se střetli v další debatě, Biden a Sanders vyzvali k jednotě proti Trumpovi

Uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany se střetli v televizní debatě. Sedmička kandidátů se vzájemně popichovala, hodnotila si volitelnost i politické zkušenosti. Jeden z aktuálních favoritů nominace Bernie Sanders a také bývalý viceprezident Joe Biden ale vyzvali ke stranické jednotě v úsilí o vítězství nad stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem v letošních volbách. Velkou pozornost média věnovala nejmladšímu kandidátovi, 38letému Peteu Buttigiegovi, který se prezentoval jako politik nového střihu.
8. 2. 2020|

V Iowě mají sečteno. O primárkách demokratů ale pochybují agentury i samotná strana

Demokratická strana v Iowě (IDP) po průtazích a technických problémech označila za těsného vítěze pondělních stranických shromáždění Peta Buttigiege. O výsledcích má však pochybnosti nejen řada médií, ale také šéf celoamerického vedení Demokratické strany Tom Perez, který vyzval k jejich prověření. Šéf iowských demokratů Troy Price mezitím v tiskovém prohlášení uvedl, že strana je připravena výsledky překontrolovat, pokud o to někdo z uchazečů o demokratickou prezidentskou nominaci požádá.
7. 2. 2020|

Buttigieg má výhru v demokratických primárkách v Iowě za mimořádnou, Biden se po debaklu nevzdá

Výběr prezidentského kandidáta demokratů v americkém státě Iowa těsně vede někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg, ukazují výsledky ze 97 procent okrsků. Zveřejnění výsledků strana opakovaně kvůli technickým problémům odkládala.
4. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 22:23|

Výsledky nominačního souboje demokratů v Iowě stále nejsou. Na vině je chyba v aplikaci

Technické problémy s mobilní aplikací zdržely vyhlášení očekávaných výsledků volebních shromáždění v americké Iowě, kde se jako v prvním státě USA rozhoduje o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Představitelé Demokratické strany v Iowě uvedli, že našli a opravili chybu v mobilní aplikaci používané pro shromažďování údajů o hlasování. Výsledky chtějí zveřejnit ještě v úterý.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 16:33|

Témata primárek: nerovnost, zdravotní pojištění, dluh za školné a jak radikálně na ně

Demokraté se rozhodují, kdo z nich se pokusí nahradit v Bílém domě Donalda Trumpa. Kampaní přitom hýbou pro Evropany ne zcela obvyklá témata. Nejdůležitější je nerovnost. Čtyři sta nejbohatších rodin v USA má totiž poprvé nižší daňovou sazbu než třeba učitelé nebo hasiči. Tématem číslo dvě je situace 28 milionů Američanů bez zdravotního pojištění. Zásadním problémem je taky astronomický dluh za školné, který má u federální vlády 45 milionů lidí.
3. 2. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Rok, kdy si USA zvolí prezidenta. Kdo si troufá na Trumpa a Bílý dům?

V Iowě začíná bezprostřední souboj o nominaci demokratů pro nadcházející podzimní prezidentské volby v USA. Bývalý viceprezident Joe Biden, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová patří dlouhodobě mezi favority. Spolu s nimi je ale v boji o Bílý dům dalších osm kandidátů za Demokratickou stranu. Vítěz demokratických primárek půjde do rozhodující bitvy a v ní se zřejmě střetne s obhajujícím republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Jisté to však není. Primárky totiž čekají i republikány.
3. 2. 2020|

Poslední demokratické debatě před primárkami vévodil Sanders

Demokratičtí kandidáti na nominaci do boje o Bílý dům se v úterý v noci (místního času) utkali v sedmé a poslední televizní debatě před zahájením primárek. Diskuse se nejvíce točila okolo bezpečnostní politiky, otázek zahraničního obchodu či zdravotnictví. Nejčastěji se ke slovu dostal člen levicového křídla Bernie Sanders.
15. 1. 2020|

O demokratickém kandidátovi by mohl rozhodnout až nominační sjezd, říká Joch k začátku primárek v USA

Ve Spojených státech startují za pár týdnů demokratické primárky, z nichž vzejde soupeř Donalda Trumpa pro listopadové prezidentské volby. První budou začátkem února v Iowě a v New Hampshire. V minulých letech už tato dvě kola napověděla hodně o tom, kdo nominaci získá, připomněl komentátor Daniel Anýž. Letos tomu tak ale být nemusí, protože situace je komplikovanější, míní analytik Roman Joch.
8. 1. 2020|

Twitter končí s politickou reklamou. Demokracie na ni podle otců sítě není připravena

Twitter ukončí od 22. listopadu veškerou politickou reklamu. Jeho zakladatel Jack Dorsey krok odůvodnil tím, že sociální média poskytují inzerentům nespravedlivou výhodu při šíření cílených nebo zavádějících zpráv. Jak poznamenala britská BBC, politická reklama na sociálních sítích je pod drobnohledem zejména kvůli blížícím se prezidentským volbám v USA v roce 2020.
31. 10. 2019|

Warrenová ve čtvrté debatě demokratů odrážela útoky. Shodu kandidáti našli v kritice Trumpa

Ve znamení útoků na senátorku Elizabeth Warrenovou se nesla čtvrtá debata uchazečů o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb. Kritiku si Warrenová vysloužila mimo jiné za plány v oblasti zdravotnictví a daní. Podle některých z jedenácti jejích soupeřů nedokáže senátorka za stát Massachusetts vysvětlit, jak hodlá své reformy financovat. Shodu uchazeči o demokratickou nominaci našli na tom, že prezident Donald Trump musí čelit za své jednání v takzvané ukrajinské aféře ústavní žalobě.
16. 10. 2019|