TÉMA

Jan Mikulášek

Divadlo Na zábradlí vzkřísilo Tolstého mrazivou odpověď na smysl života

Ve svém posledním románu Vzkříšení vylíčil Lev Nikolajevič Tolstoj společenskou atmosféru Ruska konce devatenáctého století. Příběh o pokřivenosti ruské justice a morálky se rozhodlo v dramatizaci uvést pražské Divadlo Na zábradlí. V hlavních rolích morálně čisté prostitutky a prohnilého šlechtice se představují Kateřina Císařová a Miloslav König.
19. 6. 2023|

Medvěd s motorovou pilou nařezal povídky o outsiderech do divadelní hry

Pražské Divadlo Na zábradlí objevilo povídky finské spisovatelky Rosy Liksomové a rozhodlo se na nich postavit samostatné představení. Do hry Medvěd s motorovou pilou vybrali texty, které tragikomickým způsobem vykreslují životy lidí často na okraji společnosti. Divákům se v režii Jana Mikuláška dostane černého humoru i sociálních témat.
10. 11. 2022|

Se sebevědomím bojuji neustále, obhajovat pozici je svazující, říká Trojan o svých úspěších

Herec Ivan Trojan získal o víkendu sedmého Českého lva, tentokrát za roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. V Interview ČT24 mluví o úskalích herectví, Dejvickém divadle i svých synech, kteří ho prý učí „nezestárnout“.
8. 3. 2021|

V Národním divadle se hlavně baví, ať se děje, co se děje

Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit, tvrdí jedna z postav nové inscenace Národního divadla. Hra Stát jsem já pojednává o hledání cesty ze současného, zdánlivě bezvýchodného stavu naší společnosti. První scéna novinku uvedla v odložené premiéře 8. září.
10. 9. 2020|

Okupace očima malého dítěte. Národní divadlo poprvé hraje Jáchyma Topola

Hrozba v podobě agresivního Ruska, nestálost české povahy nebo bolestný svět dospělých očima dítěte. Takové jsou tematické linky jedné z nejočekávanějších premiér této divadelní sezony. Vychází z knihy Jáchyma Topola Noční práce a pod názvem Kouzelná země ji v režii Jana Mikuláška uvedlo pražské Národní divadlo.
17. 2. 2019|

Recenze: Na zábradlí vzdávají hold Bergmanovi tím, že se ho pokoušejí „zbavit“

K vrcholícím oslavám šedesáti let Divadla Na zábradlí uvedl zdejší kmenový tvůrčí tým inscenaci Persony. Režisér Jan Mikulášek s dramaturgyní Dorou Viceníkovou v ní vycházejí z rozsáhlého díla Ingmara Bergmana, dalšího letošního jubilanta, od jehož narození v červenci uplynulo sto let.
29. 12. 2018|