TÉMA

Ingmar Bergman

V „nejlepším filmu historie“ žena stele postel, zapíná kamna a škrábe brambory. Vítězství vyvolalo kontroverze

V čele nejprestižnějšího žebříčku nejlepších filmů historie, který každých deset let vyhlašuje časopis Sight & Sound, se objevil veřejnosti neznámý belgický snímek s názvem Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel od režisérky a scenáristky Chantal Akermanové. Podle některých jde o zbrklé rozhodnutí vedené touhou po narovnávání reprezentace jiných než mužských autorů, jiní naopak politizaci odmítají a mluví o přirozeném otevírání žebříčku díky současné dostupnosti dříve zapadlých děl. Vítězný snímek je z roku 1975.
23. 12. 2022|

Herec Max von Sydow prohrál partii se smrtí

Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Ingmarem Bergmanem. Jedním z jeho posledních snímků bylo pokračování ságy Star Wars.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 17:06|

Fantazií proti rákosce se Fanny a Alexandr brání i v Divadle na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech uvedlo v české premiéře adaptaci slavného filmu Ingmara Bergmana. V oscarové rodinné fresce Fanny a Alexandr se slavný filmař vrátil do svého vlastního dětství. Ve vinohradském nastudování hrají titulní dětské role dospělí herci.
15. 3. 2019|

Recenze: Na zábradlí vzdávají hold Bergmanovi tím, že se ho pokoušejí „zbavit“

K vrcholícím oslavám šedesáti let Divadla Na zábradlí uvedl zdejší kmenový tvůrčí tým inscenaci Persony. Režisér Jan Mikulášek s dramaturgyní Dorou Viceníkovou v ní vycházejí z rozsáhlého díla Ingmara Bergmana, dalšího letošního jubilanta, od jehož narození v červenci uplynulo sto let.
29. 12. 2018|