TÉMA

Pyrotechnika

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci

Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 20:10|

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Některá města kvůli střelbě na univerzitě ruší novoroční ohňostroje

Blíží se oslavy příchodu nového roku. Na řadě míst je ale poznamená předvánoční tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Část měst a obcí reaguje na výzvu ministra vnitra a na poslední chvíli ruší nebo odkládá naplánované ohňostroje. Někde ale starostové argumentují, že oslavy často za stovky tisíc dají lidem novou naději.
30. 12. 2023|

Látky uvolňované při odpalování pyrotechniky jsou toxické a karcinogenní, varuje Akademie věd

Chemické látky a prachové částice uvolňované při odpalování zábavní pyrotechniky jsou podle vědců vysoce toxické a karcinogenní. Mají prokazatelně negativní dopad na lidské zdraví i životní prostředí, a to bezprostředně i dlouhodobě. Škodlivé zdravotní účinky zábavní pyrotechniky přitom nejvíc dopadají na děti, seniory a lidi s dýchacími nebo srdečními problémy. Před nadcházejícími oslavami nového roku na rizika především domácích ohňostrojů upozornila Akademie věd ČR.
16. 12. 2023|

Květnový požár v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek

Letošní požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek a předala ho k dořešení Národnímu parku České Švýcarsko. České televizi to řekla mluvčí ústeckých policistů Eliška Kubíčková. Policie v souvislosti s požárem původně stíhala německého občana z obecného ohrožení z nedbalosti.
13. 11. 2023|

V Chebu platí nová vyhláška proti odpalování pyrotechniky. Město ale volá po další regulaci

Cheb se stále potýká s výbuchy zábavní pyrotechniky, v poslední době došlo k i několika požárům v přírodě. Například obyvatelé místní části Slapany tvrdí, že rány od pyrotechniky slyší z okolí i několikrát týdně. Na svědomí je podle nich mají hlavně turisté z Německa, kteří jezdí pyrotechniku na tuzemská tržiště nakupovat. Podle nové vyhlášky přitom za její odpalování mimo stanovené dny hrozí až desetitisícová pokuta. Město proto volá po změně legislativy, která by prodej pyrotechniky více regulovala.
2. 11. 2023|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

Hradec Králové omezí pyrotechniku. Na silvestra ale zůstane

Zastupitelé Hradce Králové schválili vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Dosud tam žádnou takovou regulaci nemají. Vyhláška by mohla platit od konce května.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

GIBS znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky kvůli výbuchu muničního skladu v Bílině

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování výbuchu muničního skladu v Bílině na Teplicku a znovu navrhla obžalovat dva bývalé policejní pyrotechniky. ČT to sdělil Dan Anděl z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které případ dozoruje. Inspekce spis s návrhem na obžalobu obou mužů předložila žalobcům už v listopadu. Jeden z obviněných ale následně přinesl nový důkaz, a vyšetřování tak bylo nutné doplnit.
21. 3. 2023|

Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.
2. 1. 2023|

Letošní oslavy silvestra byly podle záchranářů spíše klidnější, požárů ale přibylo

Lidé v Česku přivítali rok 2023. Policisté, záchranáři i hasiči mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Zasahovat museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například srážky automobilu s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:34|

Prchají, nespí, mrhají energií. Ohňostroje dlouhodobě traumatizují ptactvo, varuje výzkum

Vědci z Institutu Maxe Plancka sledovali pomocí systémů GPS stěhovavé husy v Německu, Dánsku a Nizozemsku během novoročního období. Chtěli tak prozkoumat, jestli na jejich chování mají vliv ohňostroje, a pokud mají, na jak dlouho. Jejich studie vyšla v časopise Conservation Letters.
30. 12. 2022|

Zakažte ohňostroje, apelují vědci z Akademie. Upozorňují na toxické látky

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.
27. 12. 2022|

Záchranáři prohledávají trosky po výbuchu v Jerevanu. Počet obětí dál roste

Počet obětí nedělního výbuchu skladu zábavní pyrotechniky v arménské metropoli Jerevanu vzrostl na šestnáct. Dalších deset lidí se stále pohřešuje, uvedla agentura Armenpress s odvoláním na arménské ministerstvo pro mimořádné situace.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 13:46|

Počet obětí po výbuchu zábavní pyrotechniky v Jerevanu stoupl na šest. Další lidé se pohřešují

Počet obětí nedělního výbuchu skladu zábavní pyrotechniky v obchodním centru Surmalu v arménské metropoli Jerevanu stoupl na šest, uvedla v pondělí agentura Interfax. Agentura TASS informuje s odvoláním na arménské ministerstvo zdravotnictví o pěti obětech. Do nemocnic bylo převezeno 61 zraněných.
15. 8. 2022|

Jerevanem otřásly exploze skladu pyrotechniky. Zemřelo při nich pětileté dítě

Dvojice explozí otřásla obchodním centrem Surmalu v arménské metropoli Jerevan. Informoval o tom na Twitteru zpravodajský kanál NEXTA s odvoláním na arménské ministerstvo pro mimořádné situace. Agentura Novosti-Armenia tvrdí, že vzplál sklad zábavní pyrotechniky. NEXTA uvádí, že obětí výbuchů je pětiletá dívka. Dalších nejméně pětačtyřicet osob utrpělo zranění, je mezi nimi velké množství dětí.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 16:27|

Na pražském letišti vzplála zřejmě zábavní pyrotechnika v zavazadle

Popálením člověka skončil požár na pražském Letišti Václava Havla. Podle policie patrně hořela zábavní pyrotechnika v jeho batohu. Provoz letiště byl potom částečně omezen, policie uzavřela spojovací část mezi dvěma terminály i příjezd od dálnice na letiště. Auta mohou na letiště opět přijíždět od 10:20. Incident nijak neovlivnil leteckou dopravu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 12:21|

Při výbuchu vojenské munice v Ostravě zemřel člověk. Policie evakuovala desítky lidí

V pátek ráno při výbuchu v místě výkopových prací v Ostravě - Mariánských Horách zemřel devětačtyřicetiletý muž, další se pak zranil. Explodovala stará vojenská munice, když jeden z pracovníků stavební firmy, která opravovala bytový dům, chtěl zřejmě leteckou pumu rozřezat v domnění, že jde o starou kanalizaci. Policie na místo musela přivolat pyrotechnika, řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. Policisté také z okolních domů evakuovali zhruba padesát lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 16:14|

Za pyrotechniku na stadionu hrozí vysoké pokuty. Kdo tam jde přes zákaz, může skončit ve vězení

Nejméně desetitisícová pokuta hrozí nově sportovním fanouškům za použití pyrotechniky přímo na stadionech, ale i cestou na ně. Od počátku února je účinná novela přestupkového zákona, která odpalování pyrotechniky při sportovních utkáních přímo definuje a zakazuje. Zpřísňují se také postihy těch, kdo poruší zákaz vstupu na stadion. Kdo se o to pokusí vícekrát, může skončit i ve vězení.
1. 2. 2022|

Silvestrovské ohňostroje výrazně znečistily vzduch, nejvíc v Brně

Silvestrovské zhoršení kvality ovzduší bylo v Česku v roce 2021 nejvýraznější v posledních letech – přitom před začátkem novoročních oslav byla kvalita vzduchu v Česku nebývale dobrá. Největší nárůst koncentrací zaregistrovaly stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Brně, byly tam nejvyšší za posledních až deset srovnávaných Silvestrů. Praha na tom byla naopak lépe než v letech minulých. Příčiny popsal v odborném článku Jáchym Brzezina, vedoucí kvality ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ.
4. 1. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|