TÉMA

Národní hymna

Po nenávisti a krveprolití spolu musíme pracovat na míru, řekl Bek na sjezdu sudetských Němců

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně to v neděli prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi (oba KDU-ČSL) stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 13:59|

Sudetští Němci poděkovali Česku za přijímání uprchlíků. Na sjezdu zazněla česká hymna

Na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně v sobotu opět zazněla česká hymna. Sudetští Němci, kteří českou hymnu na svém setkání nechali poprvé zahrát loni, následně poděkovali Česku za rozsáhlé přijímání ukrajinských válečných běženců. Sjezd navštívil lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek. V neděli v Řezně vystoupí ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který na sjezd přijede jako třetí úřadující český ministr.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 16:00|

Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.
2. 11. 2022|

Rusům hraje u finských vodopádů ukrajinská hymna. Všichni Putina nepodporujeme, hájí se turista

Dav lidí se shromažďuje ve východofinském městě Imatra, aby mohl z mostu sledovat velkolepou podívanou, stejnojmenný vodopád. Ve stejný čas každý den tam pouští pro potěchu turistů vodu starým korytem řeky s kaskádami. Pohled na divokou vodu je doprovázen hudbou finského skladatele Jeana Sibelia. Atrakci si oblíbili zejména ruští turisté, místo v roce 1772 navštívila i panovnice Kateřina Veliká. Od konce července ale návštěva Rusům poněkud zhořkla. Imatra totiž na začátku každé exhibice pouští ukrajinskou hymnu, na protest proti invazi na Ukrajinu, píše agentura AFP.
14. 8. 2022|

V Hongkongu si lidé i přes zákaz připomínají oběti masakru na náměstí Nebeského klidu

Hongkongští aktivisté se vzepřeli policejnímu zákazu a přišli do centrálního parku připomenout si 31. výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) čínskou armádou. Protestující prorazili barikády, které vstup do Victoria Parku blokovaly, a se svíčkami v rukou skandovali prodemokratická hesla. Ve čtvrti Mong Kok později vypukly potyčky s policií, která dav rozháněla pepřovým sprejem a zatýkala.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 16:36|

Hongkong není dost autonomní, naše vztahy nezasluhují zvláštní status, uvedl Pompeo

Hongkong v současné chvíli nemá dostatečnou autonomii vůči Pekingu na to, aby bylo pro Spojené státy nadále opodstatněné udržovat s ním zvláštní vztahy oproti zbytku pevninské Číny. V reakci na současné snahy Pekingu o prosazení nové bezpečnostní legislativy v poloautonomní provincii to ve středu v Kongresu uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Rozhodnutí o změně zvláštního statusu, který USA Hongkongu přiznávají, nyní náleží prezidentovi Donaldu Trumpovi.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 19:12|

Slovenský parlament potvrdil zákon omezující hraní cizí hymny. Další novela to chce změnit

Slovenský parlament v pátek prolomil veto prezidenta Andreje Kisky a potvrdil zákon, který omezuje hraní a zpívání hymny cizího státu na Slovensku a který sportovcům při reprezentaci země nařídil upřednostnit na dresech státní znak. Tyto změny prosadili ve sněmovně poslanci nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS). Další koaliční strana Most-Híd, která v zemi zastupuje i početnou maďarskou menšinu, již předložila do sněmovny návrh, jenž veřejnosti hraní a zpívání hymny cizích zemí umožní.
10. 5. 2019|

Triumf Miloše Zemana, plastový kontinent či nemoc z blahobytu. Co vás v roce 2018 nejvíce zaujalo?

Během končícího roku přinesl web ČT24 tisíce materiálů o důležitém dění v České republice, ve světě, ale také třeba o zajímavých tématech z oblasti vědy. Které články vás zaujaly vůbec nejvíce?
28. 12. 2018|