TÉMA

Jiří Baloun

Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově

Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|

Na opravy silnic musí jít stále víc peněz. Některé vozovky jsou rozbité brzy po stavbě

Údržba dálniční sítě bude stát Česko stále víc peněz. Ukazují to plány silničářů. Náklady zvedá i to, že se dálnice musejí brzy opravovat. Například u Karlových Varů vydržel povrch jen něco přes deset let.
3. 4. 2023|

Část silnice mezi Karlovými Vary a Plzní se zhruba na týden uzavřela

U Kfel začala v pondělí platit uzavírka silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí dočasnou vozovku, která slouží jako objízdná trasa, upravit tak, aby na ní bylo možné dělat zimní údržbu. Řidiči mají k cestě mezi dvěma krajskými městy využít náhradní trasu přes Stanovice či Bochov. Uzavírka potrvá nejdéle do 21. listopadu, řekl vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun. Objížďku u Kfel zavedlo ŘSD kvůli rekonstrukci dvou mostů.
14. 11. 2022|

V Afghánistánu je bezpečněji, jen protože neútočí Taliban, hodnotí velvyslanec

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun hodnotí rok vlády Talibanu po stažení západních jednotek jako neutěšený. Radikální hnutí, které v zemi uchvátilo moc, podle něj nesplnilo podmínky, které mu dalo mezinárodní společenství. Jako největší problém označuje porušování práv žen.
16. 8. 2022|

V důsledném utajení. O Fialově kyjevské misi věděl jen zlomek ministrů, detaily cesty zůstávají neznámé

Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský a slovinský protějšek Mateusz Morawiecki a Janez Janša přijeli v úterý do Kyjeva. O cestě přitom předem vědělo jen minimum lidí. Vlak, kterým jeli, přejel polsko-ukrajinské hranice kolem půl deváté ráno a do cíle dorazil v podvečerních hodinách. Podle bezpečnostních analytiků jde o bezprecedentní misi.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 22:10|

Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností

Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.
1. 1. 2022|

Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|

Velitel českých vojáků se sám vypravil na kontrolní stanoviště talibů, aby s nimi jednal o evakuaci Afghánců z Kábulu

Pro část zachráněných afghánských spolupracovníků České republiky si za dramatických okolností došli čeští vojáci přímo na kontrolní stanoviště Talibanu. Jejich propuštění s taliby několik hodin vyjednával velitel ochranného týmu Vojenské policie KAMBA. Příběh přinesla agentura ČTK.
25. 8. 2021|

Velvyslanci se radí v ústředí. Ministr apeloval na silné vztahy s USA a Izraelem, premiér připomněl potíže s Ruskem

Spojenectví se Spojenými státy a také s Izraelem by podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) měla být důležitými body zahraniční a bezpečnostní politiky České republiky, potažmo celé Evropské unie. Řekl to v projevu na úvod porady velvyslanců. Hovořil také o situaci v Afghánistánu, za práci při evakuaci ze země vyznamenal velvyslance Jiřího Balouna. S projevem před diplomaty vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil ekonomickou diplomacii a připomněl komplikované vztahy s Ruskem, které se však podle něj nepokazily vinou české strany.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:17|

Český velvyslanec v Afghánistánu s sebou vzal vlajku. Byla to povinnost, řekl

Česko třetím letem ukončilo evakuaci svých lidí z Afghánistánu, nad kterým získalo kontrolu radikální hnutí Taliban. Do bezpečí se dostalo 195 osob včetně sto sedmdesáti afghánských spolupracovníků. Do Česka se vrátil i velvyslanec v Kábulu Jiří Baloun. Jak sám uvedl, měl obavy, zda zvládne jeho tým dostat lidi na letiště, s Talibanci sám nemluvil. Zda se do Kábulu ještě někdy vrátí, ale teď neví. Je to otázka dalšího vývoje, řekl Baloun v Událostech, komentářích.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 10:53|

Změny ve vedení armády. Zástupce náčelníka generálního štábu Baloun končí, nahradí ho Zůna

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se stane od ledna generálmajor Jaromír Zůna. Nahradí generálporučíka Jiřího Balouna, který v armádě po 40 letech končí. Změna nastane také na pozici zástupce náčelníka generálního štábu, který řídí armádní inspektorát. Generálmajora Jaroslava Kociána ve funkci vystřídá brigádní generál Milan Schulc. Kocián odejde z armády po 38 letech.
28. 12. 2018|