TÉMA

Rekord

Únor byl nejteplejší v historii. Meteorologové naměřili rekordní hodnoty i na hladinách oceánů

Letošní únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření. Uvedla to meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná únorová teplota u zemského povrchu činila 13,54 stupně Celsia, a byla tak o 0,81 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů minulý měsíc také pokořily rekordy.
7. 3. 2024|

V Česku se loni rekordně šířila spála. Přibyla i legionářská nemoc a svrab

Česko v uplynulém roce zaznamenalo nejvíc případů spály za posledních deset let. Podobným tempem přibylo i nakažených svrabem nebo legionelózou. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle statistik přibylo i případů záškrtu a černého kašle.
5. 1. 2024|

Říjen byl nejteplejší od začátku měření, hlásí pražské Klementinum. Rekordní bylo už září

Říjen v pražském Klementinu byl stejně jako září nejteplejší od roku 1775, kdy na této nejstarší meteorologické stanici v zemi začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota v říjnu dosáhla 14,1 stupně Celsia, odchylka od dlouhodobého průměru let 1775 až 2014 tak byla 4,3 stupně. Na svém webu o tom ve středu informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:31|

V Česku bylo místy 24 stupňů. Nové teplotní rekordy má třetina stanic

Sobota byla stejně jako pátek v Česku nadprůměrně teplá, nové rekordy má třetina ze 160 stanic, kde se měří aspoň třicet let. Nejtepleji bylo ještě v noci v Karviné, kde teploměr ukázal 24,3 stupně Celsia. Odpoledne bylo 24 stupňů v Opavě a Pohořelicích na Brněnsku. Teplotní rekord velmi pravděpodobně padl v pražském Klementinu, kde se údaje zaznamenávají od roku 1775. Dosavadní maxima, která se v sobotu přepisovala, byla často z roku 2019, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 18:40|

Extrémy z Karibiku. Výjimečné horko škodí lidem i korálům, úlevu mohou přinést hurikány

Letošní rok je ve znamení mnoha meteorologických a klimatických extrémů a překonávání historických rekordů. Možná trochu v pozadí zájmu, alespoň ze středoevropského hlediska, zůstává Karibská oblast a obecně Střední Amerika. Ale neprávem, i tamní počasí je letos mimořádně extrémní a svým způsobem to ovlivňuje i vznik a vývoj tropických bouří a hurikánů.
2. 10. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Z Itálie je evropský pól horka. Teploty ve Středomoří tento týden atakují rekordy

Naše planeta zažívá nejteplejší týdny v moderní historii a zřejmě i v dějinách lidstva a zatím není jisté, kdy toto období skončí. Hlavním důvodem je lidská činnost spojená s produkcí skleníkových plynů. Aktuálně k tomu pak přispívají především teplé oceány, což je podporováno jevem El Niño. Rekordy se teď přepisují prakticky na denní bázi, o víkendu byla například naměřena absolutně nejvyšší teplota na území Číny (52,2 °C) a v Údolí smrti chyběl jen půlstupeň k vyrovnání celosvětového věrohodného rekordu, který činní 54,4 °C. Tento týden zasáhne spalující vlna veder jih Evropy.
18. 7. 2023|

Itálii sežehne pes z podsvětí, v USA může padnout globální teplotní rekord. Zemi sevřelo horko

Víkend a začátek příštího týdne přinesou extrémní teploty nejen v Česku, ale také ve Středomoří, USA a Asii.
14. 7. 2023|

Teplotní rekordy padly třetí den v řadě, tropická byla i noc. Výstraha před vedry platí dále

I v pondělí padly v částech Česka teplotní rekordy, stalo se tak třetí den v řadě. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci – 36,5 stupně Celsia. Meteorologové rovněž prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země pak až do středy. Zároveň varovali před tím, že v pondělí odpoledne a večer hrozí v Česku silné bouřky. Mají být ale spíše lokální, proto nadále zůstává v platnosti i výstraha před rizikem vzniku požárů. Česko zažilo z neděle na pondělí tropickou noc, kdy teploty v některých místech neklesly pod dvacet stupňů. I to znamenalo na několika místech rekord.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 20:20|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Klimtův obraz zlomil aukční rekord, prodal se za 85 milionů liber

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem úterní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber, k níž se připočítává ještě aukční přirážka.
27. 6. 2023|

Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.
18. 5. 2023|

Budou asi padat teplotní rekordy. Vědci se shodují, že letos nejspíš přijde jev El Niňo

Pravděpodobnost výskytu klimatického jevu El Niňo je letos vysoká a v průběhu roku roste. Šance na výskyt do července je 60 procent, do konce září dokonce 80 procent. El Niňo pravděpodobně povede k novému rekordu v průměrné teplotě. Ve své středeční zprávě to uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).
3. 5. 2023|

Hlouběji rybu nikdy nikdo neviděl. Vědci pozorovali terčice osm kilometrů pod hladinou

Ryby dokáží vzdorovat podmínkám hlubokomořského života ještě lépe, než se vědci doposud domnívali. V jihojaponském oceánském příkopu je nafotili a nafilmovali v hloubce přesahující osm kilometrů, kde doposud vídali jen bezobratlé živočichy.
3. 4. 2023|

Česko má za sebou rekordně teplou noc

Noc ze čtvrtka na pátek byla v Česku rekordně teplá. Na třetině stanic, které měří více než třicet let, byl překonán rekord pro celý březen. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, a to 13,5 stupně Celsia. Pro konec března jsou normální noční minimální teploty kolem plus jednoho stupně. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 11:58|

Dinosauří rekordman měl krk dlouhý 15 metrů, zrekonstruovat jeho tělo trvalo roky

Jen několik málo živých tvorů posunulo hranice anatomie tak jako sauropodi. Podsadité nohy nesly mohutná těla s dlouhým ocasem tenkým jako bič, proslavená je tato skupina dinosaurů ale hlavně svými dlouhatánskými krky. Prozatímním rekordmanem mezi nimi byl podle nejnovějších vědeckých poznatků druh Mamenchisaurus sinocanadorum, který se pyšnil patnáctimetrovým krkem, píše list The New York Times.
17. 3. 2023|

Rozpočet skončil v únoru ve schodku 119,7 miliardy, nejhlubším od vzniku Česka

Státní rozpočet v únoru skončil ve schodku 119,7 miliardy korun, informovalo ve středu ministerstvo financí. Je to nejhlubší únorový deficit od vzniku České republiky. Ke konci ledna bylo hospodaření státu ve schodku 6,8 miliardy korun, na celý rok vláda plánuje deficit 295 miliard. Loni byl únorový schodek 45,3 miliardy korun, výsledek ale tehdy ovlivnilo rozpočtové provizorium, které omezilo měsíční výdaje státu na jednu dvanáctinu rozpočtu roku 2021.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:22|

Je to žabzila. Australští přírodovědci našli největší ropuchu světa

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla (česky žabzila) podle slavného filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším doposud zaznamenaným zástupcem druhu na světě.
20. 1. 2023|

Na jihu Čech bylo v neděli i 12 stupňů, Klementinum přepsalo rekord z roku 1796

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Třetina stanic, které měří alespoň třicet let, překonala nebo vyrovnala teplotní rekord pro tento den, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. V Čechách teploty překračovaly deset stupňů, na jihu stanice zaznamenaly až dvanáct stupňů Celsia. Rekordně vysoké teploty naměřili meteorologové už na přelomu roku.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 19:51|

Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 16:33|

Po 15. prosinci budu primátorem, je přesvědčen Bohuslav Svoboda. Může to ale být v čele menšinové rady

Bohuslav Svoboda (ODS) je přesvědčen, že se v prosinci stane pražským primátorem. V rozhovoru pro Události, komentáře ale připustil, že je možné, že v metropoli bude vládnout menšinová rada. Piráty, které by chtěl mít v koalici, obvinil ze zdržování, a prohlásil, že pokud koalice nevznikne, bude to jejich vina. Uskupení SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) by kromě Pirátů chtělo v radě také STAN, ale dosud politici k ničemu nedošli.
25. 11. 2022|

Inflace v Evropské unii v říjnu překonala rekord, vzrostla na 11,5 procenta

Míra inflace v Evropské unii v říjnu vystoupila na 11,5 procenta a již devátý měsíc v řadě překonala předchozí rekord. Proti zářijové hodnotě se zvýšila o šest desetin procentního bodu. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V Česku tempo meziročního růstu cen proti září zpomalilo o 2,3 procentního bodu, s hodnotou 15,5 procenta však míra inflace zůstává nad průměrem a je sedmá nejvyšší v Unii.
17. 11. 2022|

Padaly teplotní rekordy. I o sedm stupňů

V Česku v sobotu padaly teplotní rekordy, bylo i přes 18 stupňů Celsia. V Krásném Údolí na Karlovarsku, kde bylo nejtepleji, naměřili meteorologové 18,2 stupně. Teplo bylo hlavně ve vyšších polohách na západě země. Už v předchozích týdnech se v Česku objevila inverze, kdy bylo na horách mimořádně teplo a v nižších polohách chladněji.
12. 11. 2022|

Padaly teplotní rekordy. Rtuť se pohybovala až kolem 24 stupňů

V Česku v pátek padaly teplotní rekordy. Nové maximum pro 28. říjen zaznamenalo zhruba dvacet ze 160 meteorologických stanic, které fungují alespoň třicet let. Nejtepleji bylo ve Vimperku, kde bylo naměřeno 24,3 stupně Celsia. V tomto případě to ale nový rekord nebyl. Informoval o tom Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nad dvacet stupňů se rtuť vyšplhá i o víkendu.
28. 10. 2022|