TÉMA

Mezinárodní velrybářská komise

Island hodlá skončit s lovem velryb. Je ekonomicky nevýhodný, o maso není zájem

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb, oznámilo tamní ministerstvo rybolovu. Ostrovní stát je jednou z mála zemí, které tento komerční lov stále povolují. Od doby, kdy se k němu v roce 2019 vrátilo Japonsko, ale poptávka po velrybím masu z Islandu klesla a s ní i počet velryb zabitých tamními rybáři.
6. 2. 2022|

V japonském Taidži začíná sezona lovu delfínů. Stovky z nich čeká krutá smrt, další život v zajetí

V japonské vesnici Taidži ve středu rybáři zahájili každoroční lov delfínů. Část mořských savců prodávají do delfinárií, zbytek krutým způsobem zabíjejí na maso. Sezona lovu trvá do března. Japonsko omezuje výlov kvótami, ochranáři ale upozorňují, že jsou nastavené tak vysoko, že nefungují.
1. 9. 2021|

Do Atlantiku u španělských břehů se vracejí plejtváci obrovští. Nemusí to být dobrá zpráva

Do vod Atlantického oceánu u španělského pobřeží se po více než 40 letech absence vracejí plejtváci obrovští, píše web The Guardian. Vědci si zatím nejsou jistí, proč se tak děje. Někteří odborníci se domnívají, že kytovce do míst, kde byli téměř vyhubeni, žene klimatická krize. Další experti míní, že by za návratem do původního prostředí mohl být stesk plejtváků obrovských po původním prostředí předků.
25. 8. 2021|

Velryby se po několika dekádách vracejí do polárních oblastí, zjistili vědci

Do polárních oblastí se po letech opět začaly vracet některé druhy velryb. Nedávná studie například poukázala na rostoucí populaci plejtváků obrovských ve vodách kolem subantarktického ostrova Jižní Georgie.
6. 1. 2021|

Japonské lodě vyrazily na komerční lov velryb. Poprvé po 31 letech

Japonsko od pondělí 1. července obnovilo komerční lov velryb. Pět lodí již ráno vyrazilo z ostrova Hokkaidó, další budou následovat, informovala agentura Kjódó. Stalo se tak po jednatřiceti letech. Země na konci loňského roku vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).
1. 7. 2019|

Velryby můžou být u Islandu v klidu, tradiční lov letos nebude

Ve vodách kolem Islandu letos nezemře rukou velrybářů ani jediný kytovec. Obě místní velrybářské společnosti se totiž rozhodly, že tento rok letní lov nebude – je to poprvé za sedmnáct let.
28. 6. 2019|

Japonsko od července obnoví komerční lov velryb. Vystoupí kvůli tomu z velrybářské komise

Japonsko se rozhodlo vystoupit z Mezinárodní velrybářské komise (IWC), aby mohlo obnovit komerční lov velryb. Oznámil to hlavní tajemník japonské vlády Jošihide Suga. Lov pro komerční účely má opět začít v červenci a bude prý omezený jen na výsostné vody Japonska a výlučnou ekonomickou zónu u pobřeží. Krok Tokia vyvolal kritiku ochranářských sdružení, ale také Austrálie či Nového Zélandu.
26. 12. 2018Aktualizováno26. 12. 2018, 16:14|